24Print – цілодобовий сервіс оперативного друку. Найбільший центр оперативної поліграфії та офіс компанії розташований в двоповерховій будівлі на вулиці Антоновича біля станції метро «Олімпійська». «Ми називаємо це місце «храмом бренду». Ми протиставляємо свій сервіс звичайним копі-центрам та їхньому підходу, тому дуже важливо, аби цей офіс відображав наші цінності і формував навколо них спільноту», – розповідає засновник 24Print Євген Полтавцев.

Фото: Марго Дідіченко

Офіс і сервісний центр 24Print облаштували в будівлі XIX століття, яка встигла побувати і тролейбусним депо, і рестораном. Команда архітектурного бюро Zotov & Co під керівництвом Віктора Зотова запропонувала зробити центральною частиною концепції історію будівлі. «На стінах можна помітити одразу кілька шарів – XIX століття, радянська забудова 60-х із металевими конструкціями. Ми вирішили не закривати їх, а навпаки підкреслити», – каже Полтавцев.

Надання нового життя індустріальному простору – офіс 24Print можна назвати класичним лофтом. Але в компанії кажуть, що виходили насамперед із практичного призначення, а не стилю. «Не було стильового завдання, було завдання функціональне – створення певної культури, цінностей і зручності для команди та клієнтів сервіс-центру», – розповідає керівник 24Print.

 24Print

Адреса: вулиця Антоновича, 50

Метраж: 100 м² (перший поверх), 330 м² (другий поверх)

Працівники: близько 25

Призначення: поліграфія

«У нас незвична концепція для ринку оперативних поліграфій: ми для своїх. Тому в нас немає постійних пушів, набридливих дзвінків клієнтам і візуального галасу на фасаді», – каже Полтавцев. Серед постійних клієнтів 24Print – архітектори, дизайнери інтер’єрів і представники креативних спеціальностей. Крізь лаконічний темний фасад видно великий фотопринтер, який працює майже постійно.

На першому поверсі 24Print розташували зону для фотодруку. Збоку відділили зону, де експонують витвори мистецтва на мольбертах. Наразі – серію робіт київського фотографа Андрія Безуглова. «Це ніби натхнення для наших клієнтів», – кажуть у центрі. Додають, що найближчим часом хочуть перенести сюди один із відділів, натомість на другому поверсі звільнити місце для хабу – для командних заходів і подій.

Із другим поверхом вхідну зону поєднують сходи, частина яких виконана з прозорого матеріалу. «За традиційним уявленням про інтер’єр, навіть одна сходинка – це вже погано для клієнтського досвіду. Але ми свідомо спрямовуємо гостей на другий поверх. Саме там на них чекає вау-ефект», – каже Полтавцев. Над сходами – декоративне озеленення; спеціально для цього підібрали бамбук.

Другий поверх 24Print – це опенспейс під покрівлею будівлі, який на максимальній висоті досягає позначки шість із половиною метрів. В одному просторі об’єднали робочу зону працівників 24Print із принтерами та іншим обладнанням, зону видачі замовлень та офіс компанії. «Пропозиція виявилася раціональною з точки зору використання площі, до того ж завдяки цьому команду зберігає в роботі порядок і чистоту, а гості мають змогу спостерігати, як виконують їхні замовлення», – кажуть у сервісі.

Коли Віктор Зотов запропонував зробити виробництво частиною основного простору, я подумав, що це жарт. Ну як це – робочий процес не відділити від клієнтської зони? Але довго я не вагався: Віктор для мене великий авторитет, ми співпрацюємо вже понад десять років, він робив для нас і центр на Подолі. Тепер розуміємо, що це було дуже хороше рішення – прозорість у всьому. Власне, це наріжний камінь всього проекту – у нас немає жодного темного кутка, жодного закритого місця.

Євген Полтавцев

засновник 24Print

Робочий простір адміністративної команди 24Print вирішили відділити, але зробили це за допомогою скляних стін. До того ж – на обмеженій висоті, щоб не ізолювати колектив від виробництва повністю. «Таким чином ми працюємо з живим звуковим фоном. Приємно відчувати, що там просуваються процеси, що це живий організм», – каже Полтавцев.

У засновника і власника 24Print немає окремого кабінету, його робоче місце за спільним столом. Жартома запитуємо, як це у керівника немає окремого кабінету і секретаря. «Я сам собі секретарка», – сміється Полтавцев. Окрім спільного робочого простору, в офісній частині виділили кімнату для перемовин. Знайшли місце й для технічних приміщень і санвузлів.