Для збереження історичних будівель Києва компанія EverScan спільно з проєктом «Мапа реновації» запустили соціальну ініціативу. За допомогою лазерного сканування створять 3D-моделі пам'яток архітектури.

Спершу «Мапа реновації» розробить інтерактивну карту старих споруд, які у зоні ризику. Далі EverScan їх оцифрує, використовуючи технології лазерного сканування: це дає змогу зберегти не тільки фотографії та історію будівель, а й цифровий вигляд фасадів.

Першими відсканують найбільш аварійні об’єкти:

   садибу Сікорського, у дворі якої Ігор Сікорський сконструював першу модель вертольота (вул. Ярославів Вал, 15-Б);

   двоповерховий відселений будинок, побудований 1902 року за проєктом відомого київського архітектора Іполита Ніколаєва (вул. Січових Стрільців, 91);

   урядову дачу УРСР, яка є зразком архітектури 1930-х років (проспект Перемоги, 82-Б/82-Г).

За документами у Шевченківському районі лише 25 будівель, які потребують реставрації. Фахівці нарахували понад 160 таких споруд / «Мапа реновації»

Лише у Шевченківському районі Києва знайшли близько 160 будівель, які потребують реставрації, кажуть у проєкті. До кінця року планують відсканувати ще 10 об’єктів. Оброблена інформація буде розміщена у відкритому доступі на порталі «Мапа реновації».

Співпраця компанії EverScan та проєкту «Мапа реновації» – перший досвід оцифровки об’єктів культурної спадщини / «Мапа реновації»

У майбутньому планують створити повну цифрову карту Києва з високим рівнем деталізації. Завдяки їй люди з будь-якої точки світу зможуть вивчати історію міста.


 «Мапа реновації» – проєкт, заснований київськими активістами для створення інтерактивної карти занедбаних історичних будівель Києва.

 EverScan – єдина компанія в Україні, яка володіє досвідом у зборі та обробці даних за допомогою лазерного сканування.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Діана Андруник для The Village Україна