У догляді за собою ми часто фокусуємося на обличчі, руках і волоссі. Проте є інші ділянки тіла, які мають свою специфіку та потребують особливого догляду. А ще їхній стан може бути сигналом про дисбаланс усередині організму.

The Village Україна разом з NIVEA з’ясовують, як дбати про шкіру п’яти неочевидних б’юті-зон.

Шкіра голови

Оксана Самойлюк

лікарка-трихолог, дерматологиня, косметологиня студії краси Incanto Capelli

Доглядаючи за волоссям, ми прагнемо досягти помітного вау-ефекту: блиску, об’єму, пружності, пом’якшення або більшої щільності. Бажано, щоб все й одразу. А от стан шкіри голови турбує небагатьох. Проте краса волосся залежить саме від стану цієї зони.

Будова шкіри голови подібна до інших ділянок тіла. Однак мікробіом цієї зони відрізняється від мікробіому обличчя або спини. Тому важливо підібрати правильний догляд для балансу здорової мікрофлори.

Правила догляду:

• Обирайте шампунь за типом шкіри голови, а не за станом волосся. Якщо шкіра схильна до жирності, а волосся сухе – віддавайте перевагу шампуню для жирного типу шкіри.

• Раз на тиждень використовуйте спеціальний пілінг. На шкірі голови є сальні залози, які формують гідроліпідну мантію. Важливо не пошкодити її агресивним доглядом, але й не варто нехтувати глибоким очищенням. Воно прибере надлишки шкірного жиру та стайлінгових засобів, а ще сприятиме відлущенню ороговілих клітин.

• У холодну пору носіть головні убори. Вони захистять шкіру від зневоднення та обвітрювання. Варто пам’ятати, що під головними уборами робота сальних залоз посилюється, тому приділяйте увагу своєчасному та глибокому очищенню.

• Влітку теж не забувайте про головні убори, щоб захистити шкіру від ультрафіолету. Використовуйте зволожувальні та заспокійливі шампуні, аби запобігти зневодненню та подразненню шкіри.

Зверніть увагу

Надмірна жирність, сильне лущення шкіри або активне випадіння волосся може свідчити про певні порушення роботи шлунково-кишкового тракту, щитоподібної залози, репродуктивної системи. Тоді краще звернутися до лікаря-трихолога.

Стопи

Оксана Гораєвська

експертка-подолог, фахівчиня з медичного педикюру мережі студій Bunny Nail Cafe

Адепти китайської традиційної медицини вважали, що через точки на стопах можна впливати на весь організм. Їхні вчення досі використовують у лікувальних масажах. А дехто вважає жіночі ступні найкрасивішою частиною тіла. Однак ми часто ігноруємо цю зону та згадуємо про неї лише перед зимовою відпусткою в Азію.

Саме на шкіру стоп припадає найбільший тиск – вага всього нашого тіла. Ще один нюанс: стопи розташовані дуже далеко від серця, тому кровообіг у них сповільнений.

Правила догляду:

• Використовуйте засіб для щоденного догляду. Нормальній шкірі підходять креми з олією каріте, пантенолом, ромашкою, вітамінами А та Е. У разі надмірного потовиділення допоможуть засоби з фарнезолом. Сухій шкірі потрібні кераміди, пантенол, оливкова олія, бісаболол, вітаміни А та Е. Якщо є огрубіння, натоптень і мозолі, підійде олія жожоба, оленячий жир і саліцилова кислота в концентрації 1%.

• Зважайте на сезонність. Весна й осінь – дуже стресові періоди для наших ніг, адже ми переходимо з відкритого взуття на закрите тепле і навпаки. Носіть зручне взуття та використовуйте засоби проти натирання. Взимку перевзувайтеся на роботі у легкі моделі. За потреби користуйтеся антисептичними та протизапальними кремами.

• Навіть узимку робіть професійний педикюр. Це підтримає нормальний стан шкіри та вбереже нігті від травмування і вростання.

Зверніть увагу

Занадто м’які та ламкі нігті можуть свідчити про захворювання серцево-судинної системи. Натоптень і мозолі в одному місці незалежно від взуття можуть вказувати на проблеми опорно-рухового апарату. Тонка, суха й напівпрозора шкіра може бути наслідком цукрового діабету.

Лікті

Ольга Римаренко

лікарка-дерматолог, косметологиня, засновниця клініки естетичної медицини Rymarenko.Clinic

Здається, ми згадуємо про лікті лише в момент, коли вони стають сухими та потребують sos-допомоги. Але ця зона, як і стопи, може потребувати більш дбайливого та регулярного догляду, що не обмежується стандартним лосьйоном для тіла.

