Організувати відпустку на гірськолижному курорті, та ще й бюджетну – справа клопітка. Особливо з урахуванням додаткових витрат – спорядження, спеціальний одяг і проїзні на підйомники. Щоб спростити пошуки, The Village Україна разом з Jägermeister зібрали список недорогих європейських гірськолижних курортів, до яких можна вирушити уже цієї зими.

Якщо ви хочете покатитися не лише бюджетно, а й зовсім задарма – Jägermeister розігрує поїздку на двох до Андорри на культовий Freeride World Tour та до Гудаурі для занять у школі фрірайду. Розіграш триває до кінця лютого. Детальні правила шукайте в кінці матеріалу.

 Грандваліра/Вальнорд, Андорра

Грандваліра

Найвища гора: 2560 метрів

Протяжність трас: 210 км

Ціни на скіпаси: 49 євро/доба

Найбільша гірськолижна зона в Піренеях і південній Європі.

Грандваліра – це долина, що сполучає 6 курортів: Пас-де-ла-Каса, Грау-Роч, Ель-Територія, Сольдеу, Енкамп і Канільо. Ці курорти підписали комерційну угоду про створення єдиної гірськолижної зони. Грандваліра має траси для лижників будь-якого рівня, також є ділянки для бігових лиж, кілька зон фрістайлу, халф-пайп, зони для бордеркросу. На всіх трасах Грандваліра діє єдиний скіпас.

Вальнорд

Найвища гора: 2560 метрів

Протяжність трас: 93 км

Ціни на скіпаси: 38-45 євро/доба

Гірськолижна зона Вальнорд утворилася у результаті злиття курортів Пал-Арінсаль і Ордіно-Аркаліс. Клієнти за єдиним скіпасом можуть кататися на спусках і одного, й другого курортів. Вальнорд має найдовший спуск для початківців –10-кілометрова траса Megaverda підкориться навіть тим, хто вперше стає на лижі. У секторі Арінсаль є спуски з найбільшим у країні перепадом висот – понад 1000 км.

 Гудаурі, Грузія

Найвища гора: 3007 метрів

Протяжність трас: 50 км

Ціни на скіпаси: 14 євро/доба

Молодий гірськолижний курорт, розташований у Казбегському районі Грузії за 120 км від Тбілісі. Найголовнішою пам’яткою Гудаурі є фрірайд – спуск по цілинних полях. Глибокий сніговий покрив, відсутність каменів і лавинної небезпеки роблять Гудаурі меккою фрірайду. Також навколо курорту величезна кількість позатрасових спусків для беккантрі і хелі-скі. 20% трас для професіоналів, 80% – для любителів.

 Буковель, Україна

Найвища гора: 1372 метри

Протяжність трас: понад 60 км

Ціни на скіпаси: 975 грн/доба

Буковель – найбільший гірськолижний курорт України. Розташований недалеко від села Поляниця, біля підніжжя гори Буковель на висоті 920 метрів. Сезон катання тут може тривати з листопада до середини квітня. До послуг туристів діють пункти прокату, школа інструкторів для дорослих та дітей (є спеціальні навчальні гірки), обладнана ігрова зона для дітей на свіжому повітрі та в приміщенні, є парковки. Деякі траси мають освітлення – можна кататись увечері. У сезон 2017-2018 на території працює будиночок Jägermeister, де завжди можна випити Ice cold shot.

 Драгобрат, Україна

Найвища гора: 1883 метри

Протяжність трас: понад 10 км

Ціни на скіпаси: 550-600 грн/доба

Найбільш високогірний гірськолижний курорт Українських Карпат, розташований у масиві Свидівець. Долина розташована на висоті 1300-1400 м над рівнем моря, на відстані 18 км від селища Ясіня, на стику хвойних лісів та альпійської зони. Розташування гір масиву створює унікальні природні умови і забезпечує наявність стабільного снігового покриття з листопада по травень. Довжина фрірайд-спуску – 3 кілометри. У сезон 2017-2018 на Драгобраті влаштовують вечірки від Jägermeister, розклад яких можна дізнатися на їхній сторінці у Facebook.

