Здається, що карантин – неофіційний конкурс на те, хто пройде більше освітніх курсів, візьме участь в онлайн-уроках із йоги та об’їздить усю країну. Разом із кількістю тренінгів зростають публікації знайомих у соціальних мережах про те, як карантин змінив їхнє життя. І тоді виникає відчуття, ніби ти зайвий у цьому світі ідеальних людей. Проте ви не одні.

Разом з Yves Rocher ми зібрали чесні історії трьох героїнь, які вирішили не ставати «кращими» на карантині. Розпитуємо їх про прийняття себе, жартівливе ставлення до ситуації та як вміння відпочити допомагає переживати стрес. А також ділимося порадами із відновлення у складні часи.

Оля Котрус

32 роки, письменниця, засновниця
проєкту Korzina Club

Іванна Герасимчук

27 років, засновниця студії квітів і 
декору Decor.me

Анна Мостова

29 років, PR-менеджерка бренда
Ruslan Baginskiy

Оля Котрус

32 роки, письменниця, засновниця
проєкту Korzina Club

Я так і не зробила глобальних висновків під час карантину

Чесно кажучи, на карантині мені було так добре, що з часом аж стало незручно. У моменті я навіть не помічала змін – просто насолоджувалась роботою й часом із коханим. Наш бізнес пов’язаний із домашнім декором, тому ми не відпочивали. Вечорами так само дивилися кіно, багато розмовляли. Уже пізніше, за місяць-два, стало зрозуміло, що якось неетично розповідати про те, як ми кайфували. Люди зазвичай ділилися зовсім іншими, дуже далекими від кайфу, почуттями. Таким був перший весняний етап карантину.

Про бум на рефлексію 

У цьому сплеску активності вбачаю людську нездатність просто полежати й помовчати. Здається, ми так нічого й не зрозуміли: навіть опинившись відрізаними від зовнішнього світу, однаково ми не могли зазирнути всередину себе. Напевно, для того, щоби карантин змінив щось докорінно, треба було ще й інтернет відключити. А так кількість постів з особистою інформацією просто вийшла на новий рівень.

Мені не було соромно за те, що не хотілося, наприклад, дивитися безкоштовні лекції просто тому, що вони є. Це як купувати джинси на розпродажу лише тому, що саме зараз вони коштують 100 гривень, а не тому, що насправді тобі потрібні.

Про висновки

Звісно, у мене було відчуття, що якщо я не роблю глобальних висновків, то щось іде не так і це неправильно. Але, знаючи себе, я просто чекала, коли це все мене дожене. Я відчула себе вразливою у травні, коли приїхала на Житній ринок і не побачила там жодної продавчині на вулиці. А потім – жодної бабусі з квітами біля метро. Це злякало мене, бо саме такі дрібниці складають моє життя й дають відчуття його смаку. Але потім усе доволі швидко повернулося до звичної течії – і бабусі, і ринок.

А от наприкінці року я кілька тижнів відчувала сильну тривогу через те, що пройшло вже стільки часу, а я так і не дійшла якихось сакраментальних висновків. Потім полегшало, бо зрозуміла, що моє життя ніяк за цей час не змінилося, – усе було в нормі. Я не втратила роботу, не лишилась зачиненою у квартирі з аб’юзером, не розійшлась із коханим, не набрала ваги – усе було окей. То чому я мала зробити «висновки», якщо нічого не похитнулося?

На сьогодні я просто вдячна за те, що моя психіка здорова, Але ще у грудні відчувала за це провину.

Рецепти
відновлення на
карантині від Олі

Скраб для тіла, масаж, секс і сон

Не брати в руки телефон

Переглядати улюблене кіно

Читати, грати у скрабл, малювати

Смачно поїсти!

Б'юті-рутину я люблю дуже повільну. Не можу робити усе поспіхом, бо шкіра потім зовсім не така, як тоді, коли роблю все в спокійному темпі. Усіма засобами ми з хлопцем користуємось на двох. Люблю нашу вечірню тусовочку у ванній кімнаті.

Іванна Герасимчук

27 років, засновниця студії
квітів і декору Decor.me

Я так і не пройшла сто тисяч курсів 

На диво, до карантину я поставилася дуже спокійно, хоч і чудово розуміла, що він уплине на мене економічно. Але однаково намагалася не наводити паніку. Крім того, я живу одна, тому мій комфорт ніхто не порушував.

Про бум на саморозвиток 

До карантину я не мала вільного часу на курси. Принаймні я тоді так вважала. І перші кілька тижнів від його початку в усіх соціальних мережах я дуже гостро відчувала тиск щодо теми саморозвитку. Щобільше, кількість реклами на цю тему щодня збільшувалася в геометричній прогресії.

Я не проти різного типу онлайн-курсів, але їхній бум на карантині на мене не вплинув.

Швидше, це навіть веселило, бо я переконана: щире бажання закінчити курси або здобути нові навички має зароджуватися не через надлишок вільного часу, а через потребу змінити щось. Тобто це рух не за течією, а, навпаки, – усупереч обставинам.

