Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) не визнає вакцину Covishield виробництва Індійського інституту сироватки, повідомляє Reuters із посиланням на ЕМА. Жителі Індії, вакциновані цим препаратом, стикнулися з обмеженнями під час в’їзду в ЄС.

Єдиною вакциною проти COVID-19 від AstraZeneca, яку визнає Єврорегулятор, є Vaxzevria, тому що розробники цього препарату подали заявку на отримання дозволу на продаж і, відповідно, отримали його, розповідають в агентстві.

Covishield не має дозволу на продаж у Євросоюзі, незважаючи на те, що у виробництві цієї вакцини можуть використовувати технологію, за якою розробляють Vaxzevria, зазначили в ЄС.

ЕМА розповіли, що повідомлять, якщо отримають заявку на отримання дозволу на продаж Covishield. 

Генеральний директор Індійського інституту сироватки Адар Поонавалла заявив, що почав працювати над цим питанням і сподівається врегулювати його найближчим часом.

Єврорегулятор також додав, що країни-члени ЄС можуть самостійно вирішувати, які вакцини підпадають під дію COVID-сертифіката. Вони повинні обов’язково прийняти вакцини, схвалені ЕМА (AstraZeneca/Vaxzevria, Moderna, Pfizer і Johnson & Johnson), але водночас можуть поширювати дію сертифіката на вакцини, дозволені ВООЗ для екстреного використання.


ВООЗ схвалила вакцину Covishield для екстреного використання.

Вакцина Covishield прибула в Україну першою, ще 23 лютого 2021 року. Нею, зокрема, вакцинували медиків і громадських діячів. Президент Володимир Зеленський також вакцинований цим препаратом. Але в травні Індія призупинила експорт вакцини Covishield, щоб зупинити спалах коронавірусу всередині країни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Центр громадського здоров’я