Grammarly – ІТ-компанія, яка створила однойменний сервіс, що допомагає покращувати комунікацію англійською мовою. 15 мільйонів користувачів щоденно використовують продукт на основі штучного інтелекту з метою якісно і грамотно донести свою думку. Grammarly має офіси в Києві, Нью-Йорку та Сан-Франциско. Київський офіс з 2018 року працює на останньому 14-му поверсі бізнес-центру Gulliver біля однойменного торговельно-розважального центру і станції метро «Палац спорту».

За об’єкт відповідала команда Слави Балбека Balbek Bureau. В архітектурному бюро кажуть, що серед побажань замовників було зробити офіс водночас високотехнологічним і домашнім, причому з використанням теплих відтінків та екологічно чистих матеріалів.

Grammarly

Адреса: БЦ Gulliver, Спортивна площа, 1-А

Метраж: 1 750 м²

Працівники: 120

Призначення: офіс ІТ-компанії

При реалізації проекту враховували особливості приміщення та специфіку роботи Grammarly: необхідність створити комфортні робочі місця для понад сотні працівників компанії, а також зважили на фактор постійної взаємодії колективу з американськими офісами. З огляду на це простір під дахом бізнес-центру розділили на два рівні, серед яких виділили шість звукоізольованих робочих зон, низку кімнат для перемовин і центральну арену для загальнокомандних зустрічей. Водночас робочі опенспейси розташували навколо центральної зони. «Можна сказати, що ця зона стала ядром офісу», – каже головний архітектор проекту Андрій Березинський.

Об’єднує ці простори та два рівні офісу Grammarly міст завдовжки 90 метрів, замкнений у кільце за периметром приміщення. Це підвісна конструкція, яка не має опор, натомість підвішена до перекриття. У Balbek Bureau кажуть, що використали на об’єкті 50 тонн металу, 25 з них знадобилося для облаштування мосту. «Міст став ключовим елементом офісу, який, з одного боку, об’єднує різноманітні функціональні зони в єдиний життєвий цикл, а з іншого, є вагомим символом нерозривного зв’язку українського та американських офісів», – додають автори проекту.

На розширених ділянках мосту облаштували лаунж-зони. Серед них – простір для відпочинку з каміном, у якому полум’я генерує парогенератор. «Це неформальна переговорна, де навколо багаття можна зібратися та обговорити поточні проекти чи просто відпочити», – розповідають у Balbek Bureau.

Для постійної комунікації з американськими офісами в київському відділі облаштували низку переговорок із функціоналом для конференц-зв’язку та матеріалами для поглинання звуку на поверхнях. Структура офісу передбачає розділення простору на шість звукоізольованих робочих зон у форматі опенспейсів, які отримали власні кольорові рішення. У кожному з приміщень розташовані дві переговорні кімнати місткістю від 8 до 15 людей.

Наприклад, одна з кімнат для перемовин має назву Woodcraft: її облаштували за допомогою збірного каркасу з дерев’яних брусів. Комунікації при цьому винесли за межі перекриття. «Таким чином зберегли мінімальну товщину перекриття, що композиційно добре поєднується з розміром брусів», – пояснює архітектор Березинський. Над столом – світильники Belux Light Cloud дизайнера Френка Гері.

Особлива технологія звукоізоляції – у спеціальній акустичній кімнаті, призначеній для активного відпочинку, а також фільмів і відеоігор. Максимальної ізоляції звуку досягнули завдяки акустичним каркасам у стінах і звукопоглинальним матеріалам на стелі. Дерев’яні елементи обшивки – бруски дуба, який привезли після розбирання старих амбарів на Закарпатті.

Ще один простір для відпочинку – кімната для сну. Це три блоки, які можна за потреби розділити на окремі зони. Особливістю неп-руму є датчики ваги на матрацах: якщо людина займає спальне місце, на вході до кімнати світиться індикатор – і колега знає, що цей блок зайняли.

На другому рівні офісу знайшли місце для простору, де працівники Grammarly можуть попрацювати наодинці. Зона для індивідуальної роботи – це візуально ізольовані чарунки з диванами та столами, які можна закривати шторами. В офісі їх жартома називають «плацкартом».

Окремо в приміщенні виділили зону для їдальні. У Grammarly проводять обіди за великими спільними столами, виконаними з товстого сухостійкого дуба. Аби металевий міст не перекривав доступ цієї зони до світла, на ділянці поблизу кухні частину стелі виконали зі скла. По довжині фасаду встановили барну стільницю.

Особливість вхідної групи – велике дзеркало, яке реагує на рух. «Воно вітає і проводжає працівників словами «Write the Future», що з’являються і зникають на поверхні», – кажуть у Balbek Bureau.

Фото: Андрій Безуглов, Євгеній Авраменко для Balbek Bureau