Дитячі кімнати, зазвичай, доволі компактні. Важливо правильно зонувати приміщення, аби в дитини було достатньо місця для ігор, відпочинку та навчання. Говоримо з дизайнером інтер’єру Ігорем Гавриленком про те, як зонувати дитячу кімнату так, щоби дитині було комфортно, що варто врахувати на етапі проєктування та як розташувати меблі.

Ігор Гавриленко

архітектор, засновник Hi atelier


Зонування

У дитячій кімнаті є три головні зони: зона для відпочинку, зона для навчання / роботи й ігрова зона. Дехто робить окрему зону для зберігання, але часто дитячі кімнати доволі компактні, тому ділити простір більше ніж на три частини немає сенсу. Тож зону для зберігання можна вмістити в зоні відпочинку.

Якщо ви не хочете, аби іграшки були розкидані по всій квартирі, треба врахувати, що дитині потрібно багато місця для ігор. До неї будуть приходити друзі, вони можуть грати у твістер, Lego й інші ігри, для яких потрібно багато простору.

Я завжди намагаюся робити так, щоби співвідношення зони відпочинку та навчання до зони ігор було 1:1. Тобто, якщо розділити простір кімнати на чотири рівні простори, два з них я віддаю на зону відпочинку та навчання, а два інші – для ігрової зони.

Ергономіка

Коли плануєте дитячу кімнату, треба розуміти, скільки років ви збираєтеся жити в цій квартирі. Це допоможе потенційно врахувати, які етапи життя дитини пройдуть у цій кімнаті. Якщо ви збираєтеся жити у цьому помешканні до 16-річчя дитини, то потрібно врахувати це в проєктуванні.

При проєктуванні дитячої кімнати немовляти потрібно обов’язково наперед подумати про організацію простору для підлітка. Продумайте наперед розміщення великих меблів, ліжка з оптимальним розміром 1400х2000 міліметрів та електрофурнітури.

Важливо попередньо організувати простір так, аби у вас було місце для великої шафи. Я не проти, аби меблі набиралися поступово, з урахуванням того, як буде влаштований простір, коли дитина підросте.

Це стосується й електрики в кімнаті. Маленькій дитині не обов’язково мати розетку та вимикач біля ліжка, а от підлітку розетка біля ліжка буде потрібна. У будь-якому разі вимикач біля ліжка не буде зайвий, тому краще врахувати такі моменти наперед.

Якщо ви плануєте розмістити в зоні відпочинку шафу для дитячих речей, зважайте, що вона забере багато простору. У такому разі слід правильно розташувати ліжко, аби шафа відкривалася без перешкод.

Якщо у квартирі є окрема гардеробна кімната, не бачу сенсу робити велику шафу в дитячій. Можна поставити комод, якого цілком вистачить для необхідних речей, наприклад піжами або білизни. Якщо йдеться про кімнату підлітка, є сенс зробити велику шафу, оскільки в такому віці в дитини вже багато речей. 

Краще зробити простір дитячої кімнати максимально вільним і не захаращувати його меблями. Багато різних конструкцій, по-перше, тиснуть на дитину, а по-друге, створюють травмонебезпечний простір. До того ж це композиційно не привабливо.

Стіл краще розмістити як можна ближче до вікна. Також треба взяти до уваги, з якої сторони буде джерело світла. Якщо ваша дитина правша, світло має бути з лівої сторони, а якщо шульга – із правої. Це потрібно для того, щоби тінь від руки не падала на робочу зону, коли дитина пише або малює. Ідеальний варіант – розмістити стіл перед вікном. Так робоче місце дуже добре освітлюватиметься й на ньому не утворюватимуться контрастні тіні.

Підлога

Я не раджу ділити зони квартири різними покриттями, крім санвузлів, звичайно. Я за те, аби робити однакову підлогу в усій квартирі. Якщо у вас у всій квартирі темний паркет, раджу завести його і в дитячу кімнату. Немає різниці, якого кольору підлога, головне,  щоб вона була однакова в усьому помешканні.

Кольори

Я рекомендую робити цілісну кольорову гаму у квартирі, щоби кольори в дитячій кімнаті були максимально наближені до загальної кольорової гами помешкання. В цьому набагато більше потенціалу, ніж коли вся квартира зроблена в пастельних тонах, а дитяча – яскравого кольору. Це відрізає її від загальної концепції.

На мою думку, краще фарбувати стіни, а не клеїти шпалери. Якщо ви клеїте дитячі шпалери з сонечками та пташками, їх треба буде змінювати, коли дитина підросте, адже підліток не схоче жити в кімнаті з дитячими шпалерами. У крайньому разі допускається клеїти шпалери, але обирайте ненав'зяливі, прості патерни. Ідеальний варіант – унісекс патерни.

Коли дитина маленька, краще фарбувати стіни в нейтральні кольори. Потім можна просто перефарбувати їх у колір, який подобається дитині. Це набагато легше, ніж переклеювати шпалери.

Якщо є бажання, можна зонувати кімнати за допомогою кольору стін або шпалер. Наприклад, наклеїти шпалери з цікавим патерном на стіні біля ліжка. У робочій зоні краще не робити стіни з ритмованими патернами, оскільки вони можуть відволікати дитину від навчання або навіть заважати, коли вона пише або малює.

Я за те, аби простір був максимально простий і ненасичений, а яскраві елементи додавалися за допомогою декору. Якщо хочеться додати кольору в дитячу кімнату, оберіть світильник, органайзер або килим акцентного кольору.

Меблі

Обирайте меблі з екологічних матеріалів. Дитячій кімнаті підійдуть меблі з масиву дерева або МДФ, уникайте ДСП. Останнім часом в Україні набуває популярності етностиль, тому можна використати меблі з необробленого, відшліфованого дерева.

Якщо ви робите кімнату для маленької дитини, не купуйте багато меблів, тим паче дорогих, оскільки діти швидко ростуть і меблі доведеться змінювати. Коли проєктуєте дитячу кімнату, враховуйте етапи життя дитини. Залиште багато вільного простору, який можна буде заповнити потім, коли дитина виросте. Наприклад, коли ви ставите колиску, зважайте, що в майбутньому знадобиться місце для ліжка побільше.

Освітлення

З погляду композиції я виділяю три групи освітлення: загальне освітлення на стелі, додаткове освітлення на стіні (бра) та освітлення біля робочого місця (настільна робоча лампа або торшер).

Не варто робити лише одне загальне освітлення. Встановіть приліжковий світильник, який можна вмикати перед сном, коли ви читаєте дитині казку або вночі, замість того, щоб умикати повне світло. У дитячих кімнатах важливо створити світло для декількох сценаріїв: навчання, відпочинку, ігор та прибирання.

Робоче місце також має освітлюватися. Це може бути настільна лампа або торшер. Ми вмикаємо світильник ввечері, тому треба зробити, аби освітлення було максимально наближене до природного. Обирайте лампи з нейтральним світлом (3500–4100 кельвінів).

Вікна

Раніше люди активно купували й інтегрували в інтер’єр римські штори, але останнім часом багато хто полюбив мінімалізм, через що римські штори та ролети перестали бути актуальними. Але це хороший варіант, якщо батьки хвилюються, що маленька дитина може випадково обірвати або помалювати фіранки. Я люблю прості фіранки без зайвих патернів та яскравого кольору. Але якщо ви вирішили робити римські штори, обирайте мінімалістичні, без рюшок і малюнків.