З 31 серпня по 5 вересня у Києві відбувся головний тиждень української моди – Ukrainian Fashion Week, який розпочався 31 серпня. Редакція The Village Україна фотографувала гостей, які поспішали на покази Lake Studio на велотрек та DZHUS у Мистецький Арсенал. The Village Україна разом з модними експертами підбиває підсумки і з’ясовує тенденції нового сезону Ukrainian Fashion Week.

Яна Бучко


Фешн-консультантка

Не дивлячись на те, що багато сильних дизайнерів, як ELENAREVA, FROLOV, BEVZA, не представляли свої колекції в рамках UFW, або ж робили невеликі презентації, все ж розклад був насиченим, а формати та локації – різноманітні. Тон тижня моди задав перший показ з лінії LL by Litkovskaya. Ліля – сильний дизайнер з грамотним побудовою колекції і завжди крутим шоу.

Якщо говорити про загальні тренди, які можна було б виділити в колекціях українських дизайнерів, то основними були посилення поєднань жорсткості і романтизму, активне використання більш натуральних тканин (наприклад, льону, бавовни). По кольорах –  акценти були на пастельних тонах, особливо металево-рожевого, блакитного, різних відтінках кольору кемел або темно-синього. Залишається попит на розслаблений силует та інтерпретації класичного тренчу.

Акцентом в платтях та топах стали плечі: «ліхтарики» та об’ємні рукави. Їх можна побачити в колекціях Dafna May, Lake, Marianna Senchina, Dzyak та інших. Деякі варіанти були достатньо носибельними, але цікаво чи приживеться така форма в смаках клієнтів. Також в новий сезон кочують відкриті плечі та опущені рукави (Flow the Label, Klimchuk). Талія залишається головною у багатьох силуетах. У колекціях можна було побачити різноманіття поясів, штанів з високою талією,суконь з акцентом на цю зону.

Асиметричність крою продовжує посилюватися, але інтерпретувати її можна по-різному. Основний акцент асиметричності пішов на гру з довжиною спідниці або обробку топів та сорочок. Також цьому сезону характерна багатошаровість: бренди добре поєднували різні форми, ніжні тканини з грубими, без відчуття надмірного нагромадження.

У цьому сезоні костюми не здають позицій. І це круто – бо дуже практично. Найчастіше це були оверсайз піджаки з об'ємними брюками (як у SIX), або непогані інтерпретації класичного варіанту костюму (як у Jardin Exotique). Новачком був варіант з подовженими шортами (Lake, AMG, SIX, Iryna Dil).

Поєднання світлого деніму з темним та модифікований денім залишаються дуже актуальними. Яскравими представниками цього тренду є бренди Ksenia Schnaider і LL by Litkovskaya. Також в колекціях майбутнього літнього сезону залишається актуальний тренд на велосипедні шорти. Не можна не радіти відходу від закритого горла до використання V-вирізу, а також збільшенню кількості чоловічих колекцій або чоловічих моделей в основних жіночих колекціях.

Галина Матвійчук


байєрка та CEO CORNER Store

«Родзинкою» сезону стала колекція бренду Jardin Exotique. Переосмислений образ українського села, суміш культур і стилізована народність. Під час показу для всіх присутніх час зупинився. Ідея гармонійного поєднання історії і колориту справді зворушила. Легка етніка, підкреслена принтами і деталями, у поєднанні з чистими лініями і елементами ретро-крою. У ній нового змісту набувають калоші, корзини, ажурна вишивка і косинки.

Сподобалася цілісність колекції бренду SIX. Обігравши тему любові жінки до самої себе, вона підкреслює інші важливі елементи сезону SS19: глибокі вирізи в стилі 80-х, м'які розслаблені лінії в соковитих відтінках, імпровізоване драпірування в звичних формах.

У багатьох колекціях добре розкрита тема спорт-шику, яка залишиться актуальною і наступного літа. Укорочені топи, «боксерки» і «велосипедки» з легких тканин, тепер і в поєднанні з м'якою кольоровою гамою і квітковими акцентами. Цю ідею в образі продовжують і стилізовані аксесуари: об'ємні поясні сумки і спортивні оправи. Також у новому сезоні добре обіграли літні принти: тропічні пальми на «вигорілих» фото, квіткові мотиви в неприродних кольорах, смужка в різних варіаціях.

Загалом, літо 2019 року буде наповнене урбаністичним настроєм 80-х. Багатошаровість, об'ємні форми, еклектика деталей і текстур, спорт-шик. Експериментуючи з новими ідеями, слід пам'ятати про головні тренди, які поза часом: природність образу і комфорт.

Матеріал підготовлено за підтримки