Коли проводиш 24/7 у квартирі, хочеться затишку та водночас мінімалізму. Карантин змусив переглянути ставлення до дому. Кімнатні рослини – це хороший варіант освіжити домівку.

На випадок, якщо всі квіти, з якими ви мали справу раніше, не виживали й кількох місяців – редакція The Village Україна запитала в Лєри Галич, засновниці «Хай Росте», варіанти кімнатних рослин, які не потребують особливого догляду.

Лєра Галич

засновниця магазину рослин «Хай росте»


Часто в нас запитують, які гарні, але невибагливі рослини ми можемо порекомендувати. Вибір таких рослин досить широкий, серед них зустрічаються і квітучі рослини, і декоративно-листяні, тому кожен може вибрати вазон на свій смак. Невибагливі рослини поблажливі до наших помилок і забудькуватості й майже не потребують особливого догляду.

Ці рослини можна пересаджувати один раз на кілька років, вони прекрасно живуть в умовах квартир із сухим повітрям, миряться з нерегулярністю поливу. Натомість очищують повітря від шкідливих речовин і прикрашають наш дім.

Заміокулькас

На заміокулькас є попит через блискучі бадьорі листочки й витривалість. Добре росте за будь-якого освітлення. Чудово переносить сухе повітря і сухий ґрунт. Можна сміливо їхати у відпустку на кілька тижнів і з рослиною все буде ок.


Догляд: Оберігайте від прямих сонячних променів і надмірних поливів.

Фікус каучуконосний

Має велике блискуче листя й може вирости досить великим деревцем. Це чудовий елемент інтер’єру. Для фікуса підійде яскраве розсіяне освітлення або півтінь. Любить, коли йому протирають листочки від пилу.


Догляд: Потребує помірного поливу (стежте за ґрунтом і поливайте, як підсохне).

Кактуси та сукуленти

Якщо у вас «сонячна сторона» квартири й ви інколи забуваєте поливати свої рослини – це найкращий для вас варіант.

Завдяки здатності накопичувати велику кількість вологи й мінеральних речовин, сукуленти не потребують частих поливів і підгодовувань, прекрасно переносять сухе повітря. Надзвичайне різноманіття видів і форм дасть змогу підібрати рослину на будь-який смак. За гарних умов вони тішать своїх власників чудовими квітами.

Також, сукуленти та кактуси часто мініатюрні, мають невелику кореневу систему й повільно ростуть. Тому вони добре підходять тим, хто хоче щось невелике.


Догляд: Поливати раз на 2–3 тижні.

Традесканція

Ця рослина не потребує особливих умов утримання, добре виносить спекотне літо й прохолодну зиму. Буде рости в будь-якому місці квартири. Найкраще традесканції буде на яскравому світлі без прямих сонячних променів. Різноманітність забарвлень листя традесканції настільки велика, що будь-яку стіну можна перетворити на витвір мистецтва. Добре буде виглядати традесканція в підвісних горщиках, наприклад, на балконах.


Догляд: Поливати 2–3 рази на тиждень.

Сансев’єрія

Ця рослина заслужила репутацію незнищенної: вона добре росте на сонці й у тіні, переносить сухе повітря, протяги, рідкий полив, може назавжди «розпрощатися» з сонячним світлом і задовольнятися лише лампами. За гарних умов порадує своїх власників запашними білими квітами.


Догляд: У теплу пору року сансев’єрію достатньо поливати 1 раз на тиждень, взимку – раз на 2–3 тижні