Акне – це хронічне запальне захворювання шкіри, що супроводжується значною кількістю сальних залоз, забитих пір і запалень. Стикаються з ним не лише підлітки, а й дорослі. І лікування може тривати роками.

Проте якщо дотримуватися здорового способу життя, не намагатися вилікувати акне власноруч, а звернутися за допомогою до спеціалістів і підібрати правильний догляд – можна значно полегшити перебіг хвороби й підтримувати здоровий стан шкіри.

The Village Україна разом із pHformula розповідають про причини виникнення акне й методи позбавлення від нього.


Причини виникнення акне


Наша шкіра виконує не лише бар’єрно-захисну, а й сексуальну функцію, чутливо реагуючи на рівень статевих гормонів. Під їхнім впливом сальні залози розвиваються й формують свій секрет. Саме під час зміни гормонального балансу виникає акне. Його може спричинити статеве дозрівання у підлітковому віці або рецидив хвороби у більш дорослому віці – акнеподібний стан, який є результатом розладу роботи ендокринної системи, шлунково-кишкового тракту тощо. У цьому випадку лікар-дерматолог додатково порадить консультації у суміжних спеціалістів: ендокринолога, гінеколога, уролога, гастроентеролога.

Для одних людей період зміни гормонального балансу проходить спокійно, проте для більшості він призводить до розвитку гострих епізодів.

За рівнем запалення вугрова хвороба буває різного ступеня тяжкості:

 перший ступінь характеризується наявністю незначних висипів переважно у Т-зоні шкіри обличчя;

 другий ступінь проявляється у наявності понад 10 запальних елементів на шкірі обличчя, а також появою поодиноких гнійничків і вузликів;

 третій ступінь – ураження майже всього обличчя. На цьому етапі шкіра нагадує апельсинову шкірку. Процес може розповсюджуватися на зони шиї, декольте і спини;

 четвертий ступінь можна розпізнати за наявністю глибоких болючих запальних елементів, які після проривання довго не заживають і залишають рубці.


Харчування


Будь-які фактори, що призводять до проблем зі шлунково-кишковим трактом, негативно впливають на стан шкіри: змінюється колір обличчя, з’являються комедони й запалення. Це наслідки нестачі або дисбалансу білків, жирів, вуглеводів, а також вітамінів, мінералів і мікроелементів.

Правильно підібрана збалансована дієта містить достатню кількість білків, жирів, вуглеводів і вітамінів. За необхідності можна залучати харчові добавки – значно поліпшують стан шкіри й здатність організму до подолання хвороби.

Крім того, у харчуванні варто уникати надлишку солі, цукру та його замінників, рафінованих жирів і модифікованого крохмалю. Особливо шкідливими для шлунку й шкіри є майонези, різноманітні соуси, чипси, солодощі, сосиски й копчені вироби. А солодкі газовані напої не тільки порушують роботу травних залоз, а й виводять з організму мінерали й вітаміни.


Стиль життя


Вугрова хвороба потребує уваги не тільки у кабінеті лікаря чи косметолога, а ще й у повсякденному житті. Адже за певних умов стан шкіри може як покращуватися, так і погіршуватися. Відповідна зміна щоденних ритуалів на більш корисні звички додасть сил організму й покращить стан шкіри.

Фактори, що мають негативний вплив на шкіру з акне:

 косметика, склад якої містить луги, агресивні речовини, вазелін, мінеральну або рослинну олію, спирт та інше;

 деякі ліки: кортикостероїди, деякі контрацептиви, анаболічні стероїди, антидепресанти, деякі протиепілептичні препарати, протитуберкульозні, циклоспорин, тривале вживання вітамінів В6, В12;

 стреси й депресії, що призводять до надлишкового утворення гормону пролактину, збільшуючи запалення в організмі;

 порушення циклу сну або недостатня його кількість, що призводять до збою в роботі гормонів;

 повторний або тривалий механічний вплив на шкіру: кепки, шапки, тугі пов’язки, рюкзаки й інше;

 надлишок ультрафіолету, який спричиняє ущільнення верхнього шару і викликає запалення глибоко в шкірі;

 зловживання алкогольними напоями й куріння;

 низький рівень фізичної активності.


У косметолога


З акне слід уникати хімічних пілінгів, а також частих мануальних та ультразвукових чисток. Ці процедури досить агресивні й травматичні для шкіри, тому можуть лише посилити запалення. Більш щадне й ефективне рішення проблеми – система хімічної ревіталізації pHformula. Її препарати містять транспортний комплекс, який постачає кислоти й інші компоненти всередину шкіри, не травмуючи її. Процес оновлення здійснюється поступово, зсередини назовні, оскільки комплекс дозує вивільнення активних речовин. Тому ризик виникнення ускладнень у вигляді запалень і лущень нівелюється.

Про безпеку й ефективність застосування системи pHformula у лікуванні акне свідчить більш як 10-річний досвід у 35 країнах світу.

Активний оновлювальний розчин A.C.N.E. впливає на всі ланки вугрової хвороби. Він проникає у вивідні протоки сальних залоз, усуває забиття пор і запалення. А ще видаляє надлишковий ороговілий шар клітин і зменшує жирність шкіри. Азелаїнова, саліцилова, мигдальна кислота та транспортний комплекс PH-DVC у складі зменшують ризик повторного захворювання.

Визначити необхідну комбінацію препаратів і методику в рецептурній програмі хімічного оновлення шкіри з акне допоможе спеціаліст pHformula. Результат від хімічної ревіталізації помітний уже після першої процедури. А лікувати акне нею можна протягом усього року.


Домашній догляд


Маски з огірків і яєчний білок для видалення чорних цяток не можна вважати домашнім доглядом, а розраховувати на те, що вони вилікують акне, і поготів.

А самостійні спроби видалення чорних цяток і запальних елементів тільки завдають шкірі додаткових травм і розповсюджують запальний процес. Домашній догляд передбачає чотири головні етапи: делікатне та ретельне очищення, лікувальне оновлення, некамедогенне зволоження й УФ-захист. Правильно підібрати засоби для підтримання лікувального ефекту допоможе косметолог або спеціаліст pHformula.

Записатися на прийом до експерта


Матеріал підготовлено за підтримки