Мабуть, зовнішність – це перше, що ми прагнемо контролювати у своєму житті. Проте існують речі, на які ми не впливаємо. Наприклад, виділення меланіну в організмі, надлишок чи недостатня кількість якого робить нашу зовнішність особливою. Або інші особливості на кшталт шрамів після акне, помітних вух або густих від природи брів.

І тут ми постаємо перед вибором: заперечувати й маскувати свої особливості чи прийняти та полюбити їх. Нам, як й інклюзивному бренду NYX Professional Makeup, подобається останній варіант. Саме тому ми разом із NYX Professional Makeup запросили 5 героїнь, які навчилися контролювати своє ставлення до власної зовнішності. Деякі з наших героїнь перетворили свою зовнішність на перевагу у професії. Ми розпитали їх про силу прийняття себе та про те, як особливості стають можливостями. Результат – у нашому артпроєкті.

*Артмакіяж виконали з використанням засобів NYX Professional Makeup

«Під час маскування вітиліго мені здавалося, що я обманюю й себе, й інших»

Іра, юристка

Період, коли хотілося все змінити

Раніше я хотіла бути, як усі, і завжди шукала якийсь засіб, щоби замаскувати вітиліго. Водночас під час маскування мені здавалося, що я обманюю й себе, й інших. Я була впевнена, що це все тимчасово й що ця історія не про мене. Думала, усе мине – і моє життя буде іншим. Що я буду впевнена в собі. Але час ішов і життя разом із ним, а моя «історія» все не починалася.

Поступово моє ставлення до зовнішності змінилося. Зараз я дивлюсь на себе у дзеркало – і мені подобається дівчина, яку я там бачу. У цілому, а не за очі, усмішку чи ще щось. Колір моєї шкіри постійно змінюється; я не можу це передбачити, тому просто приймаю цю особливість. Прийняття себе – це поступовий процес, і в мене він досі триває.

Прийняття себе – це поступовий процес, і в мене він досі триває

Довга дорога до любові

Моє сприйняття себе не залежить від думки оточення. Я переконана, що найважливіше – це те, як себе бачиш ти сам. І хоч людей навколо цікавить відмінне від того, що вони звикли бачити, але я вірю, що з часом вітиліго вже не здаватиметься чимось «незвичайним».

Зараз про «любов до себе» говорять усі. Але це урок, який ми засвоюємо все життя, у різних ситуаціях і під різним кутом. Круто, що на моєму шляху траплялося багато людей, які щиро хотіли допомогти й ділилися своїм досвідом: у когось були рідні чи друзі з вітиліго, хтось стикався з ним сам. Хоча некоректні запитання також трапляються. Як правило, від людей старшого віку – вони чомусь сильно переживають, що я заміж не вийду [сміється]. Та я вже давно ставлюся до цього з гумором – думаю, це навчило мене не губитися в незручних ситуаціях.

Перший
тональний
від подруги

Я не дуже люблю, коли на обличчі багато косметики, тому мій денний макіяж – це, як правило, олівець для брів, туш для вій і бальзам для губ. У мейкап-засобах ціную простоту у використанні. Також зважаю на склад: надаю перевагу натуральним формулам і стежу за тим, щоб у продукті не було суперечливих компонентів та інгредієнтів тваринного походження. Підбір тонального засобу свого часу був для мене проблемою, а мій перший тональний крем для мене взагалі зробила подруга. Але технології прогресують і зараз у мене з цим усе ок.

«Люблю підкреслювати свою світлу шкіру й колір волосся»

Настя, модель

Бути
«інакшим» – не круто?

У дитинстві мені було досить важко приймати свою зовнішність. Мене цікавило, чому я така, а інші – ні? Я розуміла, що я інша, але не сприймала це як щось позитивне. Мені хотілося бути, як усі.

