Під час вибору постільної білизни виникає багато запитань: чим відрізняються різні натуральні тканини, які є характеристики в сатину, бязі та попліну та як вибрати наповнювач для ковдри.

Запитуємо в директора текстильного підприємства про особливості різних видів тканин і відмінності між пуховими та синтепоновими наповнювачами для ковдри. А також дізнаємося, як правильно доглядати за натуральними та синтетичними тканинами.

Сергій Паньчак

директор текстильного підприємства


У виборі постелі насамперед потрібно зважати на тканину й уподобання людини. Також велику роль відіграє пошиття, тому варто завжди перевіряти, чи не стирчать зайві нитки й чи акуратно пошита постіль.

Із яких тканин виготовляють постіль

Постіль можуть виготовляти з натуральних і синтетичних тканин. Найчастіше використовують саме натуральні тканини. В Україні найбільш поширеними є бязь, ранфорс і сатин.

Постелі із синтетичних тканин зазвичай купують, коли потрібно знайти максимально бюджетний варіант або людина не планує часто використовувати цей комплект.

Найкраще купувати постелі, виготовлені з натуральних тканин, бо вони безпечні для тіла, не викликають алергії та добре вбирають вологу. Ба більше, натуральні тканини зносостійкі й на них краще тримається фарба.

Чим відрізняються різні тканини

Тканини відрізняються нитками, їхньою щільністю на квадратний метр, обробленням, переплетенням і товщиною.

Щільність – це основна характеристика будь-якої тканини. Вона варіюється від 110 г/м² до 140–150 г/м². Що щільнішою є тканина, то важчою буде постіль.

Ще одна важлива характеристика будь-якої тканини – це склад. У складі може бути або 100% поліестеру, або 100% бавовни, або суміш цих двох матеріалів. Найбільший попит має постіль із тканин, у складі яких є суміш поліестеру та бавовни, оскільки вона найбільш стійка до прання.

Також потрібно зважати на колір тканини. Якщо на тканині є яскравий принт, то це означає, що під час виробництва використали багато закріплювача. Це робиться для того, щоб фарба не злізла під час прання. Проте закріплювач упливає на якість постільної білизни й за кожного прання його кількість зменшується. Через це змінюється й колір постелі. Тому я би радив обирати світліші тканини, бо на них витрачають менше закріплювача.

Натуральні тканини

  • Бязь

Бязь – це суміш бавовни з поліестером у співвідношенні 80:20. За відчуттями постіль із бязі твердувата, трохи жорстка й добре тримає тепло, тому підходить для зимового сезону.

Бязь добре вбирає вологу. Ця тканини майже не сідає після прання, на відміну від інших натуральних тканин.

Також постіль із бязі – це найдешевший і найпрактичніший варіант. Така постільна білизна коштуватиме від 500–600 гривень і слугуватиме вам найдовше.

  • Ранфорс

У його складі 100% бавовни, тому він приємний на дотик і м’якіший, аніж бязь. Також постіль із ранфорсу дуже тепла й підходить для зимового сезону.

Постільна білизна з цього матеріалу гладка й не має відблиску, який характерний для сатину. Ранфорс, як і бязь, добре вбирає вологу.

Цей матеріал має діагональне переплетення, яке забезпечує хорошу міцність тканини. Ціна постелі з ранфорсу середня між бяззю та сатином – від 800–900 гривень за полуторний пакет, розміром 150х215 см.

  • Сатин

Сатин складається з бавовни та з-поміж усіх тканин є найм‘якшим і найлегшим, тому підходить для літнього сезону.

Як і ранфорс, сатин має діагональне переплетення, що робить його міцним і достатньо жорстким.

Сатин – достатньо дорога тканина, оскільки вона не дуже змінюється в розмірах після прання та стійкіша до навколишніх умов. Ба більше, сатинову постільну білизну не потрібно сильно прасувати, а легкий блиск додає їй вартості.

Ціна якісної полуторної постелі стартуватиме від 1200 гривень.

  • Макосатин

Макосатин – тонший і дорожчий, аніж звичайний сатин. У складі макосатину є тонка нитка, яка разом із великим переплетенням забезпечує легкість і м'якість тканини. Тому постіль із макосатину варто купувати для теплої пори року.

Проте найкраще мати декілька комплектів постелей і змінювати їх раз на два-три тижні.

Синтетичні тканини

Часто синтетичні тканини порівнюють із сатином, оскільки вони також м’які та приємні на дотик. Але вони складаються з поліестеру, який може викликати алергію, а також погано вбирає вологу. Ба більше, поліестер – це нафтопродукт, що швидко плавиться, й це може бути небезпечно в разі пожежі.

Постіль, виготовлена із синтетичних тканин, сильно електризується. Тому якщо після контакту з постільною білизною ваше волосся наелектризувалося, то перед вами точно синтетика. Також синтетика горить, як пластик, і виділяє багато диму. А натуральна тканина горить подібно до паперу.

Аби під виглядом бавовняної тканини вам не продали синтетику, потрібно заздалегідь читати про виробника та звертати увагу на те, скільки часу він на ринку. А також треба зважати на характеристики тканини та не боятися ставити запитання про її якість.

Як доглядати за постіллю

Перед пранням потрібно звертати увагу на етикетку, яка є на постелі. Тому що на ній вказується, за якої температури можна прати постільну білизну. Що вища температура прання, то більша ймовірність того, що тканина скотиться та зміниться в розмірі. Тому зазвичай рекомендується прати постіль за температури не вище ніж 40 градусів.

Прати постіль достатньо раз на два-три тижні. В окремих випадках, наприклад, якщо людина дуже пітніє, можна прати раз на тиждень. Якщо прати її рідко, то в ній можуть завестися пилові кліщі. А вони своєю чергою можуть спровокувати алергічну реакцію в людини.

Прасувати постільну білизну з натуральних тканин бажано після кожного прання. Синтетичну постіль краще прати за температури не вище ніж 60 градусів, аби не злізла фарба.

Які є наповнювачі для ковдри

Перед тим, як обрати ковдру, потрібно знати розміри матрацу та для якого сезону її купують. А вибираючи наповнювач, вам треба зважати на його щільність. Для літа підійде наповнювач із щільністю 250–300 г/м², а для холоднішої пори – із 350 г/м² і вище.

  • Синтепон

Найпопулярніший наповнювач для ковдри – це синтепон, який складається із силіконізованого волокна. Це антиалерген, який не викликає подразнень. Ковдри із синтепону дуже легкі та теплі, тому їх можна вибирати для зимового періоду.

  • Холлофайбер

Холлофайбер і синтепон дуже схожі між собою та відрізняються лише методикою виготовлення волокна. Холлофайбер складається із гранульованого волокна, тобто з окремих кульок. А наповнювач у синтепоні збитий в одне ціле.

  • Овеча шерсть

Раніше великий попит був саме на ковдри з овечої шерсті, але вона має ряд недоліків. По-перше, овеча шерсть може викликати алергічну реакцію в людини. По-друге, ковдра з цього матеріалу набагато важча, ніж із синтепону.

  • Пух

Найрідше для наповнення ковдри використовують пух. Це дуже сильний алерген, який на етапі виробництва потрібно довго обробляти. Ба більше, пух важко прати і його потрібно довго сушити. Але це потрібно обов’язково робити, оскільки в такому наповнювачі можуть завестися бактерії.

Як часто змінювати ковдру

Ковдра не так швидко піддається зношуванню, як постільна білизна. Тому змінювати ковдру можна раз на два роки.