23-24 червня відбудеться маркет «Етно» від «Всі. Свої». Тут збереться 100 виробників, які працюють на основі різних ремісничих технік, виготовляючи меблі, посуд, текстиль та інші товари для дому. The Village Україна публікує добірку українських брендів декору, на які варто звернути увагу.

 «Етно» від «Всі. Свої»

КОЛИ: 23-24 червня, 10:00-21:00

ДЕ: вулиця Десятинна, 12

СКІЛЬКИ: вхід вільний

Facebook

Дерев’яний посуд Sycamore

Бренд створили Владислав та Олена Горбачови. Подружжя надає своїй справі філософського змісту: вони хочуть допомогти людям навчитись використовувати красиві речі у житті, відмовившись від усього зайвого. Влад ніколи не працював з деревом, не був столяром і вважав, що не створений для роботи руками. Але так сталось, що опинився у майстерні знайомих і почав займатися деревом серйозно. Більшість виробничих процесів у Sycamore – ручні: дерево обпалюють, просякають лляною олією та обробляють воском – це захищає посуд від вологи та деформації. Ціни стартують від 270 гривень.


Владислав Горбачов

засновник Sycamore

Нещодавно я йшов, знайшов гілку і просто притягнув її до майстерні. Іноді ми допомагаємо пиляти старі дерева, які стали аварійними. Улюблені породи – горіх, абрикос і дуб. Вони благородні, мають особливі запах, колір, тактильні відчуття.

Мені подобається дивувати людей тим, що цей посуд для щоденного використання, що дерево може мати такий вигляд. Іноді питають, чи не фарбоване це дерево, але ми залишаємо його максимально природним.


В’язаний декор Shabaltas

Дизайнерка і засновниця бренду Альона Шабалтас в’яже гачком корзини, сумки та декор для дому. Майстриня керується принципом «чим простіше – тим краще». Вона перша почала в’язати сумки з паперової нитки: легкі та екологічні, вони не бояться води, хоч і паперові. Такі можна брати до супермаркету замість поліетиленових пакетів. Альона переважно використовує натуральні матеріали – папір, льон, бавовну. Ще працює з глиною – з неї зроблені кришки цікавих форм до звичайних трилітрових банок. Ціни стартують від 200 гривень.


Альона Шабалтас

засновниця бренду Shabaltas

Я в’яжу переважно з паперу та бавовни, але зараз у пошуку «свого» матеріалу. Може бути нитка з трави або переробленого пластику – це план, дуже велике завдання на майбутнє. Для мене важливий аспект екологічності та вторинного використання, намагаюся брати натуральні матеріали і не викидати нитки – щось на кшталт безвідходного виробництва.

Пишаюся своєю корзиною з бахромою – красиво спускається, можна зав’язувати. Люблю декор із дротом, він цікаво тримає форму. А також – об’ємні квіти. Узагалі створення об’ємних форм – це моя любов. Якщо їх підсвітити – вийдуть красиві тіні, майже арт-інсталяція.


Бетонні вазони та меблі Odudlab

Лабораторію архітектурного бетону створили Андрій та Анна Одуди. Бренд може виготовити з бетону будь-що – від вуличних статуй воїнів до стінних панелей з імітацією зістареного травертину. Почалося все з особистого захоплення Анни: їй як любительці квітів завжди не вистачало мінімалістичних вазонів з простими формами, тому звернула увагу на бетон. Він підкреслює красу рослин, достатньо антивандальний, підходить для вулиці та приміщення. Тренувалися робити маленькі вазони для рослин удома в гаражі, а тепер випускають серійну продукцію – вазони, умивальники, вуличні меблі. Ціни стартують від 200 гривень.


Анна Одуд

засновниця Odudlab

Бетон приймає будь-яку форму і фактуру – можна зімітувати майже всі матеріали. Усі звикли, що він сірий і рівний, але він може бути зовсім іншим. Це такий матеріал, який не до кінця розумієш. Це хімічна реакція, тому можливі сюрпризи. Іноді доводиться перероблювати, бо неможливо передбачити результат.

