The Village Україна розповідає про креативні робочі простори твого міста.

Національний комплекс «Експоцентр України» – єдина державна виставкова установа країни. У підпорядкуванні ВДНГ майже 300 гектарів території і 180 будівель, 20 з яких мають статус пам’яток архітектури. На ВДНГ проходить щорічний музичний фестиваль Atlas Weekend. Найближчим часом резидентом експоцентру стане фестиваль ретро-техніки Old Car Land. 8-9 вересня на ВДНГ уперше пройде барахолка «Кураж Базар».

Офіс ВДНГ розташований у 30-му павільйоні. Рішення перенести адміністративний центр із великого 5-го павільйону зі статусом пам’ятки архітектури до більш компактного приміщення ухвалив попередній генеральний директор «Експоцентру» Максим Бахматов. Для оновлення нового павільйону запросили студію Platforma Buro.

 Офіс ВДНГ

Метраж: 460 м²

Працівники: близько 45

Автор проекту: Platforma Buro

Призначення: адміністративна будівля

«Я абсолютно підтримую це рішення, – каже новий гендиректор Євген Мушкін. – Раніше керівники тішили свої амбіції, сидівши в павільйоні з мармуру на 2 тисячі квадратів, а зараз філософія докорінно змінилася». Додає – процес роботи адміністрації не повинен бути помітним, помітними повинні бути його результати.

Попередня адміністрація вирішила розфарбувати 30-й павільйон у червоний колір. «Я мав можливість навчатися в американському навчальному закладі, тому у мене виникає асоціація з західними освітнімі кампусами», – каже Мушкін. Гендиректор ВДНГ розповідає, що яскравий колір приваблює гостей території: зокрема, тут часто проводять весільні фотосесії.

«Думаю, що розташуванню нашого офісу багато хто може позаздрити», – продовжує керівник експоцентру. Звертає увагу на дерева, які оточують офіс.

«Нещодавно, коли ми підписували угоду з «Кураж Базар», прямо під вікно підійшов заєць», – сміється Мушкін.

30-й павільйон – це одноповерхова будівля площею 460 квадратних метрів. При вході до приміщення облаштували робоче місце працівника рецепції та зону для очікування. Від основного простору вона відділена прозорим склом. «Це водночас прозоро і безпечно», – кажуть на ВДНГ.

Робочий простір в офісі розділили на близько 25 кабінетів, розташованих уздовж одного коридору. Окрім того, виділили окремі кабінети генерального директора, арт-директорки, приміщення для продюсерського відділу та роботи з клієнтами, а також кухню, вбиральню та технічні приміщення. Як загальний стиль обрали лофт – з відкритою проводкою на стелі, а також яскравими елементами на тлі бетону та дерева.

Стіни в офісі прикрасили роботами української художниці Віти Кравчук. На стінах можна побачити фактурне тиснення: «СССР, Завод гипсовых плит».

Окрім того, у коридорі розташували велопарковку. Це основний спосіб пересування територією ВДНГ, кажуть в офісі. «Я їжджу додому на велосипеді, тому що живу не далеко звідси», – додає Мушкін.

У зоні очікування біля кабінету гендиректора облаштували пічку. «Це не декоративна, а функціональна піч. Узимку дуже нас рятує», – кажуть в офісі ВДНГ.

На стіні – одна з версій концепції розвитку підприємства на наступні 40 років. «Червоним виділили вже наявні об’єкти, а сірим – заплановані до реалізації у цій версії», – пояснює Мушкін.

У кабінеті генерального директора – великий стіл для зустрічей і нарад з десятьма стільцями. «Наприклад, щойно у нас була загальнокомандна зустріч щодо підготовки проекту «Зимова Країна на ВДНГ». Тобто ми буквально готуємо сані з літа», – жартує гендиректор. З вікна – краєвид на ялини поруч із офісом.

Перед вхідною групою до офісу облаштували клумбу. Утім, наступного року адміністрація хоче змінити підхід до цих насаджень: однолітні рослини планують замінити на багаторічні. «Озеленювачі ВДНГ щороку витрачають час, щоб прикрасити клумби перед адміністрацією. Певно, раніше були такі традиції. Але краще цей час витратити на благоустрій території», – каже Мушкін.

Окрім того, гендиректор ВДНГ звертає увагу на дах павільйону. Каже – він потребує капітального ремонту, заміни даху на металочерепицю. Водночас в адміністрації не виключають можливості відкрити у приміщенні мансардний поверх – за потреби розширення робочої площі в офісі.