«Тарілка» на Либідській, Житній ринок, готель «Салют» – висловити підтримку київським пам’яткам модернізму тепер можна, придбавши футболки та світшоти із символікою цих споруд радянської доби.

Ці речі можна буде придбати на Першому салоні модерністської уніформи у Центрі візуальної культури 8 грудня 2017 року.

На вибір покупців пропонують, зокрема, світшоти з графічними зображеннями Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, Житнього ринку та готелю «Салют». Світшоти у різних розмірах та кольорах будуть доступні за ціною 400 грн.

Футболки з «Тарілкою» та брендингом «Київ інноваційний» коштують 250 грн. У наявності також тканинна сумка з Житнім ринком – 150 грн.

«Ці речі покликані служити щоденним нагадуванням про необхідність колективної боротьби за внесення неомодерністських споруд до державного реєстру пам’яток архітектури та їх збереження в оригінальному вигляді», – пояснює Ганна Циба, працівниця Центру візуальної культури та співорганізаторка Першого салону модерністської уніформи.

Серію футболок, світшотів і сумок культурологиня Циба створила у співпраці з архітекторкою і громадською активісткою Даною Косміною. За словами співорганізаторок, цей одяг є «модерністською уніформою». Тобто вона розрахована на людей, яким не байдужа доля київських пам’яток архітектури.

Ідея для дизайну у Циби і Косміної виникла під час роботи над Київським Інтернаціоналом – Київською бієнале 2017. Локаціями серії заходів були саме Житній ринок і «Тарілка». «Дана знайшла на одному з вікон “Тарілки” напис “Київ інноваційний”. Це був логотип невідомої нам фірми, найімовірніше створений на початку 1990-х. Тож цей логотип став першим принтом “модерністської уніформи”», – каже Циба.

Придбати одяг можна буде 8 грудня о 18:00 у Центрі візуальної культури. Наступного разу можливість придбати товари з'явиться на Новорічному салоні 26 грудня.

Співорганізаторки заходу кажуть, що на салоні можна буде не лише приміряти речі та придбати їх, а й познайомитися зі спільнотою однодумців. «Це можливість познайомитися з нами та учасниками ініціативи #SaveKyivModernism, щоб у майбутньому ми могли діяти спільно, захищаючи архітектурні пам’ятки», – пояснює Циба.

Також на місці можна буде придбати книжки Тімоті Снайдера та Джудіт Батлер, а також товари, присвячені виставці «ДЕ НЕ ДЕ!».