В усьому світі бетон – це вже давній стабільний тренд. В Україні всі модні теми швидко тиражують і так само швидко це втрачає популярність. Так і з бетоном – був момент, коли жоден ресторан не відкривався без бетонної раковини, а зараз уже хвиля почала спадати.


Світильники Gaff Design Studio

Дизайн-студія Павла Мошковського виготовляє освітлювальні пристрої. Увесь виробничий процес проходить в одній майстерні – від першого ескіза до готового виробу. Бренд отримав «срібло» Всеукраїнського архітектурного конкурсу «Інтер’єр року» 2016 року за лампу-песика Chappi. Майстер, він же і дизайнер бренду, любить працювати з деревом та знаходити вдалі поєднання його з іншими матеріалами – металом, керамікою тощо. Нещодавно спільно з відомим керамістом Павлом Сахном студія Gaff створила люстри з керамічними плафонами та ясеновими деталями. Є також колекція з відновлених автентичних деталей мотоциклів минулого століття. Ціни стартують від 600 гривень.


Павло Мошковський

засновник Gaff Design Studio

Ми приносимо в українські інтер’єри ті предмети, що зараз у тренді в Європі та Америці. Використовуємо метал, дерево, кераміку, бетон – усе те, що є теплим і приємним. Матеріали, які люди хочуть бачити у себе вдома.


Вовняні килими FullyWooly

Марія Швед, котра заснувала бренд FullyWooly, почала займатися цією справою випадково. Вона шукала килим для своїх двох дітей, тоді й виникла ідея згадати про старі традиції. Зараз бренд випускає килими, беручи за основу техніку виготовлення ліжників із села Яворова Івано-Франківської області. У складі – лише стовідсоткова вовна, вони екологічні, гіпоалергенні, м’які, не потребують особливого догляду. Технологія практично не відрізняється від тої, якою користувалися наші предки: з вівці зрізують шерсть, роблять нитки, тчуть виріб на автентичному станку, валяють у холодній воді та сушать на сонці. Ціни стартують від 2100 гривень.


Марія Швед

засновниця FullyWooly

У мене виникла ідея зробити з ліжників килими – на них можна сидіти, лежати, бігати босими ногами дітям. Вони кольорові, яскраві, тому прикрашають оселю та створюють у ній затишок.

Використовуємо абсолютно унікальну технологію, яка залишилась тільки в кількох селах Західної України. Усі килими зіткані вручну на старих прядках. А коли розвішуємо їх сушитися на парканах – це таке свято кольору!


Керамічні раковини Bobkov Ceramic Studio

Раковини Івана Бобкова, за його словами, – це сучасна версія якісного гончарства, поєднана з фантазією майстра і помножена на здобутки київської школи розпису. Окрім характерних для цієї школи рослинно-квіткових мотивів, кераміст використовує знаки з доби Київської Русі, а це: риба, вепр, змія, сонце, вода, блискавка. Завдяки властивостям різних видів глини гончар може підкреслювати фактурність або гладкість своїх раковин, по-різному декорувати їх, гратися з формами – потрапляти в стиль, де вироби будуть мати органічний вигляд. На виробництво кожного предмета Бобков закладає три тижні: спочатку «гончарить», потім декор, а далі – сушка та піч. Ціни стартують від 10000 гривень.


Іван Бобков

засновник Bobkov Ceramic Studio

Захоплюєтеся Матіссом? Будь ласка! Подобаються прерафаеліти? Зробимо! Хочете народне? Є таке! І навіть якщо в мене цього нема – я вас вислухаю і в спілкуванні знайдемо вихід, ви отримаєте продукт. Цього ніколи не буде в магазині. Бо там як: не подобається? Постав на місце.

Неправильні форми моїх раковин – це ознака ручної роботи. Коли немає машини, штампа – це апріорі не може бути ідеальним. Конкретний майстер зі своїм ритмом крові в руках, зі своїм диханням робить речі. Оце й відрізняє авторські речі – сліди від рук залишаються і житимуть на ній завжди.

На будь-якому етапі глина може сказати «ні», цього гончар боїться найбільше. І я також.


Фото: Михайло Чубун