Гардероб повен речей, а одягнути немає що? Ми живемо у світі fast fashion, який стимулює постійно скуповувати новий одяг, щоби відповідати трендам. Водночас він часто погано поєднується між собою. У результаті час на збори збільшується, життєвий цикл речей зменшується, а екологічна ситуація – погіршується. Рішенням може бути капсульний гардероб із кількох позицій якісного одягу, що добре комбінується між собою та проживе не один рік.

Наприклад, бренд Levi’s використовує екологічні тканини та технології, що заощаджують ресурси планети. Речі бренда служать не один сезон. Разом із Levi’s ми провели екологічний експеримент і запросили блогерку Настю Карпчук скласти 10 образів для холодного сезону з 10 позицій від Levi’s, щоби показати, що нам насправді потрібно небагато речей, щоби мати стильний вигляд.

Настя Карпчук

блогерка

СТИЛЬ: кежуал і спорт-шик

ПРОБЛЕМА: мало часу на добір одягу

Вважає, що купувати багато речей не круто 

Настя Карпчук

блогерка

Стиль: кежуал і спорт-шик

Проблема: мало часу на добір одягу

Вважає, що не круто купувати багато речей

Завдання експерименту:

зібрати теплі образи на 10 днів із 10 елементів гардероба

НАСТЯ ОБРАЛА: сорочку в клітинку, червону шапку, футболку, рюкзак, бежеві шкіряні черевики, оверсайз-худі, класичні джинси 501® і модель у стилі 70-х, а ще джинсову оверсайз-куртку. Набір доповнила зелена куртка з гардероба Насті

Мені імпонує тренд на екологічну моду. Тішить, що це набирає все більшої популярності, й тепер не круто купувати багато речей. Круто, коли ти ставишся відповідально до навколишнього середовища та робиш обдумані купівлі, які тобі дійсно потрібні. А якщо річ усе ж виявилася «не твоєю» – її завжди можна перепродати, віддати, подарувати, а не просто викинути

Завдання експерименту:

зібрати теплі образи на 10 днів із 10 елементів гардероба

НАСТЯ ОБРАЛА: сорочку в клітинку, червону шапку, рюкзак, бежеві шкіряні черевики, оверсайз-худі, класичні джинси 501® і модель у стилі 70-х, а ще джинсову оверсайз-куртку. Набір доповнила зелена куртка з гардероба Насті.

Мені імпонує тренд на екологічну моду. Тішить, що це набирає все більшої популярності, й тепер не круто купувати багато речей. Круто, коли ти ставишся відповідально до навколишнього середовища та робиш обдумані купівлі, які тобі дійсно потрібні. А якщо річ усе ж виявилася «не твоєю» – її завжди можна перепродати, віддати, подарувати, а не просто викинути

образ 1

У мене насичене життя: окрім блогу, я виконую та записую пісні, багато подорожую. Час стає все ціннішим, і все менше бажання витрачати його на щоденне добирання одягу. Я певний час жила з вічною проблемою «одягу багато, але немає що вдягти». Мені дуже допоміг розбір гардероба зі стилістом. Попрацювавши з ним один раз, заощаджую купу часу щодня, і раджу всім за можливості скористатися такою послугою. Зараз найбільше часу в мене йде на зачіску, догляд і макіяж. А одягнутися іноді можу й за 5 хвилин. Саме капсульний гардероб скоротив час на збори в декілька разів.

капсульний гардероб скоротив час на збори

Світлана Манукян

стилістка

Капсульний гардероб став популярним у 80-ті завдяки дизайнерці Донні Каран. Вона створила колекцію із семи речей, що одночасно доповнювали та могли замінити одна одну. Сьогодні капсульний гардероб, із його мінімалістичним підходом до складання щоденних образів, став ознакою свідомого споживання, – на противагу імпульсивному шопінгу.

