Редакція The Village Україна запитала у фахівця із прибирання, як правильно мити вікна, а також про те, які помилки найчастіше допускають у процесі.

Євгеній

директор із прибирання у клінінговій компанії


Для якісного виконання роботи потрібно дотримуватися порядку миття вікон:

  1. Підготовка. Потрібно мати необхідне приладдя, хімію та серветки для протирання.
  2. Прибираємо зайві речі. Це потрібно, щоби нічого не заважало в процесі та щоби на речі не потрапили ані хімія, ані забруднення.
  3. Очищаємо вікна від пилу. Раджу починати миття вікон із зовнішнього боку, тому що він є найбруднішим. Після того, як почистили вікна всередині, переконуємося повторно в чистоті зовнішнього боку.
  4. Чистимо віконні рами. Попередньо чистимо їх від пилу, після чого починаємо прибирати основний бруд. Наносимо мийні засоби на віконні рами й між ними та промиваємо їх. Миємо водою після недовгого очікування, приблизно 5–10 хвилин.
  5. Чистимо склопакет. Коли віконні рами чекають на миття, а хімія працює – починаємо мити склопакет. Беремо губку чи серветку, змочену в мийному засобі, і протираємо скло. Ще краще, коли є губка з мікрофібри, закріплена до швабри для вікон (шибкотримач). Така мікрофібра дозволяє відмивати складні забруднення завдяки своїй будові. Після цього беремо гумовий скребок (він подібний до автомобільних двірників), стягуємо ним зі склопакета брудну воду та залишки мийного засобу.
  6. Чистимо кутові частини. Після стягування в кутах часто залишається рідина, її можна прибрати серветками для протирання скла.
  7. Витираємо насухо вікна та перевіряємо роботу.
  8. Чистимо зовнішнє та внутрішнє підвіконня. Для зовнішнього можна використати розчин для миття склопакету й рам, а для внутрішнього достатньо вологого чи сухого прибирання.

Вікна слід мити двічі на рік: наприкінці осені та навесні. Можна частіше, якщо вікна перебувають над трасою. Краще мити за похмурої погоди, коли немає прямих сонячних променів, без вітру та дощу. У сонячну погоду варто уникати миття вікон через спеку, а також з огляду на те, що мийні засоби будуть надто швидко висихати. Треба дочекатися вечора, коли сонце сяде, і розпочинати вже після цього.

Якщо у вас є москітна сітка, помити її можна доволі просто – достатньо мати губку або шубку з мікрофіброю та мийний засіб. Мити краще в душовій кабіні або ванній, щоби не забруднювати домівку.

Захисну плівку варто прибирати з вікон якнайшвидше після встановлення. Після першого місяця зняти плівку буде майже неможливо, оскільки плівка під дією сонця прилипне до скла, і знадобляться дорогі послуги клінінгової компанії. Вчасне зняття допоможе заощадити багато грошей.

Залежно від матеріалу віконних рам, зважайте на мийний засіб, який використовуєте. Дерево не любить мийні засоби на основі аміаку або зі спиртом. Щоби не пошкодити дерево, достатньо використовувати мильний розчин без аміаку й нашатирного спирту. Мильний розчин добре поглинає забруднення з вікон. Алюміній не любить лужні та кислотні мийні засоби, як-от засоби для санвузла та духової шафи чи розчинники фарб. Окрім того, якщо це мийний засіб зі вмістом аміаку, то він ще може пошкодити дерев’яні або металеві поверхні, а також натуральний і штучний камені. Наприклад, якщо це мармурові, дерев’яні чи тканинні підвіконня, де роблять лаунж-зону для читання.

Кислотні мийні засоби працюють із кальцієвим нальотом, який залишається від дощу та снігу. А лужні мийні засоби допомагають упоратися із продуктами вихлопних газів, що осідають на склі.

