Seiko – японський бренд, заснований 1881 року. Колекцію Seiko 5 Sports випускають з 1960-х. Годинники цієї лінійки були практичними, довговічними та доступними за ціною, тому швидко стали популярними.

У 2019-му, через п’ятдесят років з моменту першого випуску, лінійку повністю оновили: змінили дизайн і логотип. Новий дизайн корпусу і циферблата базується на дайверському годиннику Seiko із серії SKX, а горизонтальна буква S позначає поєднання цифри 5 і Sports. Нову колекцію розділили на п’ять різних стилів: Sports, Suits, Specialist, Street і Sense.

The Village Україна разом з THEWATCH розповідає, як обрати зручний спортивний годинник, що прослужить багато років.

Механічний калібр

Перші Seiko 5 Sport з’явилися 1963 року, коли кварцових годинників не існувало. Тому механічний калібр був єдиною альтернативою. До того ж «механіка» у разі регулярного обслуговування може працювати набагато довше, ніж кварцові годинники. Модель на фото має мануфактурний механічний калібр із запасом ходу сорок одна година. Годинник можна заводити як вручну за допомогою обертання  голівки, так і автоматично: якщо носити на руці.

Індикація дати та дня тижня

Раніше на циферблатах годинників показували тільки години, хвилини та секунди. Щоб зробити пристрій максимально зручним та інформативним, в Seiko 5 Sports вирішили додати дату і день тижня. Навіть попри те, що будь-які додаткові функції вимагають ускладнення годинникового механізму, нових деталей та узгодження роботи, годинник працює без збоїв.

Заводна голівка біля цифри «4»

Годинник, у якому можна займатися спортом, повинен бути максимально комфортним у носінні. Тому в Seiko 5 навмисно перемістили заводну голівку до цифри «4». У такому положенні вона не впирається в кисть, коли згинаєте руку в зап’ясті. Плюс, коли в годиннику є автоматичний завод, немає потреби використовувати голівку занадто часто. Фактично, вона потрібна тільки для коригування дати або дня тижня.

Високий рівень водозахисту

Практичний і довговічний годинник обов’язково повинен мати достатній водозахист, який дозволить плавати без загрози зіпсувати механізм. Водонепроникність оновлених Seiko 5 Sports – сто метрів. У них можна плавати, займатися снорклінгом і водними видами спорту. Важливий нюанс – у воді не можна користуватися заводною голівкою, щоб усередину корпуса не потрапила волога.

Протиударний захист корпусу

Протиударний захист – один з ключових параметрів Seiko 5 Sports. Зовні його забезпечує корпус із нержавійної сталі. Вона міцна, довговічна та гіпоалергенна. Всередині механізм додатково захищає система Diashock: вона амортизує та оберігає від ударів і падінь.


У новій лінійці Seiko 5 понад десять різних моделей годинників. Вони доступні в магазині THEWATCH на Великій Васильківській, 56.


Матеріал підготовлено за підтримки офіційного дистрибютора Seiko в Україні