З 1 по 5 лютого у Києві відбувся Український тиждень моди – Ukrainian Fashion Week. Раніше ми писали про те, як українські бренди рухаються до свідомої моди, знімали гостей показу Lake в «Українському домі» та відвідувачів з основної локації UFW – Мистецького Арсеналу.

Разом з модними експертами підбиваємо підсумки та виділяємо тенденції нового сезону Ukrainian Fashion Week.

Антон Єременко


фешн-редактор Harpers Bazaar

Сезон осінь-зима 2021 на Ukrainian Fashion Week видався, мабуть, найбільш розслабленим за останні п’ять років. Було лише кілька шоу, на які справді хотілося піти, і першим у моєму списку був показ від Elena Burenina.

У цьому показі можу виділити реконструйовані жакети, пальта з необробленими краями та стьобані штани і шорти. Стьобані речі стали одним із трендів наступного сезону. Крім Буреніної, цю тему в свої колекції додали Lake Studio, зробивши оксамитовий жилет із поздовжніми швами. До речі, показ Lake Studio був найцікавішим. Шоу проходило під класичну музику, а моделі демонстрували вовняні пальта й жакети з незвичним силуетом.

Схожий силует запропонував і бренд GUDU, створивши свій варіант зі шкіри. Показ грузинського дизайнера Лаші Мдінарадзе став ще одним яскравим спалахом сезону: багато плісе, складні аплікації, розсипи каміння.

Цікаву колекцію показала Олена Пржонська: розслаблені силуети, дрібна та велика клітинка коричневих відтінків і флісові светри та сукні. До речі, на фліс радить звернути увагу і Ksenia Schnaider. Демі-денімс, вечірні вбрання з переробленого спортивного одягу та дивні, в хорошому сенсі, аксесуари на тлі гарної музики для мене стали кульмінацією та потужною фінальною точкою сезону.

Наталі Чуловська


фешн-журналістка, менторка українських брендів

Тижні моди переживають сьогодні не найкращі часи. Уже кілька сезонів у модному світі точаться запеклі дебати щодо доцільності їх проведення. Колеги з видання Fashionista провели опитування серед 500 працівників модної індустрії та дійшли висновку, що тижні моди більшою мірою – це трата ресурсів, часу та ментального здоров’я. На радикальні рішення поки наважилися тільки Осло та Стокгольм, які скасували свої тижні моди у 2019 році. Приємно, що Ukrainian Fashion Week став на шлях відповідального споживання та додав до своїх програм екоорієнтовані проєкти.

У колекціях українських брендів я раджу шукати речі, які впишуться у ваш капсульний гардероб. Насамперед гарно скроєні пальта, тренчі та костюми, які цього року презентували Lake Studio, A/Raise, Arutiunova, Elena Burenina. Якщо ваш стиль більш жіночний, зверніть увагу на нейтральну сукню, яку можна буде носити не один сезон. Така є в колекціях Przhonskaya, Darja Donezz і Lake Studio.

І обов’язково зверніть увагу на eco-friendly одяг брендів Reviclo by Markova, Klaptyk fashion та Ksenia Schnaider. Більшість речей з їхніх колекцій виконані в єдиному екземплярі, оскільки для їх створення використали залишки текстильного виробництва.