Тренди не варто просто наслідувати – куди цікавіше їх розуміти. Вони розповідають про настрій епохи та показують нас самих. Чому ж тоді 70-ті, 80-ті та 90-ті постійно повертаються? Хто відповідальний за тренди, як вони змінилися за цей час і що актуально в новому сезоні?

The Village Україна разом з Preference, L’Oreal Paris розповідають, які модні епохи повертаються цього сезону та що про них варто знати.

Соня Солтес

стилістка

Як тренди показують епоху?

Історичний контекст – це основа. Що б не відбувалося, це відбивається у творчості окремих художників: від режисерів до дизайнерів. Адже рефлексія – це найкращий засіб для створення нового.

Епохи 70-х, 80-х та 90-х – це унікальний час з погляду швидкості розвитку технологій, інтенсивності змін у світовому суспільстві. А культуру та стиль 2000-х ми ще не до кінця усвідомили та відрефлексували, адже це було зовсім недавно.

Чи можна одночасно
поєднувати речі з різних епох?

Здається, ми живемо в «пост» епоху, коли дозволено поєднувати все з усім. Тому речі з різних десятиліть можна комбінувати без застереження. Мабуть, головну революцію в такому підході здійснив дизайнер Демна Гвасалія, коли у 2015 році очолив модний дім Balenciaga. З того часу ми спостерігаємо, як дизайнери надихаються міксом непоєднуваного. Проте я вірю, що головним модним трендом на майбутнє стане щирість і простота.

Як формуються тренди сьогодні?

Сьогодні головні тренди задають герої соцмереж. Це інфлюенсери попкультури – молоді музиканти, актори та моделі, тобто зірки, що змінили стару гільдію. Їх намагаються наслідувати, вони визначають тренди не тільки на одяг, а й на сприйняття тіла.

img

Це епоха постіндустріального суспільства та зниження напруги холодної війни. Люди почали використовувати штрих-коди в торгівлі, запустили  космічну програму «Вояджер», а ще народилася перша дитина від штучного запліднення.

Крім того, це феномен режисерів Нового Голлівуду та незалежного авторського кіно. Дух 70-х – це роботи Стенлі Кубрика, Френсіса Форда Копполи, Романа Поланскі, Вуді Аллена та Мартіна Скорсезе. Паралельно з фільмами на кшталт «Таксиста» наприкінці 70-х народжується поняття блокбастерів.

Звісно, 70-ті неможливі без руху пацифістів і хіпі, великих турів Led Zeppelin, а ще «Фабрики» Енді Воргола та вечірок у Studio54. Це й епоха зародження панку, хіп-хопу та диско-вечірок з усіма яскравими атрибутами.

Лукбук Preference, L’Oréal Paris,
відтінок «Рожева платина»

Що ми запозичили сьогодні

У 70-х на зміну екстремальним міні з 60-х зявилися маскулінні смокінги та джинси-кльош – символи нової сексуальності, які актуальні цього сезону. З тієї ж епохи до нас прийшли об’ємні плечі та чоловічі костюми-двійки. Тоді вони були інструментом для жінок довести свою здатність працювати на рівних із чоловіками. Сьогодні це ледь не головний тренд сезону осінь-зима. А хіпі з 70-х додали в моду етніку, натуральні матеріали та романтичний історизм, який ми бачимо сьогодні в об’ємних рукавах сорочок.

Нині ми також надихаємося довгим волоссям природного кольору та фірмовою рваною гривкою моделі Джейн Біркін. А ще м’якими локонами акторки Джеррі Голл та об’ємною рваною зачіскою до плечей у стилі Джейн Фонди. Із 70-х у новий сезон прийшла мода на прямий проділ волосся.

Чим надихнутися:

• «Ів Сен Лоран», Джаліля Леспера, 2014

• Серіал The Seventies, 2015

• Фільм Dazed And Confused, 1993

img

Це десятиліття напередодні великих змін. У СРСР починається «перебудова», у низці Європейських країн відбувається повалення комуністичного режиму, падає Берлінська стіна. А ще це епоха масової культури, наукової фантастики, винайдення комп’ютерної графіки, ігрових приставок і синтетичного звучання.

У 80-ті люди слухають нью-вейв і синтіпоп, а ще носять люрекс, стрейч, штучне хутро, кислотні принти та леопард. У 1981 році у Нью-Йорку відкривають MTV, а 1984-го Мадонна випускає свій другий альбом Like a Virgin.

Що ми запозичили сьогодні

Від епохи 80-х, яка прославляла естетику здорового тіла та аеробіку, ми перейняли велосипедки, яскраві кольори та анімалістичні принти. А ще – широкоплечі силуети у стилі американської моделі та співачки Грейс Джонс. З 80-х до нас прийшли рукава-буфи та «варений» денім. Ми запозичили естетику автоперегонів і фільму Blade Runner, що вийшов на екрани 1982 року.

З 80-х ми перейняли широкі м’які гумки для волосся та високі хвости. А ще – об’ємні м’які кучері у стилі акторки Брук Шилдс і дрібну завивку, як у Мадонни. Крім того, з 80-х ми запозичили рожево-персикові відтінки волосся, але в більш спокійних варіаціях, наприклад у мідному кольорі. 