На щастя, з булінгом я не зіштовхувалася – радше з цікавістю з боку людей. Мені пощастило з оточенням, яке не сприймало мій альбінізм як щось негативне й не акцентувало на ньому. Звісно, були й негативні винятки: деякі люди не розуміють, що ти інший, і часто намагаються принизити тебе тим, що ти не такий, як усі. Але цей досвід не вплинув на моє ставлення до себе.

Я почала
приймати власну зовнішність і поступово перетворила її на свою силу

Перетворити
зовнішність
на свою силу

Я почала приймати власну зовнішність і поступово перетворила її на свою силу. Звісно, є недоліки, над якими я працюю, але зараз я можу сказати, що впевнена в собі. Усвідомлення того, що я досить симпатична, надзвичайно допомагає мені в житті та роботі. Великий внесок у процес прийняття себе зробив моделінг, особливо на початку кар’єри. І завдяки тому, що я впевнена в собі, можу робити те, що приносить задоволення, тобто працювати моделлю.

Макіяж, який нічого не приховує

Мені дуже важко підібрати тональний засіб, адже він має бути світлим і не шкодити шкірі, а вона в мене надзвичайно чутлива. Свого часу навіть доводилося розбавляти тональний крем, який був занадто темним. Поза роботою я користуюся ВВ-кремом, хайлайтером і тінями рожевих відтінків. Інколи фарбую губи, а ще вії коричневою тушшю. Найбільше люблю мейк, який дозволяє підкреслити мою зовнішність.

«Я вважала свою шкіру недосконалою, але усвідомила, що ідеалу немає»

Альона, асистентка директора

Пий молоко, аби стати «як усі»

Ми – покоління недолюблених дітей. Не пам’ятаю, щоби мої батьки й родичі казали мені, яка я красива, тому й сама тривалий час не вважала себе такою.

У мене не типова за слов’янськими мірками зовнішність, яка часто ставала предметом некоректних коментарів. Був навіть період, коли я хотіла стати світлішою й повірила словам бабусі про те, що побілішаю, якщо питиму багато молока [усміхається]. А після ремарок однокласниці про густі й широкі брови спробувала їх скорегувати й вистригла дірку посередині.

У підлітковому віці стикнулася із прищами. Спершу мене це не займало, та коли мені виповнилося 16, потім 17 і навіть 18 років, а висип усе не минав, почала замислюватися, що зі мною щось не так. У моїх подруг уже була чиста шкіра, а мене продовжувало обсипати. Ситуацію загострювало й те, що я любила давити прищі, тож на місці висипів залишалися шрами.

Я зрозуміла, що я – це я, зі своїми проблемами й особливостями. Моє тіло – мій дім, і я хочу його підтримувати

Процес, тривалістю в життя

Я була дуже самокритична й вважала свою шкіру недосконалою. Та зрештою, ця історія пішла мені на користь: спонукала серйозно взятися за своє харчування, розібратися в доглядовій косметиці. Що більше я була поінформована, то більш упевненою ставала. Знання дає нам силу.


Прийняття себе – це процес, тривалістю в життя. Мені стати на цей шлях допомогли зміни у способі життя, подорожі та знайомства з абсолютно різними, але по-своєму прекрасними людьми. Я зрозуміла, що я – це я, зі своїми проблемами й особливостями. Моє тіло – мій дім, і я хочу його підтримувати.

Цінувати те,
що маєш

Свого часу я пробувала маскувати недоліки «важкою» косметикою, але зрозуміла, що щільний мейкап не дуже добре впливає на мою шкіру, і відмовилася від цього. Після вагітності, коли моє тіло відновилося, а стан шкіри покращився, я почала більше цінувати те, що маю. Наприклад, стала частіше підкреслювати фігуру, а в макіяжі – робити акцент на губи й очі. Коли обираю косметику, завжди зважаю на те, чи є формула веганською та чи не тестує бренд продукцію на тваринах. Лояльність – це фільтр, який допомагає мені відсіяти зайве.

