Із фасаду будівлі Міністерства соціальної політики, що на вулиці Еспланадній, зняли частину вертикальних елементів – сонцерізів.

Будівля Мінсоцполітики була побудована 1981 року за проектом архітекторів Валентина Бавіловського і Геннадія Гранаткіна, є зразком архітектурного модернізму.

На сайті Київради зареєстрували петицію «Зупинити знищення шедеврів модернізму у Києві». Зокрема, у петиції йдеться про припинення демонтажу елементів фасаду будівлі Міністерства соціальної політики України на вулиці Еспланадній.

Під будівлею міністерства 17 листопада на акцію #SAVEKYIVMODERNISM зібралися активісти та архітектори. «Київська архітектура епохи модернізму знаходиться під серйозною загрозою. Такі будівлі, як «Тарілка» на Либідській, бібліотека Вернадського, готелі «Салют», «Либідь», «Турист», врешті-решт будівля Мінсоцполітики, з якої демонтують сонцерізи, не мають охоронного статусу і абсолютно не захищені від знищення», — заявляють організатори акції.

The Village Україна дізнавалися подальшу долю сонцерізів на фасаді будівлі Мінсоцполітики.


Антон Вергун

архітектор, співорганізатор акції #SAVEKYIVMODERNISM

Мінсоцполітики нам сказали, що сонцерізи демонтуються за рішенням завгоспа.

На нашу думку, абсолютно не припустимо на власний розсуд, стихійно, без проекту реконструкції чи реставрації, без погодження з містом вносити зміни до фасадів існуючих будинків. Щодо будівлі Мінсоцполітики, нас обурює намір демонтувати аварійні елементи, а не відремонтувати їх, або замінити на нові.

Крім того, ми наголошуємо, що необхідно створити реєстр пам‘яток архітектури епохи модернізму та надати їм охоронний статус.


У репортажі VECTOR:media представник міністерства повідомив, що демонтаж ініційовано через корозію несучих елементів, які падають на голови.


Олександр Сивура

начальник Управління адміністративного забезпечення Міністерства соціальної політики

Громадськість занепокоєна демонтажем пілонів. Демонтаж ініційовано через корозію несучих елементів, які падають на голови. Найбільша цінність для нас – це життя людини. Рішення про те, що ця будівля належить до пам’ятки архітектури, немає.

Ми домовилися про залучення експерта, який зможе запропонувати, як можна виготовити нові конструкції і оцінити вартість робіт. Строки виконання залежать від рішення експертизи – чи це доцільно і якою буде вартість робіт.