Спортивний бренд Puma та дизайнерська лабораторія Массачусетського технологічного інституту (MIT Design Lab) розробляють взуття з живими бактеріями, яке дихає та адаптується під біологічні особливості людини.

Вчені представили упаковку, яка може саморозкладатися, не лишаючи відходів

Як пише Dezeen, проект «Адаптивна динаміка: біодизайн» (Adaptive Dynamics: Biodesign) покликаний дослідити, як можна використати бактерії у дизайні спортивного одягу, щоб підвищити продуктивність і витривалість спортсмена.

«Ми вважаємо, що в майбутньому спортивний одяг буде адаптуватися до біологічних особливостей людини та навколишнього середовища в режимі реального часу», – каже директор MIT Design Lab.

Устілки з бактеріями дають змогу вимірювати стомленість людини або інші спортивні показники

Модель взуття Breathing Shoe – це кросівки, зроблені з матеріалу, порожнини якого заповнені бактеріями. У відповідь на тепло людини бактерії з’їдають частину матеріалу, створюючи унікальну мережу повітряних потоків.

Розробники створили також спеціальні устілки Deep Learning Insoles. Вони збирають інформацію про власника за допомогою бактерій, які реагують на хімічні речовини в поту людини. Зміни фіксуються електронними схемами і передаються користувачеві за допомогою мікроконтролерів, зазначає видання. Ці дані можна буде використовувати для вимірювання втоми або інших спортивних показників.

Фото: COURTESY OF MIT DESIGN LAB