Існують аналоги таких професійних мийних засобів, які можна зробити в домашніх умовах:

  • Розчин з оцту та води допомагає відмити вікна після крапель дощу, снігу та розводів, які залишаються після опадів. У майбутньому такі розводи перетворюються на стійкий кальцієвий наліт, який доведеться прибирати з відновлювальним клінінгом, а іноді й поліруванням склопакета.
  • Розчин гліцерину або рідину для полоскання білизни, змішані у пропорції з водою, можна використовувати також додатково як домашню альтернативу водовідштовхувальним мийним засобам, якщо часто йдуть дощі.
  • Розчин мийного засобу для посуду з аміаком чи нашатирним спиртом допомагає змити з вікна продукти вихлопних газів, які осідають на склі та пластику. Бувають розводи, які не піддаються відмиванню, саме такі спеціальні розчини допомагають позбутися їх.

Лайфхаки

Робот-пилосос. Сьогодні існують спеціальні роботи-пилососи з магнітними склізами, які працюють аналогічно пилосмоку для миття підлоги. У такому разі ви – не учасник миття, робот миє все за вас, але існує один недолік – потрібно буде чистити віконні рами. Також робот не може помити кутові частини вікон.

S-подібна техніка стягування рідини. Існують поширені техніки стягування знизу догори або з лівого боку до правого, але найкращою є техніка стягування у формі літери «S», де рука не відривається у процесі від склопакета. Із внутрішньої частини скла це досить зручно. Із зовнішньої може бути незручно, якщо ви живете на високому поверсі. Та якщо ви живете у приватному секторі або на першому-другому поверсі та маєте драбину, проблем не виникне.

Колективно сплачувати послуги альпіністів. Послуги альпіністів-клінерів можуть бути надто дорогими для однієї людини, адже мінімальна ціна їхніх послуг – 2000 гривень. Та в багатоповерхових будинках можна колективно домовлятися про збір коштів для того, щоб альпіністи двічі на рік мили вікна в будинку із зовнішнього боку на всіх поверхах.

Найбільш поширені помилки під час миття вікон

  1. Не використовуйте непрофесійні прилади. Є багато магазинів, де продають непрофесійні побутові швабри для миття вікон. Вони зазвичай два в одному, з губкою, уже закріпленою для нанесення мийного розчину, і гумовим скребком. Але проблема полягає в тому, що це на 2–3 рази. Напівпрофесійні прилади для прибирання легко знайти в інтернеті, ввівши запит «металевий скліз для миття вікон». З’явиться велика кількість ресурсів, що продають ці металеві склізи, які підійдуть як для професіоналів, так і для побутового використання.
  2. Дотримуйтеся чіткої послідовності дій. Інколи миття починається відразу із внутрішньої частини або частково внутрішньої й зовнішньої.
  3. Не використовуйте мийні засоби, які є не цільовими та погано миють вікна. Професійні мийні засоби значно краще помиють вікно та не залишать пошкоджень: як на віконній рамі, так і склопакеті. Також через заощадження мийного засобу або неправильний вибір розчину під конкретну ситуацію на склі можуть залишитися розводи.
  4. Дотримуйтеся техніки безпеки. Не ставайте на підвіконня: як зовнішнє, так і внутрішнє. Не вилазьте тулубом із вікна. Щоби цього запобігти, використовуйте драбину, якщо живете на першому-другому поверхах або маєте свій будинок.
  5. Користуйтеся мийними засобами безпечно. Обов’язково мають бути фартух, рукавички, навіть респіратор, адже інколи можуть використовуватися аерозольні мийні засоби, якими пшикають на склопакет, а потім це потрапляє в легені.
  6. Не використовуйте серветки замість гумового скребка. Гумовим скребком воду можна стягнути за один раз, що значно швидше за використання серветок.
  7. Уникайте абразивних матеріалів і розчинів. Вони можуть пошкодити підвіконня, раму та сам склопакет.
  8. Не використовуйте пароочисники для миття вікон. Через використання пароочисників пил і бруд можуть розлетітися на предмети поруч.