Алкогольні напої мають різний смак, аромат і міцність. Щоби правильно відчути той чи той напій, його потрібно пити з келиха відповідної форми, розміру й об’єму. Ми запитали в професійного сомельє, із яких келихів краще розкриваються різні сорти вин, а також попросили бармена розповісити, із яких келихів і склянок правильно пити віскі, лікери чи дайкірі.

Олег Кравченко

шеф-сомельє і співзасновник Win Bar, найкращий сомельє України 2011 року


Є універсальні, так звані дегустаційні келихи. Якщо у вас удома є будь-який келих тюльпаноподібної форми, об’ємом хоча б 500 мілілітрів, отже, ви вже просунутий юзер. Для старту такого бокала достатньо. Це універсальний келих, із якого можна куштувати як біле, так і червоне вино. Проте форма келиха може впливати на смак й аромат та усіляко розкривати вина різних сортів.

Келих для червоного вина КАБЕРНЕ

Якщо ми говоримо про насичені вина на кшталт Бордо, у складі яких є сорти Мерло, Каберне Совіньйон і Мальбек, то келих також має бути тюльпаноподібної форми, але об’єм – приблизно 700–800 мілілітрів. Такі вина мають потужний смак і таніни, а велика чаша добре згладжує їх і дозволяє розкрити аромат.


Келих для червоного вина Піно Нуар

У таких келихах ідеально будуть розкриватися більш делікатні, ніжні вина. Наприклад, бургундські чи п’ємонтські на основі сортів Піно Нуар і Неббіоло. Такі вина мають більш витончений смак, для них потрібен так званий бургундський келих, який має шароподібну форму, заокруглену чашу та краї, що дозволяє максимально розкрити букет.


Келих для червоного вина Сіра/ШИРАЗ

Специфіка цього келиха полягає у видовженій формі та заокруглених краях. Це ідеальний варіант келиха для вин сорту Сіра. Він має яскраву ягідну ароматичність, не має багато танінів, але достатньо ягід, спецій, копчених нот в ароматі та смаку. Тому з келиха такої форми він буде ідеально розкриватися.


Келих для білого вина Рислінг

Рислінг вважається королем білих вин. Вина цього сорту зазвичай не витримують у бочках, але довго живуть і розвиваються в результаті витримки. Для такого сорту варто обрати невеликий келих, схожий на універсальний, але об’ємом приблизно 300 мілілітрів. Це більш кислотні вина, тому такий келих буде добре розкривати фруктові ноти, і ми сповна відчуємо смак та аромат Рислінгу.

Також ці келихи добре підійдуть для рожевих вин. Розе ідеально розкривається в нешироких келихах тому, що має делікатну ягідну ароматичність і не потребує широкого келиха для того, аби ця ароматичність кудись пішла. Делікатна кислотність рожевого вина буде ідеально сприйматися, якщо пити його з вужчого келиха.


Келих для білого вина Шардоне

Келих для вин на основі сорту Шардоне, які витримують у дубових бочках. Цей келих також має шароподібну, тільки низ у нього ромбоподібний, а верхівка трохи заокруглена. Такі вина ідеально розкриваються в такому келиху.


Келих для ігристого

Можна забути, що ігристі вина ідеально розкриваються в келихах флюте. Це стандартні келихи, які можна подавати на фуршетах для того, аби зберегти місце на столі. Насправді ігристі вина – це повноцінні вина, тільки з бульбашками. Їх можна пити з ширших келихів, починаючи від універсального, стандартного келиха до класичних розширених для ігристого. Ці келихи ідеально підходять для такого вина. Франчакорт, Альта Ланга і Тренто DOC, а тако кава будуть ідеально в них розкриватися.


Микола Халавка

бармен Parovoz Speak Easy


Склянка Old Fashioned

Це невисока склянка з товстим дном. Із таких келихів п’ють міцні алкогольні напої, наприклад віскі чи ром із льодом. Також у такому стакані можна подавати певні коктейлі з льодом. Наприклад, Whiskey Sour, Old Fashioned, Negroni тощо.


Склянка Glencairn

Ця склянка створена спеціально для односолодового віскі, яке заведено пити без льоду. Це вишуканий напій, у якому багато тонких нюансів. Завдяки своїй формі келих допомагає ароматам концентруватися на краю. Так можна отримати максимальне задоволення від смакової й ароматичної палітри напою.


Чарка

З такої чарки можна пити не лише горілку, а й інші міцні напої. Наприклад, лікери, наливки й настоянки. Чарка на ніжці гарно виглядає на столі, але функціонально мало відрізняється від звичайної без ніжки.


Келих Хайбол

Келих для коктейлів зазвичай залежить від рецепта. Ця склянка створена для коктейлів великого об’єму, що подаються з льодом, а також для коктейлів із газованими напоями. Наприклад, Gin & Tonic чи Bloody Mary.


Келих Coupe

Із такий келихів заведено пити коктейлі невеликого об’єму, що подаються без льоду. Наприклад, коктейлі Manhattan або Daiquiri. Тут ніжка виконує функціональне призначення: коли ви тримаєте келих за ніжку, то не нагріваєте напій теплом своєї руки.


Martini Glass

У такому келиху традиційно подають коктейль Dry Martini. Цей келих чомусь має прив’язку до гендерних стереотипів. Деякі чоловіки вважають, що це жіночий келих, і просять подавати їм коктейль у келиху без ніжки. Але насправді в келихів немає гендерної належності, усе залежить від рецептів. Одні коктейлі варто подавати з льодом, інші – без. Із такого келиха пили Джеймс Бонд, Вінстон Черчилль, Ернест Гемінґвей, і вони не ставали від цього менш мужніми.


Келих Nick & Nora

У цьому келиху також можна подавати коктейлі без льоду. До речі, цей келих вважається улюбленим серед барменів найкращих барів світу. Він отримав свою назву з серіалу 1930-років The Thin Man, у якому герої Нік і Нора Чарльз полюбляли пити коктейль Dry Martini зі схожого посуду.


Конічна пінта

Nonik пінта

Ірландська пінта

Пиво – один із перших напоїв, які почали пити люди. За цей час келихи багато разів змінювалися. Були й дерев’яні, і металеві, і керамічні. Зараз заведено пити пиво зі скляних келихів. Одним із найвідоміших є конічна пінта – звичайний конусний келих. Пінта Nonik теж конічна, але в неї є невеликі потовщення на краю й має більший об’єм. Ірландська пінта має тюльпановидну форму та трохи заокруглена. Якщо узагальнити, то цих трьох келихів можна пити будь-яке пиво. Але, якщо детально зайнятися цим питанням, то ледь не під кожен сорт пива можна підібрати свій спеціальний бокал, який краще розкриє його смак.


Пивний кухоль

Це традиційний пивний кухоль, звичний на пострадянському просторі. Він зручний тим, що є ручка, за яку можна триматися, – тоді пиво не буде нагріватися. Також цей посуд зазвичай має товсте скло, що дозволяє пиву довше залишатися холодним. Зазвичай пивні кухлі виготовляють великого об’єму й уміщують у себе від 500 мілілітрів пива.