Про прийняття ситуації та себе

Усі навколо ніби вперше почули про тренінги та самоосвіту. Особисто мені було цікаво спостерігати за тим, як звичайні люди та бізнес адаптуються до нових реалій, шукають себе. Проте не брати в цьому участі. Для себе я твердо вирішила пройти один та особистий курс – зі знайомства із собою. А ще піклуватися про своє здоров’я та про близьких мені людей.

Коли я прийняла ситуацію, мої звички почали змінюватися. Я різко знизила темп життя, звернула увагу на себе. Карантин дав мені можливість зупинитися й нарешті нікуди не поспішати.

Рецепти
відновлення на
карантині від Іванни

Здоровий та регулярний сон

Зволожувати тіло та обличчя

Вживати достатню кількість води

Я помітила, що завдяки хорошому сну, моя шкіра стає більш живою, не втрачає свій тонус і не залишає слідів від будь якого ритму дня. Продуктивність значно підвищується, немає перепадів настрою. Але, на жаль, не завжди виходить дотримуватись правильного для себе режиму. Моя робота пов’язана з нічними монтажами, тому іноді потрібно пізно засинати й рано прокидатися. У таких випадках потрібне відновлення: ранкове тренування або 20 хвилин на свіжому повітрі та велика кількість води.

Анна Мостова

29 років, PR-менеджерка бренда Ruslan Baginskiy

Я не намагалася покращити свою зовнішність

Під час карантину я пройшла всі емоційні стадії: від заперечення й розпачу до прийняття. Я досить емоційна людина, тому переживала багато внутрішніх хвилювань і страхів. На цей стрес шкіра відреагувала появою акне. Раніше я не стикалася з цією проблемою, тому не знала, як її вирішувати без допомоги спеціалістів. Але вирішила заспокоїтися. Підібрала новий домашній догляд, прийняла себе й почала власний шлях лікування. Без підпільних процедур. І це дало результат.

Про відмову від салонних процедур

Мені здається, що до карантину салонні процедури були частиною звичайної б’юті-рутини багатьох жінок. Раніше я відвідувала салони приблизно раз на два тижні, інколи частіше. Але під час карантину свідомо відмовилася від усіх хитрощів, які б допомогли мені потрапити на манікюр. Я опановувала навички зняття гель-лаку власноруч. Крім того, усі майстри, яких я відвідую, закрили власні салони та дотримувались карантинних обмежень. Чи можна жити без них? Певно, що так.

Карантин навчив мене ставитися до б’юті-процедур спокійніше. Я можу надати перевагу домашнім спа-процедурам, які виявилися не менш приємними та дієвими, а ще вони не потребують запису.

Рецепти відновлення на карантині від Анни

Дослухатися до своїх потреб, дозволити собі робити те, що справді хочеться

Полюбити себе і навіть свої помилки

Забути на якийсь час про Instagram та проводити вільний час в режимі офлайн

У будь-якому догляді головне – регулярність. Але в першу чергу все починається зсередини. Потрібно пити достатньо води, не забувати про якісний відпочинок, любити себе та свою зовнішність кожного дня. Такі заняття мають приносити радість, а не викликати відчуття невиконаного домашнього завдання. Любити й приймати себе таким, який ти є – це, можливо, найголовніше, що можна зробити для себе, поки весь світ «на паузі».

Як ставитися до ситуацій, які я не в
силах контролювати?

Ось поради від психологині

Ширий Надія

психотерапевтка напряму когнітивно-поведінкової терапії

За останні півтора року сталося багато непередбачуваних подій, на які ми не можемо вплинути. Але ми маємо вибір щодо того, як ставитися до нових проблем, можемо реагувати на життєві обставини по-різному. Усе залежить від власного життєвого досвіду та вашої інтерпретації складних ситуацій.

Важливо прийняти, що життєві виклики – неминуча частина життя. Водночас коли ми уникаємо випробувань, ховаємося від життєвих проблем чи психологічного тиску, то потрапляємо в пастку, яка є основою багатьох залежностей в психічних розладів.

Чи можу я вплинути на власний процес адаптації до стресових ситуацій?

Усі люди по-різному реагують на життєві обставини: дехто справляється навіть у дуже важких ситуаціях, а хтось одразу здається та втрачає надію. У психотерапії є порівняння пружного тенісного м’ячика, що відштовхується від підлоги, та яйця, що розбивається від падіння. Розіб’ємося ми чи відскочимо, визначає резилієнтність – здатність упоратися, адаптуватися до викликів долі та відновитися після травмувальної події. Простими словами – це наша внутрішня сила, життєва стійкість, яка допомагає справлятися з викликами. На жаль, вона не формується декількома простими техніками й потребує дисципліни та життєвого досвіду.

У чому полягає резилієнтність?

