Серед демісезонних моделей верхнього одягу актуальним цього сезону залишається бомбер. Дізналися, як куртка, створена для льотчиків, стала модною, і зібрали добірку – від базової моделі Acne Studios до утепленої Off-White.

З чого все почалося

У часи Першої світової війни у більшості літаків не було лобового скла, тому в пілотів з’явилася потреба у теплій куртці, яка не пропускала б вітер і холод. Так у 1917 році армія США офіційно заснувала авіаційну комісію з пошиття одягу, що почала виробляти куртки з високими комірами та на застібках.

Із часом куртки-бомбери ставали все більш популярними і їх почали носити не тільки військові пілоти, а й представники інших професій, а згодом і студенти коледжів та підлітки.

Тепер бомбери різноманітні: короткі, шкіряні, шовкові та з хутром. Проте більшість дизайнерів усе-таки спирається на класичну модель МА-1, яка з’явилась у 1949 році.

Оригінальний дизайн цієї моделі спростили: об’ємний комір з овчини замінили на трикотажний, оскільки він заважав пілотам використовувати парашут. Найбільш упізнавана деталь МА-1 – яскраво-помаранчева підкладка, яку додали на випадок аварійної посадки. Пілот вивертав таку куртку навиворіт і цим полегшував рятувальникам пошуки з повітря.


Чому актуальний тепер і з чим одягати

Антон Чехов


стиліст

Сьогодні бомбер – невід’ємний предмет чоловічого та жіночого гардероба. Враховуючи його історію і шлях від військового спецодягу до модних подіумів, можна сміливо заявити, що це вже класика, а не модний тренд цього року. У чому ж секрет його популярності? Є різні думки: хтось хоче бути схожим на бомбардувальника, хтось вважає бомбер частиною своєї субкультури. А може, тому, що він і справді крутий.

Куртка МА-1 – військова назва бомбера – не надто вимоглива до поєднань. Її можна одягати на светр, сорочку, футболку. Цьому сприяє широкий крій виробу. Хорошим доповненням стануть чорні джинси, чиноси або дезерти з кросівками чи грубими черевиками. Я б не радив зловживати іншими елементами в стилі мілітарі, адже бомбер – самостійний і не любить конкуренції.


5 бомберів на осінь

Acne Studios

Ціна: 550 євро

лінк

Métrique

Ціна: 6 000 гривень

лінк

Zara

Ціна: 2 799 гривень

лінк

Cheap Monday

Ціна: 2 159 гривень

лінк

Off-White

Ціна: 58 450 гривень

лінк