Під час вибору косметики для догляду за шкірою важливо звертати увагу на склад б’юті-засобів. Це допоможе підібрати дієвий та ефективний засіб, що відповідає вашим потребам. Деякі інгредієнти мають такі складні назви, що здаються нам небезпечними. Але що насправді ховається за всіма цими «гідроксі»?

Щоби відповісти на це питання, в L’Oréal створили платформу Inside Our Products. Там розповідають про інгредієнти своїх б’юті-засобів, а ще їхнє походження, властивості та переваги.

The Village Україна разом із L’Oréal створили віртуальну лабораторію, щоби розповісти про інгредієнти, які стоять за складними назвами та довгими формулами.

Пара-гідроксибензоати

Фенольна кислота

Пропіленгліколь

Ретинол

Солі сірчаної кислоти

Поліорганосилоксани

Пропан-1,2,3-тріол

Мінеральні олії

Гідроксіетанова кислота

Аскорбінова кислота

Феноксиетанол

Денатурований етанол

1/12

Пара-гідроксибензоати.

Як думаєте, це синтетичний інгредієнт?

За довгою назвою ховаються парабени, які можуть бути синтетичного чи природного походження. І їх не варто боятися.

Парабени – це консерванти, які використовують для створення деяких косметичних засобів. Природні парабени містяться у харчових продуктах, наприклад, у маточному бджолиному молоці, а синтетичні – у косметиці.

Чому парабени важливі?

Більшість б’юті-засобів містять воду, через що у продукті без консервантів можуть з’являтися грибкові та бактеріальні мікроорганізми. Вони потрапляють у засіб із довкілля під час користування. Щоби зберегти якість засобу й запобігти розвиненню мікробів, у склад додають консерванти, зокрема, парабени.

Як їх використовують у косметиці?

Для б’юті-засобів найчастіше використовують коротколанцюгові парабени. Вони безпечні та ефективні, а ще придатні до біорозкладання й не становлять загрози для довкілля.

2/12

Фенольна кислота.

Це те саме, що й фруктова?

Найвідоміший представник фенольних кислот – саліцилова кислота. Вона належить до бетагідрокислот.

Цей активний компонент вербової кори синтезують для створення фармацевтичних і косметологічних засобів через її антибактеріальний ефект.

Які властивості саліцилової кислоти?

Саліцилова кислота погано розчиняється у воді, проте добре у спирті та жирах. Завдяки її кератолітичним властивостям кислоту використовують для усунення дерматологічних проблем: комедонів, акне, чорних цяток. Кислота здатна не тільки відлущувати ороговілі клітини на поверхні шкіри, а проникати в пори й діяти глибоко в епідермісі. Вона має антибактеріальну та протизапальну дії, звільняє пори від забруднень і надлишку шкірного сала.

Як її використовують у косметиці?

Це популярна та дієва кислота, яку широко використовують у косметології. Зустріти саліцилову кислоту можна в лосьйонах, сироватках, очищувальних засобах. А ще у продуктах локальної дії, спрямованих на експрес-ліквідацію окремих запальних елементів.

Формула із саліциловою та ліпо-гідрокси кислотою забезпечує пілінговий ефект без зайвого тертя для відлущення змертвілих клітин епідермісу. Гель допомагає скоротити кількість помітних недосконалостей шкіри на 51% і слідів постакне на 57%. А його ефективність проти повторного прояву недосконалостей доведена клінічно. Тестували засіб під дерматологічним контролем на жирній шкірі, схильній до акне. Він має фізіологічний pH та не містить етилового спирту.

Купити

3/12

Пропіленгліколь.

А яка роль цього інгредієнта?

Це інгредієнт, який допомагає поєднувати різні текстури!

Пропіленгліколь – безбарвна, прозора, в’язка рідина зі слабким солодким смаком і майже без запаху.

Які властивості пропіленгліколю?

