Навушники, колонки, акустичні системи та вінілові програвачі – це все звичні пристрої для повсякденного життя. Але за деякими з гаджетів ховаються цікаві історії дружби та століття пошуків ідеального звучання.

Майже 100 років тому данські інженери Пітер Бенг і Свенд Олуфсен створили власну фабрику та свій перший радіоприймач. Зараз у компанії працюють тисячі співробітників, а магазини бренда розташовані по всьому світу.

The Village Україна разом із данським брендом Bang & Olufsen розповідають про історію компанії до її 95-го дня народження.

Назад у Данію: як усе починалося

Зробити радіоприймач у ті часи було доволі складно, тому спершу інженери виготовили мережевий перехідник The Eliminator. Завдяки йому компанія отримала перших клієнтів і почала виробництво повноцінних радіоприймачів.

Коли в середині 20-х років розпочався радіобум, приймачі в Європу масово привозили з Америки. У ті ж часи в Данію із США повернувся Пітер Бенг. У Штатах чоловік працював на радіозаводі, тому після приїзду вирішив відкрити власне радіовиробництво разом із другом Свендом Олуфсеном.

І якщо спочатку друзі працювали в невеликому приміщенні у фамільному маєтку Олуфсенів, то вже у 1927 році заснували власну фабрику та випустили перший повноцінний продукт – радіоприймач Bang & Olufsen 3lamper.

Звукове кіно та обладнання для кінозалів

У 1930-х роках настала епоха звукового кіно. Тоді в першому данському звуковому кінотеатрі встановили системи Bang & Olufsen. Це стало поштовхом для розвитку компанії в нових напрямах – Bang & Olufsen почали спеціалізуватися на обладнанні для комерційних кінозалів. Вони виготовляли аудіотехніку, а також створювали, налаштовували та обслуговували проєктори.

Стілець, що вплинув на фірмовий стиль

У 1934 році фірма випустила радіограмофон B&O Hyberbo 5. Його виникнення пов’язують зі стільцем Wassily Chair від дизайнера та архітектора Марселя Брейера. Кажуть, що Пітера Бенга настільки вразив зовнішній вигляд стільця, що інженер вирішив створити для власної компанії щось схоже у стилі школи Баухауз. Так з’явився фірмовий стиль Bang & Olufsen, що виглядає сучасно навіть сьогодні.

Перший вініл і співпраця з дизайнером

1960-ті роки стали «новим століттям» Bang & Olufsen. У цей час компанія почала активно використовувати у своїх виробах алюміній, а ще закріпила за собою стиль баухауз, завдяки якому отримала світову популярність. А ще у 60-х роках бренд розпочав співпрацю з дизайнерським бюро Якоба Йенсена.

Разом у 1969 році вони розробили програвач вінілових платівок Bang & Olufsen Beogram 1200, дизайн для якого створив Єнсен. Наразі ця модель, як і багато інших робіт дизайнера, є експонатом музею сучасного мистецтва, що у Нью-Йорку (MoMA).

Телефон, яким надихнулися Apple

У 1974 році Bang&Olufsen почали виготовляти не тільки акустичні системи та портативні радіоприймачі, а й телефони. Прихильники бренда навіть вважають, що при створенні iPod компанія Apple надихалася моделлю телефона BeoCom 6000 від данського виробника.

Кастомізована лінійка та портативні колонки

Наразі всі цінності компанії зобразити в лінійці Staged. За словами команди, у ній поєднали якість звуку, скандинавський стиль та увагу до деталей у дизайні. Усі продукти лінійки кастомізуються, а придбати їх можна у фірмових магазинах бренда. Серед них – телевізор Beovision Harmony 88 та акустична система Beolab 90.

Також компанія набула популярності завдяки більш доступним лінійкам портативних колонок і навушників – моделям Beoplay A9, Beoplay M5, Beosound 1, Beosound 2, Beoplay H95 та Beoplay E8 3rdGen Gold.

В Україні всі продукти Bang&Olufsen можна
придбати у фірмових магазинах, а також онлайн

Матеріал підготовлено за підтримки