Лукбук Preference, L’Oréal Paris, відтінок «Манго»

Лукбук Preference, L’Oréal Paris

Чим надихнутися:

• Фільм Liquid Sky, 1982

• Фільм Blue Velvet, 1986

• Фільм Desperately Seeking Susan, 1985

Desperately Seeking Susan, 1985

BLue Velvet 1986

img

Епоха 90-х – це розпад Радянського Союзу та створення ЄС. Це час, коли сер Тімоті Джон Бернерс-Лі вигадує URL, HTTP та HTML – коди, без яких неможлива всесвітня інтернет-мережа. У 1990-х виходить серіал «Твін Пікс» Девіда Лінча, Чак Поланік пише «Бійцівський клуб», а NBC випускає «Друзів».

90-ті – це Nirvana, берлінські рейви, Radiohead та успіх Spice Girls. У 90-х клонують вівцю Доллі, вперше використовують ГМО з комерційною метою, а ще виводять на орбіту Міжнародну космічну станцію.

Лукбук Preference, L’Oréal Paris,
відтінок «Ісландія»

Лукбук Preference, L’Oréal Paris

Лукбук Preference, L’Oréal Paris,
відтінок «Ріволі»

Що ми запозичили сьогодні

До нас із міжнародних 90-х прийшли шкіряні плащі, штани та сорочки. Ми запозичили мінімалістичні монохромні образи у стилі Calvin Klein та Ralph Lauren, взуття з квадратними носками і сумки-сідло. Крім цього, естетика 90-х – це образи з масивним взуттям та естетикою контркультури гранжу й панків. Саме родом з 90-х мінімалістичний оверсайз, який тепер ми бачимо у вигляді, наприклад, класичних тренчів.

Звісно, з 90-х у новий сезон перейшов тренд на шпильки – у всіх можливих варіантах. Крім того, ми запозичили короткі зачіски у стилі брюнеток Вайнони Райдер і Голлі Беррі. Природні відтінки трохи вигорілого на сонці волосся від Дженіфер Еністон та бічний проріз із хвилястим волоссям.

Boys, 1996

The Big Lebowski, 1998

Чим надихнутися:

• Фільм Mid90s, 2018

• Фільм The Big Lebowski, 1998

• Серіал Freaks and Geeks, 1999

img

У 2000-х стрімко розвивається інтернет та мобільні телефони – Apple презентує перший iPhone. Ми починаємо знімати на цифрові камери, дивитися фільми на Blu-ray та дізнаємося про великий адронний колайдер. У перші десятиліття 2000-х світ остаточно змінюється – з’являються Facebook, Twitter і Wikipedia.

Головним музикантом епохи, мабуть, став Eminem, а замість стрічки Instagram всі досліджували щоденні образи Періс Гілтон і Брітні Спірс. А ще 2000-ті у моді стали останньою епохою показів таких дизайнерів, як Александр Макквін.

Лукбук Preference, L’Oréal Paris, відтінок «Стокгольм»

Що ми запозичили сьогодні

«Нульові» у моді – це десятиліття, яке було зовсім недавно та до якого не так часто повертаються дизайнери. Але цього сезону трендовими стали такі аксесуари епохи: стрази, масивні окуляри в тонкій оправі, взуття з незвичними підборами, аксесуари для волосся та елементи біоніки. А ще дизайнери переосмислили логоманію двотисячних і занижену талію.

Тренди «нульових» – це й опущені передні пасма волосся та об’ємний напівхвіст, коли лише верхня частина волосся піднімається вгору. Серед головних референсів: блондинки Брітні Спірс, Гвен Стефані та Крістіна Агілера. Крім того, з цієї епохи у новий сезон прийшли обручі та стрічки для волосся, прямий боб і коротка рвана гривка.

Lost in translation, 2003

Чим надихнутися:

• Фільм Eternal sunshine of the spotless mind, 2004

• Серіал In the loop, 2009

• Фільм Lost in translation, 2003

Eternal sunshine of the spotless mind, 2004

Тренди – це не тільки про одяг. Актуальні зачіски та колір волосся теж змінюються залежно від сезону. Цієї зими орієнтуйтеся на натуральні відтінки з перламутровим півтоном, природні м’які локони чи неординарні кольори з рожевим півтоном.

Бренд L’Oréal Paris випустив лукбук з п’яти відео, які присвятив трендам і п’ятьом відтінкам фарби з лінійки Preference. Це відтінки «Ріволі», «Стокгольм», «Ісландія», «Манго» та «Рожева платина». Preference – це стійка фарба для волосся, що гарантує до 100% зафарбовування сивини та до восьми тижнів блиску волосся.

Більше про відтінки

Матеріал підготовлено за підтримки

--- тексты буллетов ---

Світло-русий відтінок з рожево-перламутровим відливом «Рожева платина» від Preference, L’Oréal Paris

Інтенсивний мідний відтінок «Манго» з перламутровим відливом від Preference, L’Oréal Paris

Попелясто-русий природний відтінок «Ісландія» від Preference, L’Oréal Paris

Світло-каштановий відтінок «Ріволі» від Preference, L’Oréal Paris

Світло-русий відтінок «Стокгольм» з перламутровим відливом від Preference, L’Oréal Paris

--- тексты буллетов ---