У яких регіонах України найдешевша оренда квартир, дослідили аналітики «ОLX нерухомість».

Найбільше вільних квартир для довгострокової аренди зараз на Київщині. Як порівняти з довоєнним часом, їхня кількість зросла майже вдвічі. Середня вартість оренди у травні знизилася майже на 22% і становить менше 9000 гривень на місяць.

Зокрема, середня ціна за однокімнатну квартиру складає 7945 гривень (на півтори тисячі менше порівняно з 23 лютого), на двокімнатну – 11 198 гривень, а на трикімнатну –16 426 гривень. Найбільше вільних квартир у Дарницькому районі, а найдешевші варіанти – у Деснянському.

На Дніпропетровщині кількість вільних помешкань зросла на 11%, ціни дещо зросли. Зараз за орендоване помешкання треба заплатити понад 7000 гривень у середньому.

Приблизно таку кількість коштів просять також орендодавців на Полтавщині й у Івано-Франківській області. Щодо Калуша, рідного міста переможців «Євробачення», яке розташоване за 30 км від Франківська, то ціна оренди поки не вплинула на популярність (однокімнатну квартиру можна винайняти за 3000, а двокімнатну – за 6000).

Найдешевша ціна проживання в Черкаській і Хмельницькій областях (трохи більш як 6000 гривень).

Загалом українці стали в 1,5 рази частіше шукати орендоване житло у звязку з необхідністю переїзду в більш безпечне місце.

Згідно з внутрішнім опитуванням OLX, 60% опитаних орендодавців за останні місяці втратили попередніх орендарів, тому згодні йти на поступки під час здавання житла.

Найбільш поширена поступка від власників квартир  це зниження вартості оренди. Поступитися в ціні готові майже половина 49% респондентів (49%), із них ще половина піде на компроміс у 20–40%. Також третина орендодавців (33%) готові обговорювати умови оренди індивідуально та прислухатися до особистих потреб орендаря. А майже 10% власників дозволять жити в помешканні більшій кількості людей, із маленькими дітьми або ж із домашнім улюбленцем.

Також умови воєнного часу спонукали майже 10% респондентів віддавати гроші за оренду на благодійність, підтримку ЗСУ чи закупівлю гуманітарної допомоги. 8% опитаних здають свою нерухомість безкоштовно тим, хто потребує даху над головою.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі