Індустрії моди, глянцю і кіно демонструють нам стандарти краси, категоризуючи їх як ідеальні та бажані для багатьох. А якщо хтось із певних причин не має великих очей, довгих ніг або густого волосся, то для них існує ціла армія спеціалістів. Попри те, що жіноча зовнішність є більш стандартизованою, чоловіки також відчувають на собі тиск соціальних норм та очікувань. Однак є те, що цінніше за всю моду і тренди, – це ми самі.

The Village Україна разом із брендом органічної косметики Philip Martin’s створили серію матеріалів «Бути собою». Цього разу ми поговорили з трьома чоловіками, які вважають, що пізнати і полюбити себе – більш важливо, ніж відповідати чиїмось стандартам.

Вова Клевер, 21 рік

фотограф, режисер, автор фотопроекту Discovering Man’s Beauty

Про свою зовнішність

Усе «найкраще» мені дісталося від дідусів та прадідусів – поганий зір і лисина. У 18-19 років на голові почала формуватися, що називається, плішина. Я дуже цього соромився і боявся. Уявіть, я молодий, лечу в Америку і розумію, що в мене на голові – лисина.

У Штатах я вперше підстригся наголо і відчув, як сильно це може вдарити по самооцінці. Пам’ятаю, того року хтось назвав мене «людина-кепка», тому що я завжди носив головний убір — жовтий, зелений, рожевий. А ще пропонували зробити свою колекцію кепок. Усі думали, що це такий стиль, але насамперед я робив це, щоб прикрити свій недолік.

Із часом я знайшов вихід – вирішив повністю змінити стиль і полюбити себе лисим. Я прийняв це сам, і завдяки цьому інші люди теж прийняли. Насправді кожна людина зайнята своїми думками, їй абсолютно плювати на те, що в когось не така вія, не таке око, не такі губи – усі думають про себе. Одного дня я зрозумів, що люблю себе таким, який я є, і мені почали говорити: «Чувак, тобі дуже пасує».

Якщо вірити Чехову, який каже, що і тіло, і душа мають бути однаково красивими, я не зміг би оцінити свою красу лише в категорії тіла. Краса має дуже багато форм, і це не тільки про тіло. Хоча над своїм тілом я багато працюю і вважаю, що воно завжди має бути у здоровій і красивій формі. У моєму випадку краса – це шарм, обізнаність, ставлення до людей, знання, розум, світобачення, сприйняття речей.

Бути красивим — це перш за все бути собою. У кожної людини є недоліки, але не потрібно витрачати свою енергію на думки про недоліки, краще спрямувати її на розвиток своїх переваг. Тоді вони перекриють недоліки, енергетично чи матеріально – будь-яким способом.

Про фотографію

Я захоплююся красою. Я не можу пройти повз те, що мене приваблює. І йдеться не лише про жіночу чи чоловічу зовнішність, краса – у всьому. Я вивчаю і створюю красу за допомогою фотографії, режисури, тепер з цією ж метою освоюю графічний дизайн. Хочу вміти робити все, що пов’язане з візуальним мистецтвом.

Колись я читав філософську працю Ролана Барта «Camera Lucida», де він описував фотографію як мистецтво – уявіть у фотографії дірочку, крізь яку вилітає стріла і потрапляє вам прямо в серце. Таким чином я можу описати поняття краси для себе.

Мій фотопроект Discovering Mеn’s Beauty з’явився, бо мені захотілося досліджувати чоловічу красу та сексуальну енергію. Якщо ти чоловік і зовнішність іншого чоловіка тобі видається привабливою, то в нашому суспільстві тебе засуджують і одразу вішають ярлики. Мене це почало сильно дратувати. Відразу скажу – я не гей, але вірю, що потрібно зламати сприйняття чоловічої краси іншим чоловіком як чогось негативного.

Я відразу пішов ва-банк – почав знімати не одягнутого чоловіка, а оголеного. Це був виклик насамперед для мене, тому що раніше я завжди знімав жінок. Я міг фліртувати – це завжди позитивний обмін енергією, який вивільняє. А тут потрібно було розкрити особистість і чоловічу сексуальність за допомогою чогось іншого.

Про чоловічу красу

Я був здивований тим, наскільки чоловік може бути вразливим. Я відчув цей момент під час зйомки – ніби ти підходиш із пістолетом до неозброєної людини. Ми, чоловіки, як і жінки, теж хочемо бути сексуальними. Ми теж хочемо бути красивими. Ми так само, як і дівчата, дивимося в дзеркало і думаємо, як зробити себе більш привабливими.

Прийнято вважати, що чоловік – це гора, він не має ніяких емоцій, він сильний і невразливий. Це стереотип. Чоловік має не менший спектр емоцій, ніж жінка. Ми так само можемо бути чутливими.

Є усталені стереотипи краси, і в цьому немає нічого поганого, але круто іноді їх ламати. Якщо чоловік має в собі щось фемінне, ніхто не повинен його засуджувати чи впливати на його вибір. Знайдуться ті, для кого він буде красивим. Людина може самостійно вибирати свій шлях, у тому числі чоловік. Сила чоловіка – це його енергія. Вона не у м’язах, а в тому, як він ставиться до світу, жінок, своїх рідних. Сила має бути в його вчинках.

