Кожен район Києва покрили опорною мережею «розумного» міста, повідомив директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Олег Половинко.

Мережа опорних станцій із бездротовою технологією зв’язку та дальнім радіусом дії називається LoRaWAN. Наразі в місті працює 295 таких станцій.

Тепер на цих локаціях будуть облаштовувати датчики. Їх встановлять на газових трубопроводах, водопроводах, електрощитках і під’єднають до спільної мережі. Це потрібно для того, щоб слідкувати за якістю повітря, вільними місцями на парковках або вивозом сміття в Києві. Тобто «інтернет речей» має підвищити якість міських послуг.

Наприклад, датчики на сміттєвих «розумних» баках будуть повідомляти про їхню заповненість за допомогою ультразвукового сигналу. Тому комунальним службам буде легше побудувати маршрут вивозу сміття, вони зможуть його оптимізувати, заощадити паливо й час водія. А зменшивши кількість поїздок, можна буде зменшити та затори, пояснює Олег Половинко.

Київ став першим містом в Україні, де впроваджують технології «інтернету речей», пише заступник голови КМДА з цифрового розвитку Петро Оленич.


Internet of Things (укр. «Інтернет речей») – мережа, що складається з пов’язаних між собою пристроїв, які можуть обмінюватися даними між зовнішнім середовищем і комп’ютерними системами в автоматичному режимі. Для прикладу, у «розумних» будинках температура повітря адаптується під власника й можна контролювати його якість.

Наприкінці грудня 2021 року стало відомо, що Київ піднявся на 16 пунктів у світовому рейтингу «розумних» міст світу Smart City Index.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Олег Половинко