«Веснянки були зі мною завжди – жодних труднощів із ними не виникало»

Ільміра, фотографка

Підкреслити особливості, аби їх прийняти

Найсуворішим критиком власної зовнішності є я сама. Наприклад, у дитячому віці мене бентежили вуха, які не прилягають так щільно до голови, як мені тоді хотілося. Але й до них я невдовзі звикла, коли почала збирати своє на той час довге волосся у високі хвости. Підкреслюючи цю особливість, я змогла її прийняти.

А от із веснянками жодних труднощів не виникало: вони були зі мною завжди, і я ніколи не хотіла їх позбутися. Дорослі робили компліменти моєму ластовинню, а діти особливо не звертали на нього уваги. Пам’ятаю, що відчувала себе дещо дивно, коли мене називали рудою дівчинкою, адже моє волосся зовсім не руде. Можливо, зелені очі та веснянки мимоволі викликають асоціації з рудими, тому в пам’яті деяких людей я ставала більш рудою, ніж є насправді.

Зміни щодо
прийняття себе
мають передусім відбуватися
всередині

«Краса в очах
того, хто
дивиться»

У підлітковому віці я стала більш сором’язливою й обережною. Мені казали, що я маю приємну зовнішність, але я не звертала на це уваги, оскільки мене змалку вчили поважати людей за їхні вчинки, а не вигляд. Пізніше я почула вислів: «Краса в очах того, хто дивиться», і замислилася про те, що чужа оцінка твоєї зовнішності більше говорить про людину, яка її дає, ніж про тебе.

Сьогодні я відчуваю себе як ніколи комфортно та спокійно у власному тілі. Звісно, у мене й досі виникають питання й бажання дещо змінити чи підкреслити. Але я намагаюсь формулювати їх із турботою, уникаючи деструктивних мотивів. Зміни щодо прийняття себе мають передусім відбуватися всередині.

Про макіяж із веснянками

Мені подобається природний вигляд шкіри, тому зазвичай просто наношу консилер на окремі почервоніння. Якщо ж потрібен тон, то обираю легкі текстури. Коли виникає бажання додати яскравості, використовую блискітки й роблю акценти на губах, щоках або повіках кольоровим мультистіком. До Instagram-масок і фейс-арту, які імітують ластовиння, ставлюся, як до гри. Важливіше відчувати себе вільним у виборі й бути таким, як хочеш з вродженими веснянками чи намальованими.

«Не бачу сенсу підганяти себе під чужі стандарти»

Маргарита, модель

Право на вибір

Мої стосунки із зовнішністю почали формуватися у 12–13 років. Тоді я помітила, що однолітки почали чепуритися та гуляти одне з одним, і подумала, що мені теж треба доглядати за собою. Та коли вирішила «взяти себе в руки», усвідомила, що узагалі-то мене все влаштовує.

Я безмежно вдячна батькам, які завжди підтримували мій вибір. Якщо я хотіла машинку в подарунок на Новий рік, ніхто не казав, що дівчата мають грати ляльками. Мабуть, саме такий підхід до виховання сформував у мені безумовне прийняття себе. Немає жодного сенсу підганяти свою зовнішність під чужі стандарти – ти не зможеш догодити всім і кожному. Якщо відео зі звуками природи набирають тисячі дизлайків, що вже казати про інших людей?

Коли ти постійно працюєш зі своїм тілом, це однозначно додає впевненості

Моделінг як боротьба з комплексами

Моделінг – це один із найбільш дієвих способів звільнити себе від комплексів. Він дістає тебе із зони комфорту та вчить знаходити цей комфорт поза її межами. Ця професія допомагає полюбити будь-яку частину тіла, будь-яку родиму пляму, яка, можливо, раніше здавалася тобі недоліком. Коли ти постійно працюєш зі своїм тілом, це однозначно додає впевненості.

Круто, що стандарти моделінгу змінюються. 90–60–90 уже давно в минулому. Зараз головне – це фактура, харизма, енергетика, яку ти несеш. Модель зараз – не дівчина з картинки, а особистість, яка має надихати та нести певний меседж.

