Часто ми не сприймаємо балкон як повноцінний простір. Швидше, як місце для речей «на потім». Проте якщо докласти трохи зусиль і фантазії, балкон може стати улюбленим місцем у квартирі: затишним робочим кабінетом, куточком для ранкової кави чи медитації. Для цього не потрібен капітальний ремонт, лише будь-який балкон і ваш ентузіазм.

The Village Україна разом із
Drommel розповідають, як у три кроки із захаращеного балкона зробити місце сили.

Крок 1. Позбудьтеся зайвого

Найскладніше – почати, особливо якщо йдеться про прибирання. Проте не нахнюплюйтеся та мотивуйте себе, візуалізуючи свій ідеальний балкон. Краще поділіть прибирання на кілька етапів:

Звільніть простір і винесіть із балкона все, що там лежить. Якщо за один раз ви не впораєтеся, приділяйте прибиранню хоча б 10 хвилин на день.

Знайдіть місце, де лежатимуть речі, що раніше були на вашому балконі.

Визначтеся, які речі вам точно не потрібні. Наприклад, усе те, що ви не використовували понад рік, може, не знадобиться й надалі. А на речі, до яких ви прив’язані емоційно (подарунки, фотоальбоми, листівки), краще не відволікатися. Відкладіть їх в окрему коробку, щоб вирішити їхню подальшу долю вже після прибирання.

Розсортуйте речі в коробки за категоріями: «Одяг», «Дитячі іграшки», «Інструменти», «Взуття», «Туризм», «Книги» та інші. Процес сортування допоможе вам визначити подальшу функцію балкона (можливо, виявиться, що зберігати тут речі – непогана ідея).

Важливе правило – не поспішайте нести речі у смітник. Одяг, техніка або старі ялинкові іграшки, які вам більше не подобаються, можуть стати в пригоді іншим. Передайте зайвий одяг у благодійний фонд, секонд-хенд біля дому або влаштуйте гараж-сейл в Instagram.

Зіпсовану техніку, діряві кеди та промоклі журнали теж не радимо нести на смітник. Краще відсортуйте речі та віддайте на перероблення.

Важливе застереження на майбутнє: перший крок до засміченого балкона – збереження речей «про всяк випадок». А ваша мета – добре організований простір.

Крок 2. Визначтеся з функцією балкона

Розуміємо, що вам хочеться балкон, як у французькому кіно, але краще підійти до питання більш практично. Спочатку визначтеся, чи є у квартирі інше місце для зберігання речей. Якщо так, то далі спирайтеся на власні побажання, розмір балкона, а ще на те, засклений він чи відкритий.

Більшість балконів мають глибину 1–2 метри. Диван – не найкращий вибір для такого невеликого простору, а от на кілька комфортних стільців місця вистачить. Дизайнер Дмитро Сівак, засновник студії SIVAK + PARTNERS, радить зняти скління та перетворити балкон на лаунж-зону.

Крок 3. Перетворіть балкон на...

Лаунж-зону

Особливо актуально влаштувати такий простір на балконі тим, чиї вікна виходять на парк або вулицю. Дмитро Сівак дає кілька порад для створення мінідачі в межах квартири:

Якщо ваш балкон має стандартну глибину, то кількох стільців, кавового столика та горщиків з улюбленими рослинами цілком вистачить. Завдяки сушильним машинам нам не треба більше розвішувати білизну, завдяки паркінгам – можна не прибивати до стіни велосипеди та лижі.

Головне правило меблів у лаунж-зоні – простота. Почніть із мінімалізму, а з часом ви зможете ускладнити інтер’єр і додати більше декору й рослин.

Що ж до рослин, то для створення «міських джунглів» обирайте прості горщики. Але краще не вішати їх на стіни, якщо ви не впевнені в такому дизайнерському рішенні.

Кабінет

Цього року ми всі зрозуміли, що робочий кабінет удома – не примха, а вимушеність. Якщо у вашій квартирі зони роботи та відпочинку вдома змішуються, а співмешканці відволікають, спробуйте формат балконного офісу. До того ж свіже повітря впливає на когнітивні функції, що відповідають за працездатність, сконцентрованість і реакцію.

Кількома порадами щодо створення балконного кабінету поділилася дизайнерка BOHOSTUDIO Єлизавета Пишньова:

При виборі матеріалу для стільниці, зверніть увагу на його волого- й температуростійкість. Конденсат на вікнах, тепло від радіаторів – усе це несприятливі фактори для будь-якої поверхні, тому віддайте перевагу штучним матеріалам.

Якщо ви все ж хочете використовувати натуральне дерево або фанеру, подбайте про сильний захист – лак або спеціальне просочення.

Якщо радіатор розташований під стільницею, необхідно передбачити в ній отвори для вентиляції, а саме – прорізи або спеціальні решітки. Вентиляційні отвори необхідні для правильної циркуляції тепла від радіатора, щоб не запотівали вікна й не утворювався конденсат.

Подбайте також про розетки. І не забудьте, що рамка розеток, яка виступає, має не заважати вільно відкривати вікна й розташовувати настільну техніку.

Якщо ви хочете купити повний комплект меблів, уточніть у виробника інформацію щодо стійкості матеріалів. Drommel теж пропонує свій варіант оформлення заскленого балкона –
робочий стіл U і стілець Spider.

Також власникам заскленого балкона засновниця студії 725.design Катерина Коваленко радить обрати ролети для облаштування робочого місця. Постійне примруження викликає зморшки, а занадто тепле світло наганяє сонливість.

Місце для зберігання речей

Балкон – єдина частина квартири з доступом до свіжого повітря, природи та міста. Тому дизайнерка Іра Лисюк радить спершу спробувати перемістити речі всередину квартири, наприклад, у комору, пральню, гардероб або будь-яке інше побутове приміщення. Для тих, хто не готовий до таких змін, Іра надала кілька порад з організації речей на балконі:

Не скидайте речі на підлогу, для зберігання є шафи, комоди, стелажі. А якщо ви хочете бачити всі речі та контролювати процес їхнього накопичення, обирайте контейнери та органайзери з відкритими полицями.

Пам’ятайте, що кожен предмет має своє місце. Для велосипедів організуйте гачки на стіні чи стелі, а габаритні речі розміщуйте на закритих антресолях.

Речі – це чудово, але все ж залишіть трохи вільного простору для себе: проводьте заняття з йоги чи влаштовуйте сніданки на свіжому повітрі. Для цього оберіть гарні вуличні меблі: стільці, крісла, столи, дивани.

Не забудьте про місце для рослин. Навіть якщо на балконі ви зберігаєте речі, подбайте про його естетичний бік. Замініть пластикові місткості на керамічні, бетонні, металеві чи дерев’яні.

Якщо ж ви хочете самі розробити ідею для свого кабінету, лаунж-зони або місця для ранкової йоги, зверніть увагу на Drommel Select. А дизайнери та майстри Drommel допоможуть вам втілити її в реальність.

ДРУГЕ ЖИТТЯ БАЛКОНІВ: КОНКУРС ВІД DROMMEL!

Бренд Drommel розпочинає конкурс у своєму Instagram – переможець отримує не тільки чистий балкон, а й сертифікат на 3 000 грн на покупки в інтернет-магазині компанії.

ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО:

• Зробити фото балкона до прибирання та після.
• Опублікувати фото в себе у сторіз або у стрічці. І не забудьте відмітити
@drommel_furniture!
• Важливо! Перевірте, щоб ваша сторінка була відкритою на період конкурсу.
• Результати конкурсу будуть у п’ятницю, 9 жовтня 2020 року о 18:00.

Матеріал підготовлено за підтримки