• уміти витримувати життєві складності

• долати труднощі та продовжувати процес власного розвитку. Бути здатним «зцілюватися на зламі», ставати сильнішим

• приймати реальність і бути готовим її змінювати

• жити без ілюзій і нереалістичних очікувань, без «зачарувань» і розчарувань. Реалістично сприймати ситуацію

• розпізнавати, на які ситуації можливо впливати, а на які – ні. А також відпускати їх і приймати зміни

• використовувати стратегію щодо розв’язання проблем там, де це необхідно

• не уникати проблем, шукаючи комфортне спокійне місце, а бути мужнім і готовим іти за власними цінностями

• не давати зовнішнім і внутрішнім повеням «змити себе». Упевнено стояти на ногах

Як відновлюватися та не заганяти себе у стрес?

Саме ми обираємо, як проходитимемо через карантин і всі життєві виклики, чого хочемо навчитися, переживши їх, і ким хочемо стати. Зробити цей вибір зовсім не означає, що нам усе вдасться. Найімовірніше, доведеться падати та вставати, вчитися на помилках, а тоді зводитися та йти далі.

Проте не треба для цього заганяти себе у стресові обставини. При зустрічі із проблемою, викликом, важкою подією намагайтеся сприймати та аналізувати всі свої емоції, думки чи спогади, пов’язані з ними. І не забувайте, що при цьому важливо ставитися до себе зі співчуттям.

Чи є якісь вправи для цього?

Зрозуміти свої почуття та вчитися спокійно сприймати складні ситуації можна у три кроки за допомогою наступних питань і вправ.

Крок 1. Запитайте себе, як ви сприймаєте стресову ситуацію.

Що я думаю про важку ситуацію, яка відбувається в моєму житті чи в суспільстві загалом? Як мої думки вплинуть на мої емоції та дії?

Крок 2. А як би хотіли її сприймати?

Як би я хотів(-ла) ставитися до цієї ситуації? Які емоції хотів(-ла) би відчувати? Як себе поводити?

Крок 3. Намагайтеся формувати в собі нові переконання

Важливо відшукати та відкрити для себе нові перспективи, що допоможуть зміцнити нові позитивні думки й ослабити старі неадаптивні.

А ще не забувайте, що звичка бути уважним до себе допомагає менш інтенсивно реагувати на зовнішні події та дає більше відчуття щастя.

Б’юті-рутина – хороший спосіб відновлення. Але через утому чи стреси не завжди вистачає часу або бажання на довгі щоденні ритуали.

Клінічні дослідження за участю 108 жінок доводять:після першого застосування рельєф і тон шкіри вирівнюється, зморшки стають менш виражені, шкіра оновлена та свіжа. Через місяць застосування шкіра стає більш пружною, наповненою енергією, клітинне оновлення активізоване.

*тест in vitro

*У Франції

**Джерело: Kantar Worldpanel Beauty 2019. Обсяг продажів у вартісному та кількісному показнику у 2019 році. Вибірка 2019 року: Жінки. Частка ринку у вартісному та кількісному показнику, категорія продукції Краса та Гігієна (за винятком засобів догляду за порожниною рота, мила, засобів для гоління, товарів жіночої гігієни).

*Джерело: Kantar Worldpanel Beauty 2019. Обсяг продажів у вартісному та кількісному показнику у 2019 році. Вибірка 2019 року: Жінки. Частка ринку у вартісному та кількісному показнику, категорія продукції Краса та Гігієна (за винятком засобів догляду за порожниною рота, мила, засобів для гоління, товарів жіночої гігієни).

Матеріал підготовлено за підтримки

Доповнити вечірню тусовку у ванній кімнаті можна Нічним Кремом Anti-Age Global. Він живить шкіру, робить її більш пружною, а ще прибирає ознаки втоми. На ранок після використання засобу шкіра виглядає зволоженою, більш еластичною та сяйнистою.

Швидкий рецепт відновлення Двофазний Нічний Відновлювальний Концентрат Anti-Age Global. Створений для застосування в нічний час, він активізує оновлення клітин у глибоких шарах шкіри лише за 72 години. А двофазна формула поєднує сироватку та олію, швидко вбирається, не залишаючи відчуття жирності на шкірі.

Одним із проявів любові до себе є регулярний догляд за шкірою. Омолоджувальна Есенція Anti-Age Global робить її більш рівною, підтягнутою та еластичною, а ще повертає природне сяяння. Екстракт кореня Солодки, який входить до складу формули, робить пігментні плями менш помітними, а колір обличчя – більш однорідним.

Доповнити вечірню тусовку у ванній кімнаті можна Нічним Кремом Anti-Age Global. Він живить шкіру, робить її більш пружною, а ще прибирає ознаки втоми. На ранок після використання засобу шкіра виглядає зволоженою, більш еластичною та сяйнистою.

Швидкий рецепт відновлення Двофазний Нічний Відновлювальний Концентрат Anti-Age Global. Створений для застосування у нічний час, він активізує оновлення клітин у глибоких шарах шкіри лише за 72 години. А двофазна формула поєднує сироватку та олію, швидко вбирається, не залишаючи відчуття жирності на шкірі.

Одним із проявів любові до себе є регулярний догляд за шкірою. Омолоджувальна Есенція Anti-Age Global робить її більш рівною, підтягнутою та еластичною, а ще повертає природне сяяння. Екстракт кореня Солодки, який входить до складу формули, робить пігментні плями менш помітними, а колір обличчя – більш однорідним.