Шкіра ліктів достатньо товста й може витримувати постійні навантаження – розтягування, тертя. Через постійний контакт з одягом та різними поверхнями вона грубіє, на ній з’являються болючі тріщини.

Правила догляду:

• Не оминайте лікті під час нанесення лосьйону для тіла.
• Якщо шкіра дуже груба, використовуйте засоби із сечовиною та кислотами, а також скраби та ферментний пілінг.

Зверніть увагу

Гіперпігментація на внутрішній та зовнішній поверхнях ліктів може виникнути через збій у роботі надниркових залоз. Особливо, якщо, крім ліктів, гіперпігментація є на шиї, під пахвами, на колінах та у пахових складках. Для розв’язання цієї проблеми варто звернутися до ендокринолога.

Декольте

Жіноче декольте підкреслювали в скульптурі, живописі та жіночому одязі в різні епохи – від античності до Ренесансу, бароко та рококо. Проте у своєму догляді ми часто ігноруємо цю зону: наносимо зволожувальний крем тільки на обличчя та нехтуємо захистом від сонця. Через це шкіра декольте може із часом здаватися «старішою», ніж є насправді.

Шкіра декольте не така тонка, як на шиї, проте вона тонша за шкіру обличчя. Тому на ній утворюються заломи та «зморшки сну», які стають більш помітними з віком.

Правила догляду:

• Захищайте декольте від сонця так само, як обличчя. Робіть це не тільки на пляжі, а й у місті. Ультрафіолет може призвести до появи пігментних плям, дрібних зморшок і сонячного еластозу – явища, при якому сполучна тканина стає більш грубою та волокнистою.

• Приділяйте увагу зволоженню. Можна наносити звичайний крем для обличчя або тіла, але краще використовувати спеціальні засоби для шиї та декольте. В їхньому складі можуть бути фітоестрогени та гіалуронова кислота.

Зверніть увагу

Акне в зоні декольте та у верхній частині спини можуть свідчити про порушення функції яєчників або гіпофізу.

Пахви

Здається, жіночі пахви стали символом бодіпозитиву. Справді, голити чи ні – вибір кожного. Та ця зона має свої особливості й потребу в спеціальному догляді не менше, ніж обличчя. Крім того, холодний сезон – не привід забувати про шкіру під пахвами та уникати відкритого одягу, наприклад, на свята. Головне – дбайливий догляд.

Під пахвами містяться апокринові залози, які активуються у період статевого дозрівання та виробляють піт. Через розмноження бактерій у цих зонах може з’являтися неприємний запах і виникнути запалення. Крім того, якщо ви голите шкіру під пахвами, робите воскову депіляцію або шугаринг, ніжна шкіра цієї ділянки зазнає регулярних подразнень і мікротравм.

Правила догляду:

• Оберіть зручний засіб від поту. Перший варіант – антиперспіранти, що зменшують потовиділення. Останні дослідження спростували шкідливість солей алюмінію, тож засоби з цими компонентами визнані безпечними. Ще один варіант – тальк. Його можна використовувати за умови дотримання правил гігієни та за відсутності значних фізичних навантажень. Третій варіант – дезодорант. Він не блокує піт, а маскує його запах. Крім основних компонентів дезодорантів та антиперспірантів, до їхнього складу часто входять зволожувальні та пом’якшувальні інгредієнти. Вони виконують функцію додаткового догляду за шкірою.

• Якщо бажаєте видаляти волосся, найбільш безпечний і дієвий метод – лазерна епіляція. Вона руйнує волосяні фолікули, не травмує шкіру та не призводить до вростання волосків.

• Якщо ви видаляєте волосся іншими методами, після процедури можна застосовувати спеціальні зволожувальні та заспокійливі креми.

Зверніть увагу

Гіпергідроз (надмірне потовиділення) може з’явитися внаслідок неврологічних або ендокринних захворювань. Скоригують гіпергідроз ін’єкції ботулотоксину. А виявити та усунути причини допоможе ендокринолог або невролог.

Ніжна шкіра під пахвами – це така ж б’юті зона, як обличчя, шия чи руки. Тому вона також потребує щоденного догляду.

Перший Антиперспірант Б’юті Еліксир

Нова лінійка антиперспірантів NIVEA «Б’юті Еліксир» з молочною есенцією створена для відновлення, захисту та краси ніжної шкіри пахв навіть після гоління. Аби нічого не стримувало у виборі одягу чи свободі рухів.

Матеріал підготовлено за підтримки