Редакція The Village Україна запитала у фахівчині з дизайну інтер’єрів, на що зважати, вішаючи вдома картини й фотографії.

Олена Добровольська

архітекторка, засновниця Dreamdesign


Оцінка важливості

Спершу, оцініть все, що є у вас в наявності. Картини та фотографії варто розподіляти по приміщенню по мірі їх важливості. Ті, які хочете бачити найчастіше, розташуйте в кімнатах, у яких проводите найбільше часу.

Якщо у вас є важливий портрет або фотографія близької людини, яку ви не хочете тримати на виду - їм можна придумати секретне місце вдома, або розташувати в спальні чи кабінеті. Якщо потреби сховати немає - можна вішати у людяних кімнатах, на кшталт столової.

Правила встановлення робіт

  • Відстань до краю стін. Під час становлення необхідно порівнювати розміри простінків під картини та розміри самих картин. Варто залишати відстань 15-20 см до кожної стіни. Простінки не повинні бути занадто малі, щоб не загубитися, або заповнити собою всю стіну, не залишаючи хоч невеликої площі навколо. Якщо це маленька робота - її варто розміщувати в композиції з іншими, або підшукати для неї найменший простінок.
  • Оформлення. В оформленні картин є правило контрасту та нюансу. За правилом контрасту, якщо на світлій стіні повісити темне, тоді вся робота буде помітна. За правилом нюансу, якщо на темній стіні повісити картину з темним фоном - нюансом проявиться те, що на ній намальовано. Можливі обидва підходи. Важливо, щоб рама й паспарту були комплементарні за кольором самій картині або фотографії, та ставали її продовженням.
  • Освітлення. Бажано мати спрямоване світло на стіни, на яких плануєте вішати картини. Воно встановлюється або як світлові точки на стелі, або як спеціальні споти. Освітлення підкреслює роботу, та виділяє її на фоні стіни. 

Картини у зоні коридору та сходів

В оселях є транзитні зони на кшталт сходів у приватних будинках або коридорів у квартирах. Як правило, у ці простори нічого не вішають. Ці простори можна заповнювати групами з невеликих картин, або вішати по одній великій картині на стіну.

Їх також можна наповнити архівними, сімейними фотографіями, або фотографіями з подорожей. Фотографії можна розмістити групами, формуючи невеликі композиції. А у разі широкоформатного друку, достатньо буде одного фото на стіну.