Про
експерименти із зовнішністю

Мені подобається моя зовнішність. Дуже люблю свою усмішку, тому що надаю перевагу не похмурому strong face, а baby face. Радію, що мені дісталися густі вії та брови, тому що можу зробити хорошу форму й не боятися прибрати щось зайве, оскільки вони швидко відростають. Безмежно щаслива, що маю таку форму голови, яка дозволяє носити коротку стрижку. Для мене це максимально зручно, а я завжди ставлю комфорт у пріоритет.

У макіяжі люблю натуральність і поза роботою майже не фарбуюся. Або ж роблю максимально нейтральний мейкап: наношу легкий тональний, туш, яка не обтяжує вії, і додаю трохи рум’ян.

Наша зовнішність – це наша сила

У кожного з нас вона унікальна: з неповторним малюнком веснянок, особливим відтінком шкіри, родимками, рубцями. І саме ці особливості роблять нас нами. То навіщо їх маскувати?

Бренд NYX Professional Makeup презентує три б’юті-новинки, які допомагають не приховувати, а підкреслювати свої особливості.

Бренд NYX Professional Makeup презентує три б’юті-новинки, які допомагають не приховувати, а підкреслювати свої особливості.

Рідка тональна основа для обличчя Total Control PRO дозволяє контролювати та змінювати щільність покриття. Флакон обладнаний професійною піпеткою, яка допомагає дозувати кількість нанесеного продукту: що більше крапель, то щільніший тон. Основа представлена у 19 відтінках, легко розтушовується та стійко тримається на шкірі. Формула Total Control PRO веганська й чиста, без парабенів, сульфатів, мінеральних олій, тальку.

ПридбатиПридбати

Краплі для корекції відтінку тональної основи Total Control Pro

– це засіб для персоналізації тону. Додайте краплі потрібного вам відтінку (темного чи світлого) або підтону (теплого чи холодного) до основи Total Control PRO – і отримайте тон, який точно не відрізнити від натурального.

ПридбатиПридбати

Ілюмінатор для обличчя Total Control Pro допоможе надати шкірі природного сяйва. Рідкий засіб можна використовувати самостійно, для підсвічування окремих ділянок обличчя або змішувати з тональною основою. Для легкого сяйва вистачить двох крапель, а для інтенсивного можна почати з чотирьох.

ПридбатиПридбати

Тримай усе
під контролем

І почати ми пропонуємо із прийняття всіх своїх особливостей

Матеріал підготовлено за підтримки

Матеріал підготовлено за
підтримки

Для якісного макіяжу не потрібно багато засобів та інструментів: скляний флакон тональної основи Total Control PRO оснащений зручною піпеткою, яка дає змогу дозувати кількість продукту. Адаптувати тон до темніших або світліших ділянок шкіри допоможуть краплі для корекції відтінку Total Control Pro.

Рідка тональна основа Total Control PRO представлена у 19 натуральних відтінках: від найсвітліших до насиченого темного.

Рідка тональна основа Total Control PRO представлена у 19 натуральних відтінках: від найсвітліших до насиченого темного.

Формула тональної основи Total Control PRO веганська й чиста: у складі немає інгредієнтів тваринного походження, а також парабенів, сульфатів, мінеральних олій і тальку. Косметика не тестується на тваринах.

Тональна основа Total Control Pro дозволяє легко варіювати щільність покриття. Для напівпрозорого тону, який не перекриватиме веснянок, достатньо двох крапель засобу, для середнього – чотирьох або більше.

Тональна основа Total Control Pro дозволяє легко варіювати щільність покриття. Для напівпрозорого тону, який не перекриватиме веснянок, достатньо двох крапель засобу, для середнього – чотирьох або більше.

Для якісного макіяжу не потрібно багато засобів та інструментів: скляний флакон тональної основи Total Control PRO оснащений зручною піпеткою, яка дає змогу дозувати кількість продукту. Адаптувати тон до темніших або світліших ділянок шкіри допоможуть краплі для корекції відтінку Total Control Pro.