Секонд-хенди – це можливість доповнити гардероб вінтажними речами з 90-х та знайти одяг світових брендів за ціною в кілька доларів. А ще – протистояти консюмеризму та бути більш екосвідомим.

The Village Україна розповідає, які секонди Києва варто відвідати та що там можна знайти.

 Лісова

Секонд на Лісовій уже став культовим місцем. Про нього писав Vogue, а нещодавно він став натхненням для створення лінійки одягу.

Секонд на Лісовій виявився найдорожчим серед перевірених журналістами The Village Україна точок із вживаним одягом. Шукати речі не так легко, як магазинах-секондах, але серед товарів трапляються справжні знахідки.

Найчастіше трапляється H&M, але ми знайшли і джинси Calvin Klein за 100 гривень, светр All Saints та кашемірове пальто невідомого бренду. На вішалках багато верхнього одягу: хутряні та штучні шуби, косухи та пальта в стилі 90-х.

Завезення товару в кожного господаря контейнера – по-своєму. Одного визначеного дня немає. У торгових павільйонах деякі речі висять на вішалках, але є і купи, в яких можна шукати футболки, шарфи, спідниці. Ці товари, як правило, коштують дешевше і продаються по кілька одиниць за певну суму. Є павільйони під укриттям, там не так холодно і можна щось шукати навіть у холодну пору, а є і просто на вулиці.

Ціноутворення залежить не лише від товару, а й від зовнішнього вигляду покупців. Продавці вже вміють визначати, хто готовий заплатити за брендову річ більше, і називають вищі ціни. На секонді можна чути заклики продавців на кшалт: «Хто риється-копається – той гарно одягається», що створює особливу атмосферу цього місця.


Адреса:

біля виходу з метро «Лісова» (вихід до «Даринка» та Арт-заводу Платформа)

ГРАФІК РОБОТИ:

працює без вихідних з 8:00 до 19:00

 ObnovaEuroshop («Єврошоп»)

Мережа має три магазини у Києві. Пeршу точку біля метро «Дарниця» відкрили понад п’ять років тому, тож цeй сeконд найбільш популярний з трьох. Про знахідки на цьому секонді The Village Україна писав ранішe. «Єврошоп» поєднує стоковий магазин та сeконд-хeнд. Кожeн магазин має два окрeмі відділи: зі вживаними речами та сток.

Вживані рeчі продаються на вагу. Є жіночий, чоловічий, дитячий одяг, взуття, іграшки, товари для дому. Серед корисних речей траплялися: спальник, книжки англійською, шкіряний рюкзак. Ціна за 1 кг: у день завозу (у різних точках різні дні завозу) – 155 гривень, далі – 138 гривень, потім – 95 і нижче аж до 10 гривень за кілограм.

Лайфхак: важкі речі у день завозу, як правило, залишають до наступного дня, коли вони вже продаються зі знижкою. Тому варто приходити по них уранці наступного дня після завозу.


Адреса:

проспeкт Стeпана Бандeри, 6 (біля мeтро «Пeтрівка»), на Дарниці вулиця Андрія Малишка, 5 (поблизу «Дитячого світу») та на Троєщині (проспект Володимира Маяковського, 43/2)

ГРАФІК РОБОТИ:

з вівторка по суботу з 10:00 до 20:00, у неділю та понеділок з 11:00 до 20:00, у четвер з 10:00 до 13:00

 «Баул»

Найбільший за площею та асортиментом «Баул» розташований на «Академмістечку». Речі зручно оглядати – вони посортовані та висять на вішалках. По торговому залу є можливість ходити з візком, який можна взяти на вході. Ціна на речі із жовтими цінниками – незмінна, а на всі інші залежить від дня. В суботу – нове завезення товару. Є зона з невживаними речами.

У «Баула» є свій сайт, на якому можна відстежувати знижки. Можна й підписатися на sms-розсилку з акціями та знижками.

На Академмістечку є ще «Баул +» (зліва через дорогу). За спостереженнями він трішки дорожчий. Є два зали. В суботу – новий завіз. Також діє система знижок.


Адреса:

вул. Академіка Єфремова, 6

ГРАФІК РОБОТИ:

з понеділка по п’ятницю і в неділю з 10:00 до 20:00, у суботу з 11:00 до 20:00

 «Баул+»


Адреса:

проспект Академіка Палладіна, 7а/4

ГРАФІК РОБОТИ:

з понеділка по п’ятницю і в неділю з 10:00 до 20:00, у суботу з 11:00 до 20:00

 «Ласка»

Це не секонд-хенд у звичному розумінні слова. «Ласка» – магазин у підвальному приміщенні, куди люди приносять вживані речі, а частина грошей за виручений товар йде на благодійність. Речі усі випрані та без дефектів, за цим у магазині стежать на етапі здачі майбутніх товарів від власників.

Приблизні ціни: сукня – 150-300 гривень, пальто – 300 гривень, взуття – 300 гривень, сумка – 200 гривень, берет – 100 гривень.

Серед товарів можна знайти концертні вбрання українських артистів, які також здають свої речі в «Ласку». На вході до магазину працює «Ласка Бар», де можна випити масалу, імбирний чай чи келих вина.


Адреса:

вул. вулиця Малопідвальна, 15

ГРАФІК РОБОТИ:

щодня з 10:00 до 21:00

 Econom class та Humana

Секонди, на які варто йти за базовими речами: джинсами, штанами, футболками, блузками та сорочками. Магазини цих двох мереж розташовані майже в усіх районах міста. Тут представлений здебільшого одяг з мас-маркету H&M, Atmosphere, Topshop, River Island, Vero Moda, Next. Ціни різняться від дня. Чим більше часу минуло після завозу – тим дешевшою є річ. У певні дні за 40-50 гривень можна знайти непогані реглани, светри, спідниці або джинси.


 «Універмаг одягу з Європи»

У магазині немає речей на вагу. Чоловічий, жіночий і дитячий одяг – усе окремо на вішалках. Кожен товар має цінник. Знижки залежно від дня: субота – 10%, неділя – 20%, понеділок – 30%, вівторок – 40%, середа і четвер – 50%, у п’ятницю – оновлення товару. Найчастіше можна знайти одяг мас-маркетингових брендів: H&M, ZARA, C&A. Серед джинсів багато Levi's.

Ціни: пуховик MAX MARA – 750 гривень, джинси – 100-200 гривень, шуби – 400-600 гривень, футболки – до 100 гривень, светри – 100-200 гривень.

Адреса:

вулиця Старовокзальна, 23

ГРАФІК РОБОТИ:

з 9:00 до 20:00 без вихідних (магазин у п’ятницю працює з 10:00)

Фото: 1, 2 ,4 – 7, 12, 13 – Наті Авдєєва; 3 – ObnovaEuroshop: 8, 9 – «Ласка»; 10, 11 – Econom class.