Аліна Маркова


засновниця бренду RE.VI.CLO by Markova

Для того щоб зрозуміти різницю між вінтажними речами і всім іншим, не завадить поринути в історію моди. Потрібно також знати, яка обробка швів і технологія пошиву одягу була притаманна певній декаді. Ще є етикетки, у яких можна прочитати країну, склад тканини. У випадку з джинсами Levi’s на етикетці навіть вказують тиждень і рік виробництва. Дуже важливий момент – знати розшифровку складу, щоб розуміти якість шерсті або якій обробці підлягало волокно.

Як правило, я стараюся шукати вінтажні джинси, але в процесі «полювання» на добротний вінтажний денім іноді натикаюся на унікальні речі. Мені пощастило знайти не тільки вінтажні джинси Levi’s 501 Big E selvage, а й не менш цікаві речі з 80-х та 90-х: піджаки з шерсті високої якості та скрупульозного пошиву. Усі ці речі я знайшла на секонд-хендах у Києві. Моя найбільш дешева знахідка – дивна модель кльошних від коліна джинсів Levi’s 501 за 13 гривень. Одного чарівного місця, де вас завжди чекатимуть чудові речі, на жаль, немає. Речі від кутюр у нас на секондах не знайдеш. Щоб знайти вінтаж, треба набратися терпіння і шукати. У більшості випадків одяг, який я знаходжу – чоловічий. Потім доводиться змінювати крій та «садити» на себе.

Як оцінити, скільки реально коштує річ? Треба знати історію одягу і ціни на внутрішньому ринку, а також на світовому. Як показує мій досвід – на секондах такими знаннями далеко не всі оперують. Ціни завжди лояльні, інколи навіть смішні, але пошук цих речей потребує немалих зусиль. Щодо магазинів, де є вінтажний одяг – ціни залежать від стану речі, її складу, а також бренду (чи його відсутності).

Цього року з’явився вінтажний маркет від Kyivness. До речі, там можна знайти щось цікаве і навіть унікальне, але не всі речі там вінтажні. Вінтаж – це речі, яким від 20 років, але в моєму розумінні кінець 90-х – це теж вінтаж. Цього року планую поїздку в Італію і вже склала список відповідних магазинів у Флоренції: «Ерос», Officina, Butique Nadine, Celeste vintage, Verbis. В інтернеті замовляю тільки вінтажні джинси у перевірених постачальників, які також знайшлися не зразу.

Альона Айгенманн


співзасновниця вінтажного маркету Kyivness

Практично весь одяг, який я ношу – або вінтаж, або вживані речі, знайдені на барахолках, маркетах і в друзів. У Києві я живу не так давно, повернулася в Україну півроку тому, до цього 5 років тут не жила. Тому не можу з точністю сказати, де шукати крутий вінтаж у Києві. Централізовано – на маркеті Kyivness. Точково – на Shafa. За кордоном я купувала дуже багато вінтажу й досі його там купую. У мене є баєри в різних містах світу, вони шукають для мене круті речі.

Найкрутіші маркети для мене – у Каліфорнії. Наприклад, Melrose Trading Post. Це один з найбільш відомих маркетів у Лос-Анджелесі, на який приходять усі: класні серфери, засмаглі блондинки в коротких шортах та зірки. Продавці ще крутіші. Можна знайти класний вінтаж, декор, килими. Там я купую переважно шорти і джинси Levi’s в одного чорношкірого хлопця, топи в стилі Сoachella, взуття, старі футболки з мексиканськими музикантами. Одного разу мало не купила шубу для свого хлопця на Burning Man. Усе це відбувається під пальмами, тим самим каліфорнійським сонцем в оточенні персонажів з кіно. Ціни не зовсім низькі, але атмосфера того варта.

Rose Bowl в Пасадені – найбільший ринок Каліфорнії. Навіть на вхідних квитках пише The Best Market in The World. І точно, it really is. Він відбувається на стадіоні й такий великий, що краще їхати туди на цілий день. У Пасадені є все: старі американські вивіски, шовкові сукні, азійські «райони».

Мій фаворит – A Current Affair у Лос-Анджелесі. Він збирає найкращих продавців та магазини зі всієї Каліфорнії, а може, навіть Америки. Саме він став прототипом київського маркету Kyivness. Усі речі – дуже круті, відібрані, якісні. Тут можна знайти Chanel, Yamamoto, YvesSaintLaurent. Смак у продавців чудовий, взуття на дерев’яних столиках, аксесуари – на скляних шкафчиках, у наповнених вазах – квіти. Окремо можна приходити, аби роздивитися відвідувачів: азіатку в білому береті з сумкою Jil Sander чи як хтось танцює на балконі з краєвидом на даунтаун у вінтажній сукні Mugler.

Чудові маркети є в Парижі та Барселоні. Берлін – дуже крутий напрямок для вінтажного шопінгу. В Італії я радила б їхати не в Мілан, а на південь. В Азії – в Гонконзі, Токіо чи Бангкоку – хороших маркетів немає.

Адекватність вартості вінтажу можна зрозуміти, порівнявши ціни на нього на Vestiaire чи eBay. Моя найдешевша покупка – лакові чоботи з Парижа за 1 євро, куплені в азіатки під мостом, а найдорожча – окуляри Chanel зі склом, повністю покритим золотом, за 1000 доларів. Звісно, якісь пошкодження одягу допустимі, коли купуєш вінтаж. Інколи в таких недосконалостях і суть.

Іра Евора


флористка

Я не так часто купую собі одяг, але якщо це вінтаж, то зазвичай обираю дизайнерські бренди чи речі від кутюр. У Києві вінтаж можна знайти на будь-якому секонді чи в людей, які перекуповують речі й продають їх в інтернеті.

Фото: Аня Бобирєва

Вінтаж – це яскраво виражений старий тренд, який робив дизайнер чи бренд колись давно. Наприклад, мій улюблений тренч – Christian Dior я знайшла на секонді. Він чоловічий, і я перешивала його під себе. Я пам’ятаю, як бачила старі американські фільми, де чоловіки з’являються в таких тренчах. Мої старі Ray-Ban із золотою оправою, які я знайшла в одного майстра окулярів, також часто бачила в старих фільмах. Якщо це просто хороша річ, яка немає ніякого тренду тих часів, я не називала б це вінтажем. Це просто річ чи хороша знахідка для гардеробу. Коли я кажу «річ у вінтажному стилі» – це означає, що хтось зробив її, натхнений старими часами чи якимись трендами, які чітко відклалися у нас з якихось популярних давніх образів.