Цього року зима затягнулася – на вулиці холодно, а замість зелених бруньок на деревах час від часу лежить сніг. Проте це не привід відмовлятися від весняного настрою, який можна створити навіть удома за допомогою інтер’єру. І не переймайтеся: для цього не треба влаштовувати ремонт і стояти у черзі в IKEA.

The Village Україна разом із видавництвом ArtHuss розповідають, як власноруч освіжити інтер’єр, створити весняний настрій та якими книжками для цього надихнутися.

1

Зробіть ревізію та позбудьтеся зайвого

Найпростіший спосіб освіжити простір – позбутися непотрібних речей, які ви накопичили під час зими або взагалі за кілька років. Для цього доведеться знайти час і сили, аби перебрати старий одяг, взуття, побутову техніку та навести лад у шафах і на балконі. Не поспішайте викидати все на смітник – пам’ятайте, що деяку техніку можна полагодити, хороший одяг і взуття відвезти у благодійні магазини або продати, а сміття віддати на перероблення.

Що почитати:

Ребекка Вест у своїй книжці «Щасливий дім. Зміни свій дім, перетвори своє життя» пропонує легку та дієву схему інвентаризації речей. Для цього потрібно обрати одну кімнату, назвати предмети, що є в ній, і коротко описати кожен із них. Спробуйте зрозуміти, яку емоцію викликає певний об’єкт, як часто ви ним користуєтеся, а також хто й навіщо його купив. На основі цієї інформації стане легше усвідомити, які речі перетворилися для вас на емоційний тягар. Наприклад, може виявитися, що громіздка ваза, яку подарувала далека родичка, розташована у вашій кімнаті лише з почуття провини. То чому б вам її не позбутися?

Придбати книжку

2

Організуйте приміщення для зберігання речей

2

Організуйте приміщення для зберігання речей

Ця порада продовжує тему інвентаризації. Коли ви позбудетеся зайвого, визначте певне місце для кожної речі та розкладіть їх у зручному для вас вигляді. Також ви можете виділити окреме місце або приміщення для зберігання техніки, якою рідко користуєтеся, і сезонного одягу.

Що почитати:

Дизайнерка Джоана Ґейнс у книжці «Своя оселя. Дизайн простору, у якому хочеться жити» надає поради щодо впорядкування простору. Наприклад, для оформлення комори вона рекомендує придбати маленькі контейнери або підписані коробки. А також встановити невеликі багатоярусні полички для більшої функціональності. Якщо ж у вас є стара шафа, спробуйте розмістити в ній більше гачків або додаткову поличку. А саму шафу можна оновити, замінивши старі ручки на нову фурнітуру.

Придбати книЖку

3

Не забудьте про спальню

Здоровий повноцінний сон – важлива складова здоров’я, за який у тому числі відповідає інтер’єр кімнати. Тому важливо розташувати всі предмети у спальні так, щоби ліжко не заважало вам відкрити дверцята шафи, а сонце зранку не світило в око, бо ви не врахували, що вікно виходить на схід.

Що почитати:

Ребекка Вест у книжці «Щасливий дім. Зміни свій дім, перетвори своє життя» пише: «У спальні є три основні зони, на які ми маємо безпосередній уплив: кількість світла й шуму, наші емоційні асоціації та метаповідомлення (прихована інформація, яку ми отримуємо від кімнати)». Авторка радить мати у спальні цупкі штори, що обмежать кількість світла та дадуть вам можливість його контролювати. А ще уникати яскравих ламп перед сном, вмикаючи замість них нічник із м’яким розсіяним світлом. Зранку ж, навпаки, варто розкривати штори, аби яскраве світло стимулювало природні ритми організму.

Придбати книЖку

4

Визначтеся із власними вподобаннями

Під час створення інтер’єру для власної кімнати або квартири загалом, важливо звертати увагу не тільки на функціональність, а й враховувати власні вподобання. Для цього визначте загальний настрій, у якому хочете відтворити інтер’єр, і наповніть його естетичними елементами, що викликають у вас позитивні емоції.

Що почитати:

Дизайнери Джессіка Волш і Стефан Заґмайстер провели масштабне дослідження, результати якого висвітлили у книжці «Заґмайстер і Волш. Краса». У розділі «Очі глядача» вони поділилися, що блакитний колір більшість людей вважає найкрасивішим, а найменш привабливим – коричневий. А також, що заокруглені хвилясті фігури подобаються людям більше, ніж гострі кути. Так, знаючи свої вподобання, ви зможете максимально підлаштувати оселю під власний смак.

Придбати книжку

5

Додайте природних відтінків в інтер’єр

Навесні одним із найдоступніших і вдалих джерел натхнення стає природа. Зверніть увагу на текстури, патерни та кольори під час прогулянки парком або поїздки за місто, а потім поєднуйте їх між собою та використовуйте в інтер’єрі.

Що почитати:

Дизайнерка Ребекка Етвуд у книжці «Життя в кольорі. Як зробити дім яскравішим: натхнення і практичні поради» надає кілька порад, що допоможуть створити вдалу кольорову схему в оселі на основі зеленого. Наприклад, оберіть світло-зелений або м’ятний кольори як тло. Спробуйте поєднати його з ніжно-кремовими й пісочними відтінками, щоби надати палітрі більше природності. Додати контрасту допоможе глибокий тон морської хвилі. Якщо ж хочете зробити палітру легшою та спокійнішою, замість темного кольору оберіть світлі блакитні відтінки. Цю кольорову схему авторка називає універсальною та запевнює, що вона гармонійно виглядатиме в будь-якому інтер’єрі.

Придбати книжку

6

Зверніть увагу на текстиль

6

Зверніть увагу на текстиль

І хоча на вулиці холодно, а на деревах немає бруньок, відтворити весну можна вдома за допомогою тканин. Для цього обирайте текстиль, колір або візерунки, які викликають у вас асоціації з весною й теплом. А якщо готові до експериментів, спробуйте поєднувати різноманітні текстури. Головне – не перестарайтеся.

Що почитати:

Ребекка Етвуд у книжці «Життя з візерунком. Колір, текстура та принти у вашій домівці» описує кілька цікавих поєднань із квітковими принтами. Наприклад, смугастий печворк (базові смужки, які дивляться в різні боки й утворюють окремий візерунок – ред.) гармонійно доповнює абстрактні квіти. Разом вони утворюють квітково-абстрактну графіку. Аби врівноважити виразний візерунок, обирайте світлі кольори.

Придбати книжку

7

Освіжіть інтер’єр живими рослинами

Живі рослини не тільки освіжають інтер’єр, а й позитивно впливають на роботу мозку й організму в цілому. Єдина умова – обрати рослини, що гармонійно впишуться у вашу кімнату та підібрати до них вдалі горщики: великі й масивні, підвісні кашпо, флораріуми, вертикальні зелені стіни або насадження в місткостях. А якщо любите щось незвичне, спробуйте замінити горщики на старі чайники чи вази.

Що почитати:

Засновники спільноти Urban Jungle Bloggers Іґор Джосіфовіч і Джудіт де Ґраф написали книжку «Міські джунглі. Або як рослини допомагають нам вторити гармонію та стиль». У ній вони розповіли про людей, які не уявляють свого життя без рослин, а також поділилися лайфхаками щодо їхнього оформлення, догляду та розміщення в інтер’єрі. Навіть якщо вам здається, що за рослинами важко доглядати, це не завжди так. Існує безліч різновидів, тож ви зможете підібрати ті, що пасують вашому стилю життя.

Придбати книЖку

Матеріал підготовлено за підтримки видавництва