Світлана Манукян, стилістка

образ 2

Усвідомлення, що ідеальний гардероб не про кількість, а про якість, приходить із досвідом. Колись я могла скуповувати масмаркет, не думаючи, куди все це носитиму та який це має наслідок для екології. Зараз усе абсолютно по-іншому. Краще купити одну якісну річ, яка прослужить тобі довго, чудово впишеться до гардероба та матиме чудовий вигляд роками.

Для мене капсульний гардероб – це уніформа, яка складається з:

  • добре скроєних речей із натуральних матеріалів
  • нейтральних відтінків
  • фасонів, у яких одночасно комфортно з’явитися в офісі, вигуляти собаку та зустрітися з друзями в барі.

Краще купити одну якісну річ, яка прослужить тобі довго

Світлана Манукян

стилістка

Капсульний гардероб – це ще й про свідому моду. З продуманим гардеробом ви:

  • економите гроші
  • зменшуєте кількість необдуманих купівель
  • привчаєте себе користуватися меншою кількістю речей
  • орієнтуєтеся на якість, а не кількість
  • уникаєте масмаркет-брендів

стилістка

образ 3

Зазвичай мій стиль залежить від настрою. Буває, хочеться вдягтися максимально комфортно: велике худі, кросівки. А буває, що прокидаєшся та розумієш: сьогодні в тебе день підборів і жіночних суконь. Напевно, найулюбленіші стилі – це кежуал і спорт-шик. І ось таке сіре унісекс-худі – на випадок саме того настрою, коли хочеться заховатися від усіх. У цьому ще й дійсно ідеальний капюшон.

Світлана Манукян

стилістка

Під час створення капсульного гардероба завжди:

  • переберіть шафу та позбудьтеся речей, які не носили останні пів року: віддайте друзям, продайте, пожертвуйте на благодійність
  • подумайте про ваш спосіб життя: що ви любите, де буваєте? Можливо, вам не потрібна біла класична сорочка та вечірня сукня?
  • інвестуйте в якісні речі: звертайте увагу на тканину, фурнітуру та фасон. А наскільки бренд турбується про планету та чи використовує екологічні технології?

на випадок саме того настрою, коли хочеться заховатися від усіх

стилістка

Образ 4

Одна з найулюбленіших моїх речей – джинсова куртка, яку я знайшла у вінтажному магазині в Амстердамі. Буває так, що одягаєш і розумієш, – ця річ чекала саме на тебе. Вона асоціюється з поїздкою й усіма веселими історіями, а ще дуже круто доповнює образи та додає зухвалості навіть найніжнішим сукням і спідницям. Я такі контрасти дуже люблю. Тому для мене «джинсовка» на кілька розмірів більша, ще й із чоловічого відділу – завжди вдалий варіант.

«Джинсовка» на кілька розмірів більша – завжди вдалий варіант

Світлана Манукян

стилістка

Сорочка з аутентичною клітинкою, вільного крою та середньої довжини добре підходить для багатошарових образів. Комбінація фланелевої сорочки та джинсового костюма – це класичний образ «American Sweetheart» і зразок позачасової свідомої моди. Так одягалася Сінді Кроуфорд у 80-ті, так можна мати стильний вигляд і зараз. Капсула з такими речами залишиться актуальною не один сезон.

стилістка

Образ 5

Сині джинси прямого крою для мене – база всім базам. Здавалося би, банально. Та знайти саме свої, ідеальні – ще те завдання. Посадка, довжина, колір: має збігтися все. Та нарешті обравши «ті самі», можна комбінувати їх із більшістю речей у гардеробі. Від худі та кросівок до шовкових блуз і підборів.

Світлана Манукян

стилістка

Якщо ви вагаєтеся, з чого розпочати збір власної універсальної капсули на роки – пропоную звернути увагу на приклад американської письменниці та сатирика Фран Лебовіц. Усі знають її за знаковим образом: скроєний у чоловічому ательє піджак, дорога бавовняна сорочка та класичні знамениті Levi’s 501. Фран жартує, що не знімає їх із 1972 року. Її приклад відданості та зворушливого ставлення до речей, що непідвладні часу та трендам, є взірцем для багатьох.

