The Village Україна обирає книгу тижня та розповідає, чому її варто читати

Книжка Джефрі К. Лайкера – професора Мічиганського університету – вперше розкриває для широкої аудиторії 14 принципів менеджменту та бізнес-філософії компанії, яка має репутацію найуспішнішого виробника у світі.

Сьогодні Toyota є компанією, яка робить найякісніші автомобілі світу з найменшою кількістю дефектів і витрат. Легендарна корпорація безперервно вдосконалює свою структуру за рахунок використання значно меншої кількості людино-годин, інвентаризації та виробничих площ, ніж її конкуренти.

Книгу перекладено 27 мовами. У світі продано понад 650 тис. примірників. Українською вийшла у видавництві «Наш Формат».


Антон Мартинов, директор видавництва «Наш Формат»

Після другої світової війни Японія, не маючи майже жодних природних ресурсів і грошей, перебувала у набагато складнішій економічній ситуації, ніж навіть та, яку ми наразі можемо спостерігати в Україні. Однак японцям все ж вдалося завоювати американський автомобільний ринок, витіснивши геніального і величного Форда на другий план. Секрет успіху японців полягає не в тому, що вони наполегливо й важко працювали, а в тому, що вони робили це у максимально ефективний спосіб. І відповідь на те, як саме можна такої ефективності досягти, дає книга «Філософія Toyota».

Книга сповнена дійсно практичних порад, які кожен може застосувати як у веденні бізнесу, так і в особистому житті. Структура книжки побудована на принципах, якими керується автомобільний бренд №2 за кількістю проданих авто у світі – Тойота (першим у списку йде німецький «народний автомобіль» Volkswagen). І хоча я є шанувальником іншої марки авто, принципи роботи Тойоти, які описав Джефрі Лайкер, змусили мене особисто змінити своє ставлення до роботи і запевнили в тому, що саме по собі постійне прагнення максимізації прибутку ще не може вважатися справжнім бізнесом. Бізнес – це щось значно більше, ніж банальні меркантильні цінності.

Найпершим і найголовнішим принципом у книзі виступає необхідність приймати управлінські рішення з урахуванням довгострокової перспективи, навіть якщо це може зашкодити короткостроковим фінансовим показникам. Саме цього довгострокового горизонту планування, на мою думку, і не вистачає українському бізнесу, державі та й окремим громадянам в цілому. Тому "Філософія Toyota" буде корисною для широкого кола читачів.


Більше, ніж просто отримання зарплатні

Чи може сучасна компанія в капіталістичному світі процвітати й бути прибутковою, чинячи добро, навіть якщо для цього потрібно посунути короткострокові прибутки на менш пріоритетні щаблі? Так. На мою думку, найбільший внесок «Тойоти» в сучасний світ корпорацій та бізнесу — це власний, живий приклад того, що такі компанії можуть існувати й процвітати.

У всіх відділах «Тойоти» в Японії та Сполучених Штатах, де я був, — інженерних, закупівельних, виробничих, — я помічав одну особливість. Кожна людина, з якою я спілкувався, має більшу мету, аніж просто отримати зарплатню. Вони працюють задля вищої мети і мають цінності, завдяки яким легко відрізняють, що правильно, а що ні. Вони навчилися Філософії «Тойоти» від японських сенсеїв (учителів). Їхня основна думка така: Роби те, що добре для компанії, її працівників, споживачів і суспільства в цілому. Відчуття відповідальності ком- панії перед її споживачами, працівниками та суспільством лежить в основі всіх інших принципів філософії «Тойоти» і є тим елементом, якого бракує багатьом компаніям, що намагаються її скопіювати. У процесі написання цієї книжки я спілкувався з багатьма керівниками і менеджерами «Тойоти». Я запитував їх, у чому сенс існування «Тойоти» як компанії. Відповіді, на диво, були дуже схожими. Наприклад, Джим Прес, виконавчий віце-президент і операційний директор «Тойота мотор сейлз» у Північній Америці та один із двох генеральних управляючих «Тойоти», пояснив:


Джим Прес, виконавчий віце-президент і операційний директор «Тойота мотор сейлз»

«Ми заробляємо гроші не для того, щоб збагачуватися як компанія, і не для того, щоб ми, партнери, нарощували свої частки в бізнесі. Нічого подібного. Мета — мати змогу інвестувати в майбутнє та продовжувати робити свою справу. Це і є мета наших інвестицій. А ще — допомагати суспільству та робити свій внесок у гро- маду, в якій нам пощастило працювати. У мене є безліч прикладів».


Це не означає, що «Тойота» не прагне до скорочення витрат. Після Другої світової війни компанія майже стала банкрутом, через що пі- шов у відставку один із її засновників, Кіічіро Тойода. «Тойота» тоді зобов’язалася ніколи не влазити в борги. Зниження витрат цікавить компанію з того часу, відколи Таїчі Оно почав усувати зайві переміщення в цеху. У результаті цього часто працівника забирали з лінії або осередка й переводили на іншу роботу, щоб надалі наймати на одну людину менше. І зараз «Тойота» користується безжальною «Системою тотального бюджетного контролю», в якій щомісячні бюджетні дані кожного департаменту компанії прослідковуються до найдрібніших витрат.

Коли я запитував директорів «Тойоти», чи є скорочення витрат пріоритетним завданням для компанії, вони тільки посміювалися. Їхні відповіді зводилися до «Ви ще нічого не бачили, якщо не стикалися зі свідомістю заощадливості “Тойоти”, аж до копійки». Утім, мінімізація витрат — не основний принцип діяльності компанії. Будь-хто з нас швидше виставить на вулицю власного сина чи доньку, коли акції падають у ціні, ніж «Тойота» звільнить працівника через тимчасовий застій продажів.

Керівництво «Тойоти» розуміє місце кожного в історії компанії. Усі працюють на довгострокову філософську мету — вивести «Тойоту» на наступний рівень розвитку. Компанія — це наче живий організм, який годує себе сам і захищає своє потомство, щоб продовжувати рости і міцніти. У нашу епоху цинічного ставлення керівників великих компаній до корпоративної етики та їх місця в цивілізованому суспільстві Філософія «Тойоти» є альтернативною моделлю. Вона демонструє, чого можна досягнути, якщо об’єднати майже 250 000 людей довкола спільної мети, вищої, ніж просто отримання прибутків. «Тойота» починає з того, що прагне створити цінність для споживача, суспільства та економіки.

 Вартість:

 Попередній продаж (українською)

   друкована: 130 ₴;