Про красу любові

Мені важливо знайти людину, з якою я зможу розділити всі моменти життя. Для мене жінка – це втілення як тілесної, так і духовної краси. Мене цікавить поєднання. Я закохуюсь, коли в жінці можна потонути – потонути у розмові, в її очах, у будь-чому, що вона робить. Якщо дівчина наповнена енергетично, то вона обов’язково буде красивою і зовні.

Дуже важливо розрізняти поняття безкорисливої любові і прив’язаності. Якщо описати ці два аспекти метафорично, то уявімо, що ми йдемо по прекрасному саду, де все дуже красиве. Ми цим насолоджуємося – це і є любов. А якщо ти вже підходиш до квітки, зриваєш її, нюхаєш, потім з неї робиш якийсь аромат парфумів – це прив’язаність і фанатизм. Тому дуже важливо вміти любити безкорисливо, і саме цього мені хочеться досягнути.

Дуже важливо вміти любити безкорисливо, і саме цього хочеться досягнути.

Юрій Петрушевський, 25 років

спеціальний кореспондент телеканалу «Прямий»

Про свою зовнішність

Мій зріст 1,98 м. Я завжди був найвищим у школі та в дитячому садку. І мені з цим фактом комфортно жилося: якщо ти високий, то тебе бояться. Лише коли я почав взаємодіяти з міським простором, зрозумів, що зріст може створювати проблеми.

Я запустив хештег у Facebook — #этотмирдлякарликов, тому що після 1,85 м стає фізично складніше взаємодіяти із зовнішнім світом. Найпоширеніша перешкода – шафи, які висять усюди. Буває проблемно спуститися в перехід, тому що всі вивіски ломбардів, кредитів, реклами – усе ваше. Якщо ви завтикали трохи в телефон і виходите з вагона метро не пригнувшись, то скальп може залишитися у вагоні.

До того ж є проблема з ногами – я не поміщаюся в транспорті. Я спеціально вивчив певні місця в Інтерсіті, де попереду немає сидіння. Бо якщо воно є, то простіше ходити по поїзду, ніж там сидіти. У плацкартах мої ноги не висять, а лежать на боковій полиці навпроти.

Мене зовсім не зачіпає, коли мені кажуть: «Чувак, ти такий худий, довгий». Я цілком комфортно почуваюся у власному тілі.

Я був максимально жахливою дитиною. Моя мама сказала, що у 12 років її улюблений син вийшов з дому, а додому повернулося якесь чмо. Я бився так багато і часто, що ні в кого не виникало бажання мене образити.

Мене зовсім не зачіпає, коли мені кажуть: «Чувак, ти такий худий, довгий». Мене черв’яком називали все моє життя. Я цілком комфортно почуваюся у власному тілі. Мені лише хотілося б додати трохи м’язів на спині. Але я ще й дуже лінивий, мені краще книжку прочитати, ніж йти в зал тягати залізо.

У мене великі очі, і коли я захоплено розмовляю, то високо піднімаю брови. А ще я кілька разів ламав носа, тому дихаю ротом. Декому може здатися, що я постійно на стимуляторах. До того ж я люблю електронну музику. Вже звично, що на вечірці до мене можуть підійти і запитати, чи я під кайфом. Доводиться пояснювати, що я нічого не приймаю, це просто така особливість зовнішності.

Я можу задивитися на своє відображення у дзеркалі, але не через те, що я собі так сильно подобаюся, а тому що я спостерігаю за своєю мімікою.

Про сприйняття краси

Красивий чайник той, який не схожий на інші. Мені може сподобатися дівчина з великим носом, який нікому не подобається, або з великими губами.

Раніше я думав, що зовнішність якщо не головна, то дуже важлива. Доки три роки тому я не познайомився з дівчиною, яка зовсім не відповідала моїм особистим нормам краси. Я ніколи не подумав би, що вона мене може чимось зачепити, але ми почали спілкуватися, і сталася божевільна любов. Вона мене повністю захопила внутрішнім світом.

З роками зовнішні ознаки стають для мене все менш важливими. Якось я зустрічався з дівчиною два з половиною роки, її зріст – 1,57 м. Мені було байдуже на цей факт. З часом якісь інші речі виходять на авансцену.

Я вважаю, що чоловік має бути чоловіком. І це точно не про зовнішність. Перше – це можливість відповідати за себе і близьких, за свої вчинки і принципи. Коли ти можеш визнати свою слабкість перед собою та іншими – це значить, що ти чоловік. Головне не боятися і бути чесним.

Я не розділяю людей на красивих чоловіків або жінок, є просто красиві люди

Слава Ніконоров, 30 років

актор театру «Чорний квадрат»

Про акторську майстерність

Мій тато художник, мати архітекторка-художниця і брат художник. Я не став художником тільки тому, що у худшколі треба було відтворювати натюрморти, а я любив фантазувати, а не повторювати.

