T
he Village Україна спілкується з Євгенією Скібіною співзасновницею агенції Public Kitchen, яка носить речі по 10 років, ремонтує їх та не скуповує зайвого.

Не бачу цінності в трендових речах

Я працюю в галузі моди з першого робочого дня, а це майже 10 років. Десь із того часу сформувався мій стиль й зараз змінюється мінімально. Я не стежу за трендами, але завдяки роботі в PR багато чого бачу. А ще я дружу з українськими дизайнерами та люблю купувати й носити те, що вони створюють.

Шовкова піжамна блуза H&M Studio сезону SS2015. Купила в аутлеті в Києві через рік після виходу колекції, тому на бирці перекреслена ціна. Складно прасується, тому здаю в хімчистку, але ношу часто досі

Уся моя родина любить гарний одяг. З дитинства пам’ятаю спільні походи в магазини, стоси модних журналів, які для мене виписувала мама, перші покупки дорогих речей. А от звичку доглядати за одягом і реставрувати його мені не прищепили з дитинства, я сама до цього дійшла.

Випадкових речей у мене в гардеробі майже не буває, оскільки вважаю його абсолютно вкомплектованим. Мені досить часто пишуть локальні бренди та пропонують подарувати щось із їхніх колекцій. А я чемно відмовляюся в 90% випадків, тому що в мене все є, мені не потрібні чергова сукня або футболка. Іноді приміряю подаровану річ і розумію, що одягну її максимум один раз або вона не до кінця моя. Чесно пишу про це бренду й повертаю подарунок.

Для мене дуже мало цінності в трендових речах. Не хотіла б дивитися на свої фотографії через кілька років і думати, як же я могла таке одягти. А ще не хочу мати вигляд, як усі навколо. Недавно прогулювалася містом і за 5 хвилин зустріла кілька дівчат у кроп-топах, треніках, розрізаних над коліном, і масивних кросівках.

Єдине ультрамодне, що недавно купила, це туфлі Prada білого кольору з першої спільної колекції Рафа Сімонса й Міучча Прада. Абсолютно не функціональна покупка, але я ними буквально милуюся. Peace of art для мене.

Мені легко вибирати для себе одяг, адже я знаю, чого хочу й що саме мені потрібно. Багато років у мене є wishlist речей у нотатках у телефоні. Я його регулярно оновлюю, тому купівлі роблю легко, але завжди обдумано.

Люблю розслаблені хвилясті силуети, але при цьому мої образи часто серйозні. Люблю довжину міді, вибираю переважно стримані кольори, ношу шовк і підбори в повсякденному житті. Також шию речі на замовлення, хоча й нечасто. Базу для мене становлять сорочки, особливо блакитні, в мене їх понад десять. Не ношу й не купую справжній вінтаж, але це поки що.

Мені легко вибирати для себе одяг, адже я завжди знаю, чого хочу й що саме мені потрібно

Я дійсно люблю кожну річ у своєму гардеробі, тож я хочу носити їх довше. Саме тому майже не продаю й рідко дарую свої речі. Але при цьому перебираю й переглядаю регулярно.

Ношу пальто із Zara 10 років

Я ношу речі з масмаркету та преміальних брендів 50/50. Одному улюбленому пальту 11 років і воно з Zara. Я купила його взимку 2010 року. Пам’ятаю, що тоді воно було для мене досить дорогим, але я дуже його хотіла. Здається, мені подарували гроші на день народження, і саме в той час розпочався сезонний розпродаж – тоді я його купила. Це пальто ношу із задоволенням досі, щоправда, вже кілька разів ремонтувала підкладку.

Босоніжки Maison Martin Margiela в мене із 2011 року. Купила під час своєї першої роботи адміністратором в комісійному магазині люксових речей goodbuyfashion. Зараз їх надягаю раз у кілька років, але вони для мене абсолютно особливі. Пам’ятаю, що тоді витратила на них мало не всю свою зарплату. Думаю, що не розлучуся з ними ніколи.

Я купую речі переважно мідл- і люкс-сегменту. Кожну купівлю продумую та зважую. Наприклад, зараз я купую на ресейл-платформах взуття й сумки, які створювала Фібі Файло для Céline з 2008 до 2018 року, поки була креативною директоркою бренда. В ті роки я не могла дозволити собі Céline, тож тільки милуватися та мріяла про ці речі. А тепер можу придбати їх і збираю свою колекцію. Ці речі поза часом, тож я щиро вважаю їх інвестицією. Я досить добре орієнтуюся в ресейл-просторі, знаходжу нові речі з бирками, розбираюся в цінах і навіть трохи аутентифікації, тобто можу відрізничи, чи річ дійсно справжня, а не підробка.

Де найкраще реставрувати речі в Києві

Я ремонтую своє взуття в Будинку побуту FABRIKA на Приозерній, 2 (неподалік від метро Оболонь) уже п’ять років. Колись знайшла їх на Кабанчику. В них досі найкраще співвідношення ціни та якості за ремонт. Зараз навіть перестала їздити до них на Оболонь, а просто відправляю все взуття «Новою поштою», тому що довіряю майстрам безумовно.

Найдорожча, але найкраща реставрація в Києві – Timotheus на Антоновича, 91/14. Працюють тільки з люксовими речами, тому найкраще в них розбираються. Також на Шовковичній є Bright’n Club: працюють приблизно в тому самому сегменті. Їх знаю завдяки моїй подрузі, яка живе в Бельгії. Коли вона приїжджає до сім’ї в Київ, обов’язково відносить сумки та взуття саме туди, оскільки в Брюсселі знайти сервіс такого рівня за такі гроші нереально.

Я веду всі свої витрати, тому знаю до гривні, скільки витратила на речі

У хімчистці «Оскар» відмінно фарбують сумки та справляються з чищенням складних пуховиків. Дорого, але не зашкодять ніколи.

І ще люблю хімчистку на -1 поверсі в Ocean Plaza (я навіть не знаю, чи є в неї назва). Їм часто заводжу речі пакетами, оскільки ціни дуже демократичні: вартість чистки шовкової сукні, наприклад, 100 грн. Там ще іноді вкорочую або вшиваю речі, якщо не доїжджаю до своєї кравчині.

Я веду всі свої витрати, тому знаю до гривні, скільки витратила на речі. За 2021 рік на одяг, взуття й аксесуари витратила 6,7% від того, що заробила. На ремонт у квітні й травні перед початком літнього сезону витратила 10 155 грн. Це рекордна сума для мене. Тоді це була реставрація чотирьох пар взуття, ремонт складного замка на одній із сумок, чистка зимових теплих речей і дрібні завдання для кравчинь.