Ми дотримуємося самоізоляції, тому просимо героїв сфотографувати себе вдома у дзеркалі. У телефонній розмові запитуємо їх про одяг, шопінг та улюблене місце в Києві. Героїня нового матеріалу рубрики «Зовнішній вигляд» – подкастерка Настя Мозгова.

На Насті: вінтажні джинси Levi’s, сорочка APC, кеди Arket, світшот RCR Khomenko, кросівки Nike, світшот COS, легінси Outdoor Voices, куртка Ksenia Schnaider, светр H&M, кюлоти Monki

Про шопінг

Іноді я купую щось у Mango чи Zara, але найбільше люблю COS та Arket, тож уже звикла купувати нові речі, коли подорожую. Я заздалегідь починаю готуватися та роздивлятися нові колекції онлайн, щоб знати, що я можу знайти в магазинах, коли нарешті опинюся в них.

Декілька разів я замовляла одяг онлайн і була розчарована, тому тепер стримую себе і зазвичай купую так лише взуття та аксесуари.

Базові чи, навпаки, яскраві речі можу купити в H&M, але намагаюся цим не зловживати. Взуття зазвичай купую в Converse та Nike. Я вважаю, що мені пощастило з розміром ноги (40–41), так я часто знаходжу моделі, які дуже мені подобаються, в чоловічих відділах. Саме так сталося з парою Nike на фото.

Стосунки з масмаркетом у мене турбулентні. Я обожнюю одяг і різномаїття в гардеробі, але зараз не маю грошей на дорогі екобренди. Я п’ять років працювала в індустрії моди й знаю, наскільки складно створювати одяг, який не коштуватиме більше, ніж собі може дозволити пересічна людина. Але мені небайдуже довкілля та я також знаю, наскільки масштабним є негативний вплив масмаркету на планету. Крім того, є етичні питання щодо умов, в яких доводиться працювати людям на виробництвах.

Отже, я намагаюся купувати менше та обирати якісніші речі, які зможу носити довше. Тепер, коли я краще розумію себе та свій смак, робити це легше, бо я можу роками носити один жакет із COS чи джинси з секонду замість майже щотижневого шопінгу в Zarа, який колись був для мене нормою.

Серед українських брендів мені подобаються RCR Khomenko та Ksenia Schnaider. Вони створюють по-справжньому унікальні та особливі речі. Я пишаюся тим, що декілька років працювала з Ксенією. На жаль, у мене не склалися стосунки з українським масмаркетом. Я хочу підтримувати локальні бренди, які виробляють доступний одяг, але не знаходжу речей, які б мені насправді сподобалися. Хоча є один виняток – Syndicate.

Шопінг для мене – терапія й водночас стрес. Одяг для мене – це важливий інструмент для самовираження, тож відвідування магазину – не просто пошук речей, а процес, який мене надихає та наповнює. Але, на жаль, може бути складно знайти речі, які тобі підійдуть. Часто буває так, що я знаходжу щось особливе й мій настрій підскакує, а потім я бачу, що ця річ жахливо на мені сидить і настрій моментально погіршується.

Мені не обов’язково щось купувати. Я можу просто роздивлятися колекції в онлайн-магазинах і вигадувати нові варіанти для використання одягу, який у мене вже є.


Вінтажні джинси Levi’s

На перший погляд це не найзручніший повсякденний варіант, але я давно звикла працювати вдома і знаю, що інколи саме такий вибір одягу по-справжньому мене мотивує. Коли я купила свої перші вінтажні джинси (класичні Levi’s) в паризькому секонд-хенді, я зрозуміла, що вже не зможу носити сучасні альтернативи. Потім я довго хотіла собі чорні джинси й нарешті знайшла ідеальний для себе варіант – знову Levi’s і знову в паризькому секонді.


Сорочка APC

Це подарунок. Мені дуже подобається те, що вона має структуру, але разом із цим м’яка та комфортна.


Кеди Arket

Купила на розпродажу взимку та ще не встигла одягнути на вулицю, тож декілька разів робила це вдома, щоб трішки себе підбадьорити. А ще, я обожнюю яскраві шкарпетки. Зазвичай купую їх в Uniqlo, Muji, Arket.


Світшот RCR Khomenko

У мене був період, коли я хотіла носити лише речі чорного кольору. Тоді вони здавалися мені найгарнішими та найцікавішими. Я була впевнена, що так буде завжди, але потім Яся Хоменко зробила недорогу апсайклінг-серію унікальних сорочок з яскравими принтами, і я захотіла їх усі. Тепер у мене є невелика колекція сорочок з її дизайном і цей світшот, який мені подарувала Яся. Я одягаю його, коли мені потрібно покращити настрій або коли вже відчуваю себе класно та хочу це підкреслити.


Кросівки Nike

Ці кросівки Nike Air Zoom Pegasus 36 Trail GORE-TEX (так, це їхня повна назва) я випадково знайшла в Барселоні та не змогла піти без них. Зараз це одна з речей у моєму гардеробі, від яких я шаленію. 


Cвітшот COS

Мені дуже подобаються темно-синій відтінок, оверсайз і речі з чоловічих відділів, тож не дивно, що цей світшот – одна з моїх найулюбленіших речей. Я знайшла його в берлінському COS, але купила через пів року в Стокгольмі під час розпродажу.


Легінси Outdoor Voices

Легінси Outdoor Voices замовила на офіційному сайті.


Куртка Ksenia Schnaider

Я обожнюю денім, а ця куртка була виготовлена з перероблених виробів і з використанням прийому patchwork. Я мріяла про весну, щоб нарешті знову її носити. На жаль, весна нас усіх здивувала, тож на карантині я інколи одягаю її, коли хочу себе підбадьорити та продуктивно попрацювати або коли дихаю свіжим повітрям і читаю на балконі.


Светр H&M

Вишневий вовняний светр купила в H&M під час навчання в Стокгольмі, де теплий одяг може бути потрібен навіть влітку. Закохалася в колір і крій, тож просто не змогла піти без цього светру. Ношу його вже третій рік і він досі в дуже гарному стані. Зараз одягаю його вдома, бо стало дуже холодно через вимкнення опалення. Він мене зігріває та покращує мій настрій.


Кюлоти Monki

А от кюлоти Monki я купила в Амстердамі десь п’ять років тому. Дуже довго вони були основними моїми штанами, але я нарешті перекваліфікувала їх в одяг для дому.

Про місто

Я переїхала до Києва з рідного Дніпра в 16 років, тож для мене він назавжди залишиться символом мрій і моєї рішучості. Найбільше люблю його саме за це.

У мене досить стандартний набір улюблених місць: Золоті ворота, парк Шевченка, Поділ, Липки. Обожнюю просто довго йти та роздивлятися місто навколо, його деталі.

Серед улюблених закладів: Takava, Whai Thai, «Китайка», «Асамблея», Bali Bowl Cafe – ось, де я буваю частіше за все.

Один із моїх маршрутів для знайомства з Києвом: кава та горішки в «Каштані», пошук чогось нового та класного в Syndicate, книжковий шопінг у The Naked Room, обід в «Асамблеї», купівля нової плівки в Fotovramke, прогулянка до Володимирської гірки та оглядового майданчика там, далі – фунікулер, вечір на Подолі та вино в затишному місці.

Наодинці я люблю відвідувати веганське кафе Sereda. Я займаю крісло в кутку, замовляю десерт і каву з рослинним молоком і поринаю у чергову книжку. Я повертаюся туди знову і знову завдяки затишній атмосфері, смачному, корисному та доступному меню, привітному персоналу. На жаль, це поєднання – рідкість.