The Village Україна в рубриці «Молодий бренд» щомісяця розповідає про нових українських дизайнерів, де і чому варто купувати створені ними речі. У новому матеріалі – молодий бренд в’язаних речей Slowme.

Фото: Олександра Серафімович

Над створенням бренду Slowme працює Ірина Василенко та її сім’я. Батьки дівчини є власниками магазину пряжі – так Іра почала розумітися на матеріалах. Спочатку дівчина створювала речі лише для себе та близьких, але згодом звільнилася з основної роботи й вирішила здійснити власну мрію – запустити бренд в’язаного одягу.

Бренд прагне бути екофрендлі та виробляє одяг невеликими партіями, щоб усі речі продалися. Також тут керуються підходом zero waste та no plastic: сортують сміття, надсилають речі у біорозкладних пакетах, що зроблені з кукурудзи.

Головна мотивація бренду – робити речі, які будуть довго служити. «У світі дуже багато всього: перевиробництво, смітники, швидка мода. Іноді я думаю, що створити бренд одягу сьогодні – майже злочин. Але згадую, що ношу свої светри по п’ять років і вони витримають ще стільки ж. У цьому є сенс: замінити швидке довготривалим», – розповідає дизайнерка.

 Slowme

Дата заснування:

липень 2019 року

Виробництво: Київ і Чернігів

Де купувати: через Instagram бренду

Вартість:

весняно-літні речі від 850 гривень, осінньо-зимові речі від 1 500 гривень

Для виробництва використовують здебільшого натуральні матеріали: бавовну, віскозу, шовк, мериносову шерсть, альпаку, кашемір. Усі матеріали дизайнерка перевіряє спершу на собі: чи приємно до тіла, чи не кошлатяться та як поводяться під час прання.

У складі пряжі можуть бути нейлон або акрил. Це роблять для того, щоб пряжа була більш витривалою, не рвалася і тримала форму – пояснюють у бренді. «Наприклад, якщо є 70% альпаки та 30% нейлону – це чудовий склад, який добре носиться і приємний до тіла. Нещодавно знайшли цікаву екологічну пряжу: кашемір зі штучним шовком з молочного протеїну. Поки з цього кашеміру зробили тільки один виріб, який наразі тестуємо».

Над проєктом працює невелика сімейна команда: засновниця та дизайнерка бренду Ірина, яка відповідає за ідеї та матеріали, хлопець Ірини, який допомагає з організаційними процесами та займається сайтом, який невдовзі запустять, і мама Іри, яка допомагає з пошуками потрібної пряжі. Крім того, є кілька майстринь, що в’яжуть вироби та фотографка, яка відповідає за візуальний стиль та контент.

Щосезону бренд презентує нову капсулу. Нині у Slowme можна придбати светри з короткими та довгими рукавами, светри-гольфи із подовженими рукавами та коміром.