Щоби змішати в одному флаконі воду й олію та зробити косметичний засіб із такими складниками зручним для використання, косметичні компанії використовують емульгатори. Одним із представників цих речовин є пропіленгліколь. Емульгатор дозволяє змішувати інгредієнти, що не здатні міксуватися самостійно. А ще цей інгредієнт використовують як загусник.

Як його використовують у косметиці?

Завдяки пропіленгліколю косметичні компанії виробляють засоби, у яких поєднують інгредієнти з різними типами текстур. Крім того, їхня різноманітність дозволяє створювати продукти з різними властивостями та адаптувати їх до різних типів шкіри.

4/12

Ретинол.

А це – активний складник косметики?

Ретинол – це «золотий стандарт» у боротьбі з віковими змінами шкіри та акне.

Ретинол – одна з трьох форм вітаміну А, що має синтетичне походження. Вітамін А – жиророзчинний і має високі антиоксидантні властивості. Він відповідає за кілька функцій організму: зір, ріст кісток і зубів, здоров’я та захист шкіри.

Які властивості ретинолу?

Ретинол прискорює процес оновлення клітин епідермісу, стимулює синтез колагену та збільшує товщину шкіри. Оскільки інгредієнт робить шкіру більш чутливою до ультрафіолетового випромінювання, варто обмежити перебування на сонці під час використання ретинолу та не забувати про використання сонцезахисних засобів із високим SPF.

Як його використовують у косметиці?

Ретинол і його похідні використовують у косметиці, що бореться з ознаками старіння шкіри. А також у засобах, що відповідають за рівномірний тон шкіри обличчя та борються з акне. Підбирати крем із ретинолом варто з лікарем-дерматологом, адже цей інгредієнт є дуже активним і має протипоказання.

Антивіковий зволожувальний концентрат для чутливої шкіри обличчя розгладжує зморшки, вирівнює тон і текстуру, а також зменшує пігментацію та інші ознаки фотостаріння шкіри. Формула містить комбінацію чистого ретинолу з комплексом, що посилює його дію та забезпечує оптимальну переносність для чутливої шкіри.

Купити

5/12

Солі сірчаної кислоти.

А це – популярний інгредієнт у косметиці?

Для створення б’юті-засобів використовують виключно синтетичні сульфати, які синтезують із жирних спиртів.

Які властивості сульфатів?

Ці інгредієнти якісно очищують шкіру та волосся й легко піняться. Сульфати додають у склад лише тих продуктів, що містять воду та змиваються. Завдяки недовгому контакту зі шкірою, сульфати ефективно виконують свою функцію, тому немає підстав боятися можливих подразнень шкіри.

Як їх використовують у косметиці?

Піна в гелях для душу та для очищення обличчя, рідких милах для рук, пілінгах, шампунях, кондиціонерах, зубних пастах та інших косметичних засобах утворюється саме завдяки сульфатам.

6/12

Поліорганосилоксани.

Ці інгредієнти – природного походження?

Здогадалися про що йдеться? Поліорганосилоксани – те саме, що силікони.

Силікони – це інгредієнти синтетичного походження, що містять один із найпоширеніших мінералів на Землі – кремній. Вони мають доволі щільну текстуру. А косметичні компанії зазвичай використовують їх для створення текстур олій або гелів.

Які властивості силіконів?

Існує міф, що ці інгредієнти негативно впливають на шкіру голови та волосся, а також є комедогенними. Проте це не зовсім так. Правильна доза силіконів високої якості в б’юті-продуктах дозволяє створювати нові текстури косметичних засобів, які не мають негативних наслідків для шкіри та волосся.

Як їх використовують у косметиці?

Згадайте стійкі помади, бази під макіяж, що створюють ефект шовковистої шкіри, а ще засоби для сяйва та гладкості волосся. Усе це – заслуга силіконів.

7/12

Пропан-1,2,3-тріол.