На першому курсі я потрапив до театру «Чорний квадрат» і зрозумів, що це зовсім інший світ. Це єдине місце, де можна творчо розвиватися, робити свої проекти на високому рівні.

Хоча досить довго мені нічого не вдавалося. Коли дівчата вибирали, з ким вони будуть грати імпровізаційні етюди, мене завжди вибирали останнім. І був лише умовний Федір з якоїсь Далекогупівки, який час від часу приїздив. І коли він приїздив, я був щасливим. Це був шанс, що сьогодні я буду передостаннім, а не останнім.

Усі мої ролі частково змальовані з мене справжнього. На сцені ми не граємо чужий образ, а приміряємо на себе різні обставини. Спочатку я грав незайманих хлопчиків, потім просто хлопчиків, є ролі, де я граю хворих людей, маніяків. З часом мій образ еволюціонував завдяки тому, що я теж змінювався.

У «Чорному квадраті» немає жодного актора. У нас є математики, журналісти, філософи, є люди, які працюють до 18:00 охоронцями, а потім приїжджають на виставу і грають. Їх усіх беруть з вулиці, вони проходять спеціальний річний курс, де їх муштрують і вчать імпровізувати. Головна фішка нашого театру не в тому, що ми граємо Шекспіра чи якусь серйозну драматургію, а граємо нас із вами.

Ми знаємо, що таке красива дівчина, красиве дерево, а що таке краса ми не можемо знати.

Про сприйняття краси

Зовнішність можна умовно поділити на дві категорії: характерна та героїчна. Відповідно, роль теж буває характерна або героїчна. У рекламі ми часто бачимо героїчних чоловіків і героїчних жінок. А якщо актриса специфічної, тобто характерної зовнішності, вона ніколи не зіграє Джульєтту. Або це буде комедія. З іншого боку, я знаю, що багато акторів переймаються тим, що їм не дають ролі характерних людей, тому що їхня зовнішність занадто стандартна, хоч і красива.

Ми знаємо, що таке красива дівчина, красиве дерево, а що таке краса ми не можемо знати. Якщо підкрадатися з наукової, песимістичної точки зору, то краса – це «золотий перетин»: пропорції в обличчі. Але мені подобається така краса, яку не можна осягнути з першого разу. Спочатку дивишся – дуже гарна дівчина, а потім знову дивишся – страшно. Щось таке надзвичайне.

Про свою зовнішність

Якось я обідав у «Галереї смаку», це їдальня біля нашого театру, і до мене підійшла дівчина. Каже: «Привіт, я хочу вас намалювати», а я: «Привіт, мене ніколи не малювали». Вона перепитує: «Можна, так? Я просто тут навчаюсь в Академії мистецтв». Відповідаю: «Так, звичайно». І тут вона: «У вас просто така зовнішність...». А я собі далі: «Дякую, дякую, так приємно». Дівчина: «Річ у тому, що ми зараз малюємо Габсбургів...» (симптоми габсбурзької щелепи: товста нижня губа, пласкі вилиці, неправильний прикус – ред.). Так мене і не намалювали.

Жінки часто кажуть, що в мене красиві ноги. Для мене це дуже дивно, і мене мама не вчила, як на це реагувати, тому я просто заклякаю у такі моменти.

У мене раніше було волосся. А потім його не стало. Але не тому, що я так вирішив. Спочатку почали випадати брови, а потім і все волосся. Звичайно, мені було складно з цим змиритися. Якби я був здоровою людиною і свідомо так вирішив, то можна було б сказати, що це новий стиль, але йдеться про іншу ситуацію.

Втрата волосся – єдина кардинальна зміна у моїй зовнішності. Якщо бути оптимістом, то ймовірно це навіть на краще. Може, це мої небесні ангели-агенти вирішили, що без волосся мене частіше братимуть на ролі. Я ще плекаю надію, що воно повернеться, бо я мрію відростити бороду.

Втрата волосся — єдина кардинальна зміна у моїй зовнішності.

Матеріал підготовлено за підтримки

Philip Martin`s – італійський бренд органічної косметики, який пропагує натуральність та розумний підхід до змін у зовнішності

★ Косметику Philip Martin`s розділено на дві лінії. Перша – професійний салонний догляд, друга – засоби для домашнього використання

★ В Україні бренд представляє догляди за волоссям, обличчям і тілом для жінок, чоловіків і дітей

★ Philip Martin`s використовує натуральні й органічні інгредієнти: олія жожоба, есенція апельсина калабрії, італійське алое і середземноморська оливкова олія

Лосьйон для росту
волосся

SCALP NUTRIMENT SPRAY

1115 грн

Купити

Укладка довгої бороди

Potion Cream

580 грн

Купити

Засіб для гоління

Scalp Benefit

1055 грн

Купити

Олія для захисту та
відновлення волосся

Infinito Protection Oil

1475 грн

Купити

Шампунь для
зволоження волосся

Hydration Cream Wash

1250 грн

Купити