Буває так, що одягаєш і розумієш, – ця річ чекала саме на тебЕ

стилістка

Образ 6

Багатошаровість у цю погоду дуже рятує та має стильний вигляд.

Світлана Манукян

стилістка

Для якісного та свідомого капсульного гардероба інвестуйте в дорогі верхній одяг і взуття. По-перше, це гарантує вам тепло та комфорт. По-друге, у цих категоріях ціна дуже чітко корелює з якістю. І найгірше, що ви можете зробити для свого гаманця та екології – це щосезону купувати новий пуховик і неякісні чоботи.

 стилістка

інвестуйте в дорогі верхній одяг і взуття

Образ 7

Люблю використовувати яскраві акценти в образах, і це саме той випадок. Ще й тепло.

Світлана Манукян

стилістка

Сила якісної капсули – це хороший базовий одяг нейтральних кольорів, який можна доповнювати яскравими аксесуарами. У холодну погоду це шапки, шалики, рукавички та сумки/рюкзаки.

 стилістка

Образ 8

Варіант, коли довго не думаю, що вдягнути, має саме такий вигляд. Коли у вас є класна база, час на добирання одягу зменшиться в декілька разів.

Світлана Манукян

стилістка

Свідомий гардероб також залежить від того, як ви ходите на шопінг. Тому намагайтеся:

  • завжди мати план купівлі, залежно від того, чого вам по-справжньому не вистачає в гардеробі
  • купувати речі, що впишуться у вашу базу
  • підготуватися до сезону знижок і купувати лише те, що справді потрібно
  • обирати речі з переробленого або органічного матеріалу, як-от органічна бавовна, коноплі, тенсел тощо
  • не економити на якості. Купити дорожче та носити довше – більш екологічно. Якісна річ, яку ви носитимете роками, буде більш екологічним вибором, ніж повне оновлення гардероба щосезону.

 стилістка

Сила якісної капсули – це хороший базовий одяг

Образ 9

Ще один варіант, як використати сорочку в образі. Має класний вигляд, комфортно та тепло. Узагалі, я люблю експериментувати з одягом, що служить довше, та не купувати зайвого.

  • граюся з наявним одягом: застібаю, зав’язую та поєдную його по-новому
  • здаю речі в ремонт, а не відразу викидаю
  • якщо хочеться нового – можу позичити речі в хлопця, купити щось вінтажне чи мінімально підрізати та перешити щось, що вже набридло

Світлана Манукян

стилістка

Ще одна порада, як зробити капсульний гардероб більш екологічним – використовуйте базу цілий рік. Не обов’язково купувати окремі футболки, джинси, лонгсліви та худі для зими та літа.  А якщо ховати половину гардероба далеко в шафу, є ризик, що ви забудете, що у вас є, і підете на шопінг за черговою білою футболкою.

стиль – не про кількість, а про вміння комбінувати та продумувати свій гардероб

стилістка

Образ 10

замість висновків

Настя Карпчук

Мені сподобалася ідея експерименту й образи, які ми підібрали. Збиратися вранці стало ще простіше, адже є готові варіанти, як поєднати речі між собою та щодня мати різний вигляд. Образи вийшли максимально зручними й універсальними. І я вкотре переконалася, що стиль – не про кількість, а про вміння комбінувати та продумувати свій гардероб.

Світлана Манукян

Пам’ятайте, що правила капсульного гардероба – це не обмеження вашої креативності, і це не «нудно». Навпаки, це можливість. А ще – ніколи не купуйте речі, які не приносять задоволення, чи тому що «так треба». Радійте базовим купівлям і пам’ятайте, що своїм свідомим вибором ви впливаєте на світ навколо.

Образ 10

замість висновків

Настя Карпчук

Мені сподобалася ідея експерименту й образи, які ми підібрали. Збиратися вранці стало ще простіше, адже є готові варіанти, як поєднати речі між собою та щодня мати різний вигляд. Образи вийшли максимально зручними й універсальними. І я вкотре переконалася, що стиль – не про кількість, а про вміння комбінувати та продумувати свій гардероб.