Звучить, як щось вибухове :) Це взагалі інгредієнт із косметики?

Впізнали у складній назві гліцерин?

Гліцерин – органічна сполука у вигляді густої прозорої рідини без запаху із солодким смаком. Він має високий рівень спорідненості з водою, завдяки чому може поглинати 25% своєї ваги у воді. Цей інгредієнт отримують із рослинних олій, як-от: із ріпаку, соняшникової або пальмової.

Які властивості гліцерину?

Гліцерин захоплює та утримує воду, сповільнюючи процес її випаровування з поверхні шкіри. Завдяки цьому шкіра отримує кращий ефект зволоження, стає більш еластичною та пружною. А ще гліцерин біологічно розкладається й не завдає шкоди навколишньому середовищу.

Як його використовують у косметиці?

Гліцерин широко використовують у фармацевтиці та косметичних засобах через його зволожувальні, пом’якшувальні та захисні властивості. Цей інгредієнт входить у склад доглядової та декоративної косметики, а також продуктів для догляду за волоссям. Він підходить для всіх типів шкіри й навіть для немовлят і дітей.

8/12

Мінеральні олії.

Це щось для очищення шкіри?

Їх використовують як для зволоження, так і для очищення шкіри.

Мінеральні олії – це жири, що видобувають із корисних копалин. Вони не мають кольору, запаху та смаку. Для створення б’юті-засобів використовують виключно фармацевтичні очищені види олій.

Які властивості мінеральних олій?

Косметичні компанії використовують їх уже понад 100 років, адже вони не викликають алергії, не комедогенні та підходять для всіх типів шкіри. Важливо пам’ятати, що різні типи олій мають свої особливі властивості, надають різні ефекти та не є взаємозамінними.

Як їх використовують у косметиці?

Мінеральні олії додають у склад помад, а також продуктів для догляду за шкірою й волоссям. Вони захищають шкіру від зневоднення, а ще ефективно видаляють макіяж і покращують текстуру косметики.

9/12

Гідроксіетанова кислота.

Це природний компонент?

Гідроксіетанову кислоту також називають гліколевою.

Вона міститься у винограді, буряках і цукровій тростині.

Які властивості гліколевої кислоти?

Для косметики гліколеву кислоту добувають із цукрової тростини, тому вона має вигляд прозорих кристалів і запах паленого цукру. Завдяки компактному розміру молекул вона проникає до верхніх шарів епідермісу краще за інші альфагідроксикислоти та сприяє відлущуванню відмерлих й ороговілих клітин. А також освітлює та пом’якшує шкіру.

Як її використовують у косметиці?

У складі косметичних засобів цей інгредієнт використовують для розгладження дрібних зморщок, боротьби з акне та зменшення проявів пігментації. Зустріти гліколеву кислоту можна у складі пілінгів, антивікових кремів, масок, а також сироваток і гелів. У косметичних засобах може міститися від 0,5 до 5% кислоти, а у професійних пілінгах – до 10%.

Формула концентрату з ефектом пілінгу містить 11 активних складників. Клінічні дослідження після 2 місяців щоденного використання ампул довели, що тон шкіри вирівнюється на 78%, а природне сяйво повертається на 86%. Серед активних інгредієнтів: 10% комплекс кислот разом із гліколевою, вітамін С, гіалуронова кислота та термальна вода вулканічного походження.

Купити

10/12

Аскорбінова кислота.

А навіщо цей інгредієнт у косметиці?

Вітамін С – поширений інгредієнт у б’юті-засобах! Так, його можна і треба наносити на шкіру.

Вітамін С – це органічна сполука, що стимулює синтез колагену, укріплює капіляри, а також надає шкірі сяйво та пружність. Організм людини не виробляє аскорбінову кислоту, тому отримувати її можна через харчові продукти. А покращити стан шкіри дозволяє косметика з вітаміном С у складі.

Які властивості вітаміну C?