 Банско, Болгарія

Найвища гора: 2560 метрів

Протяжність трас: понад 70 км

Ціни на скіпаси: 30 євро/доба

Відносно новий курорт, розташований на південному заході Болгарії, біля підніжжя Пірінськіх гір. Болгарський гірськолижний курорт Банско розташований за 160 км від Софії, на території Національного парку «Пірін», внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У Банско можна випробувати унікальну лижну трасу. Вона йде в ліс на 16 кілометрів і дає змогу кататися по сніговій цілині. До того ж Банско —  це не тільки гірськолижний курорт, а й стародавнє місто з багатьма історичними пам’ятками.

 Бохинь, Словенія

Найвища гора: 1800 метрів

Протяжність трас: понад 40 км

Ціни на скіпаси: 26 євро/доба

Курорт у словенських Альпах, розташований на березі однойменного гірського озера, яке є найбільшим у Словенії. Лижний регіон Бохинь об’єднує кілька гірськолижних центрів, найбільші з яких Вогел, Кобла і Сорішка Планина. Околиці озера є частиною Національного природного заповідника «Триглав». Наявність різноманітних трас робить цей курорт привабливим як для досвідчених, так і для початківців гірськолижних видів спорту. Бохинь розташований за 80 км від Любляни, звідки можна доїхати автобусом за годину.

 Криниця, Польща

Найвища гора: Явожина Криницька – 1114 метрів

Протяжність трас: понад 28 км

Ціни на скіпаси: 15 євро/доба

Курорт розташований у Судецьких Бескидах на висоті 560-620 метрів в оточенні хвойних лісів. Гірська система Бескидів на кордоні Польщі та Словаччини славиться великою кількістю снігу і тривалістю снігового покриву, а це гарантує безпечне катання з початку зими до середини весни. У Криниці розташована найсучасніша в Польщі канатна дорога гондольного типу. Довжина дороги – 2 211 м. Протягом години вона може перевезти 1600 людей, її швидкість – 5 м/с.

 Пояна Брашов, Румунія

Найвища гора: 1770 метрів

Протяжність трас: 14 км

Ціни на скіпаси: 25 євро/доба

Гірськолижний курорт Пояна Брашов розташований за 13 км від міста Брашова, біля підніжжя гори Постевару. Цей зимовий курорт часто називають «сонячною галявиною», тому що Пояна Брашов розташований у великій, добре освітленій сонцем долині. Тут прокладена олімпійська лижна траса, бобслейна траса, працюють два трампліни. Є можливості для фрірайду.

 Шпіндлерув Млин, Чехія

Найвища гора: 1300 метрів

Протяжність трас: 25 км

Ціни на скіпаси: 31-36 євро/доба

Шпіндлерув Млин – найвідоміше місто-курорт Чехії, розташоване на висоті 715-1300 метрів над рівнем моря. На території є два гірськолижних центри: Svaty Petr і Medvedin. При несприятливій для катання погоді стан лижних трас підтримується за допомогою «снігових гармат». Для любителів зимових видів спорту в місті проходять різні спортивні заходи, в тому числі етапи Кубку Європи з лижного фрістайлу і Кубку світу зі слалому. Сюди приїздять близько 15 000 людей на місяць.

 Ясна, Словаччина

Найвища гора: 2024 метри

Протяжність трас: 49 км

Ціни на скіпаси: 27 євро/доба

Найвідоміший курорт Низьких Татр і найбільший у Словаччині. Є траси для дітей, для катання на мотосанях і зони фрірайду. Основні готелі розташовані 200-300 м від підйомників.   Автоматизована система засніження довжиною майже 30 км дає гарантію снігу щонайменше 5 місяців протягом року. Курорт розділений на дві частини: Північний Хопок складається з трьох центрів, з’єднаних між собою підйомниками, та Південний Хопок більш відомий для любителів фрірайду та вільного катання.

Щоб виграти поїздку в гори вже цієї зими, зайдіть у цей Telegram-канал, відправте своє фото, отримайте відредаговану світлину, де ви на сноуборді, опублікуйте її в Instagram із хештегом #JagerSnow і тегніть друга. Ура! Ви стали учасником розіграшу подарунків, поїздок в Андорру та Гудаурі.

Матеріал підготовлено за підтримки