Світлана Манукян

Пам’ятайте, що правила капсульного гардероба – це не обмеження вашої креативності, і це не «нудно». Навпаки, це можливість. А ще – ніколи не купуйте речі, які не приносять задоволення, чи тому що «так треба». Радійте базовим купівлям і пам’ятайте, що своїм свідомим вибором ви впливаєте на світ навколо.

BUY BETTER, WEAR LONGER

Обирай якісне, купуй менше, носи довше – це принципи, за якими бренд Levi’s створює свій одяг і піклується про планету.

  • Інновації бренда, як Cottonized Hemp, Levi’s® WellThread і Water<Less®, дають змогу витрачати менше води на вирощування та виробництво бавовни; створювати одяг, що витримує не один сезон і стає кращим із часом
  • Екологічна ініціатива Tailor Shop дає змогу відремонтувати, чи навіть перешити та кастомізувати старі речі від Levi’s, щоби продовжити їм життя
  • 4,2 млрд літрів води вдалося зекономити з 2011 року завдяки технології Water<Less®, ще 6 млрд літрів води очищували та використовували повторно
  • 75% усієї бавовни для Levi’s вирощують на фермах, що дотримуються принципів сталого розвитку. А 65% усього одягу бренда відшивають на фабриках, що працюють згідно з програмою добробуту співробітників

Найкраще, що ти можеш зробити для планети – це носити те, що в тебе вже є. А якщо хочеться чогось нового обирай розумно та носи довго

Бренд Levi’s доступний в офіційних магазинах Levi’s в Україні та в онлайн-магазині UltraShop

Біла Футболка

Жіноча сорочка у
клітинку red

Жіночі блакитні
джинси 70s

Жіночі сині джинси
501® Original Cropped

Чоловіча блакитна
джинсова куртка

Чоловіче
сіре худі

Жіночий зелений
пуховик

Синій рюкзак
для хлопців

Чоловіча червона
шапка

Жіночі бежеві
шкіряні черевики

Спробувати свідомий шопінг

Матеріал підготовлено за підтримки

У складі сірого худі від Levi’s – 100% бавовна, вироблена за допомогою технології BCI (better cotton initiative). З її допомогою компанія використовується менша кількість води, знижує кількість пестицидів та не забруднює навколишнє середовище. А мінімалістичний логотип «БейбіТаб» підійде будь-якому шанувальнику бренду.

Модель 501 – найвідоміша пара джинсів у світі. Оновлена модель має вкорочену довжину та кнопки замість блискавки. Проте це так само актуальний синій джинс та якісна тканина, що носиться роками.

Універсальний синій рюкзак від Levi’s виготовили з переробленого пластику за допомогою технології Repreve. Для цього пластикові пляшки перетворюють у дрібну стружку, яку потім розплавляють та витягують у нитки. Готові волокна нагрівають доки вони не відновлять своєї еластичності та змішують з бавовною чи еластаном. Рюкзак має такі ж властивості, що й “звичайний” одяг з нового еластану – м'який, водостійкий, витривалий й піддається повторній переробці.

Жіночі черевики від Levi`s виготовлені зі шкіри, мають стильний язичок та міцну підошву, яку двічі прошили. А ще це пара з екологічно та зручною устілкою з вторсировини, що адаптується до будь-якої форми ноги.

Блакитна джинсова куртка Levi`s – це унісекс модель, що ідеально доповнить будь-який образ. Це класика, перевірена роками, що тепер має у складі тенсел або Lyocell – найбільш екологічно чиста тканина у світі, яку виробляють з евкаліпту.

У складі сорочки від Levi’s є тенсел або Lyocell – найбільш екологічно чиста тканина у світі, яку виробляють з евкаліпту. Під час обробки деревини евкаліпта не виробляється шкідливих продуктів розпаду, а органічні розчинники відновлюються та піддаються повторному використанню, що гарантує замкнутість системи. Сам тенсел приємний на дотик, прохолодний та добре вбирає вологу, без змочування поверхні волокна. Тому в цій тканині класно в спекотну погоду, а ще тенсел не мнеться.