Серед головних переваг аскорбінової кислоти – протизапальні властивості, підвищення еластичності шкіри й відбілювальний ефект. Завдяки останньому вирівнюється тон шкіри, зменшуються пігментні плями та синці під очима.

Як його використовують у косметиці?

Найчастіше він у складі доглядової косметики – сироваток, кремів та олій. Наприклад, у кремах для зони навколо очей.

Цей концентрат в ампулах має потужну формулу для ефективної корекції зморшок, підвищення пружності та відновлення сяйва шкіри. Формула містить 10 інгредієнтів. Серед активних: 10% чистого вітаміну С, фітопептиди, гіалуронова кислота натурального походження та термальна вода вулканічного походження.

Купити

11/12

Феноксиетанол.

Як вважаєте, це важливий інгредієнт?

Феноксиетанол – це консервант, який використовують у деяких косметичних засобах для збереження якості продукції та щоби запобігти появі мікробів.

Це органічна сполука, яка може бути як натуральною, так і синтетичною.

Які властивості феноксиетанолу?

Феноксиетанол використовують для захисту продуктів від мікробіологічного забруднення. Він має протигрибкові властивості, а також запобігає розвиненню мікробів. Феноксиетанол підвищує ефективність інших консервантів, завдяки чому можна зменшити загальну кількість цих необхідних у продукті речовин.

Існує міф, що феноксиетанол спричиняє проблеми в ендокринній системі, а також має негативний вплив на кров і роботу печінки при використанні у великих дозах. Також інгредієнт називають алергенним, проте за результатами досліджень, шкірні прояви алергії на феноксиетанол виникають в одного з мільйона користувачів.

Як його використовують у косметиці?

Щоби захистити продукцію від мікробів і не завдати шкоди здоров’ю споживачів, цей інгредієнт у косметичні засоби додають у концентрації, яка становить менше ніж 1%.

12/12

Денатурований етанол.

Чи правда, що це основний інгредієнт парфумів?

Так, бо це спирт!

Цей інгредієнт отримують у процесі ферментації цукрового крохмалю або методом синтезу. Проте при створенні косметичних засобів синтетичний спирт не використовують.

Які властивості спирту?

Спирт використовують через його високу летючість – він випаровується відразу після нанесення, а також має освіжальні й антимікробні властивості. Спирт сприяє проникненню активних інгредієнтів у поверхневі шари шкіри й волосся. У декоративній косметиці його використовують для стійкості пігментів на шкірі.

Кількість спирту, який використовують у косметичних засобах, змінюється залежно від типу продукту. Денатурований спирт іноді помилково визначають як інгредієнт, що викликає подразнення й сухість шкіри. Насправді він швидко випаровується, час контакту зі шкірою мінімальний.

Як його використовують у косметиці?

Додають виключно денатурований спирт: він змінює смак засобу, його не хочеться з’їсти. Інгредієнт міститься в багатьох б’юті-засобах для волосся, у косметичних і гігієнічних продуктах. Це засоби для укладання волосся, бази під макіяж, парфуми та дезодоранти.

Природа – це і є хімія, а хімія як наука – це знання про перетворення. Щодня в рослинах і в організмі людини відбуваються хімічні реакції. Незалежно від того, про інгредієнти природного чи синтетичного походження йдеться, оцінка безпечності продукції має бути безкомпромісною.

Група L’Oréal понад 100 років накопичувала знання стосовно продуктів свого асортименту, інгредієнтів, що застосовує для їхнього виробництва та хімічних формул. Щоби дати можливість споживачам дізнатися про інгредієнти у складі своєї продукції та допомогти їм робити свідомий вибір б’юті-засобів, компанія створила віртуальний простір Inside our products.

Кожен інгредієнт на платформі розглядають із чотирьох боків: його походження, властивості, міфи та факти, а також продукти, для створення яких його використовують.

Дізнатися про інгредієнти

Матеріал підготовлено за підтримки