Прийнято вважати, що квартири з вікнами на північну сторону не дуже підходять для рослин – там завжди темно та прохолодно. З поганим освітленням рослини перестають нормально розвиватися та дуже витягуються, а колір листя стає блідим, це критично для сукулентів, наприклад. Але невдале розміщення квартири не причина відмовлятися від рослин взагалі.

Женя Капітонова


фітодизайнер

Північні вікна або зовсім не освічуються сонцем, або воно заглядає до них тільки на одну-три години в день. Якщо ви вирішите поставити тут тропічні рослини, то без додаткового освітлення люмінесцентними та світлодіодними лампами не обійтися.

З поливом на північних вікнах треба бути обережнішими. Оскільки світла не завжди достатньо та земля не встигає просихати, то його варто скоротити, особливо пізньої осені та взимку. Влітку рослини поливати найкраще ввечері, в цей час вода вбирається в грунт, а не випаровується. А взимку, навпаки, вранці.

Весною та влітку, коли світловий день довший, сюди можна перенести рослини з південного вікна, щоб врятувати їх від сонячних опіків. Переїзд витримають фікуси, шеффлера, маранта, калатея, аглаонеми, гавортія, епіпремнум, філодендрон та багато інших.

Хамедорея

Якщо вам хочеться трохи тропіків, то хамедорея – це саме те, що підійде для північного вікна. Одна з найменш вередливих пальм, жаль, що виростає до 1,5 метра. Розміщувати можна як на підвіконнях, так і в малоосвітлених місцях, наприклад, на робочому столі чи тумбочці біля ліжка. Невибаглива у догляді, головне не пересушувати та не заливати.

Аспідистра

Одна із основних особливостей аспідистри у тому, що вона стійка до тіні. Аспідистра добре росте та розвивається в місцях із забрудненою атмосферою, також прекрасно переносить невисоку температуру повітря в приміщенні.

Драцена

В домашніх умовах росте повільно, добре відчуває себе і в слабоосвітлених місцях, не любить переливу та застою води. Якщо ви мріяли про велику рослину в квартирі чи будинку, то сорти «Джанет лінд» чи «Крейг» відмінно підійдуть для вікон на півночі.

Спатіфілум

Ні в якому разі не ставте його на підвіконня, де завжди світить сонце, інакше рослина почне в’янути та опускати листя. Найгірше – сонячні опіки.

Нефролепіс

Любить часте обприскування. Будьте готові до того, що йому потрібна висока вологість, без якої починають сохнути кінчики листя. Весною та влітку достатнього одного обприскування в два-три дні теплою відстояною водою, а в холодну пору року краще робити це щодня – через центральне опалення, яке дуже сушить повітря в квартирі.

Адіантум

Відноситься до роду папороті. Зовсім невибаглива рослина та дуже красива. За доглядом схожа з нефролепісом.

Філодендрон сканденс

Любить неяскраве розсіяне освітлення. Добре росте з повністю штучним освітленням ти під фітолампами.

ТЕКСТ: Маша Шаталіна

Фото: 2 – Nino Barbieri;  3 – Lazaregagnidze; 4 – JacLou DL / Pixabay; 6 – Peter Chou.