Якщо у вас маленька кухня, на якій нічого не поміщається, або ж ви орендуєте квартиру й не маєте можливості переобладнати її під свої потреби, зробити її зручнішою можна й без ремонту. Зібрали поради дизайнерки інтер’єру, що допоможуть зробити будь-яку кухню більш функціональною та комфортною.

Олена Мошарова

засновниця та дизайнерка MD studio


Дозатор для мийного засобу

Існує багато зручних органайзерів для кухні. До прикладу, якщо у вас мало місця біля мийки, можна придбати спеціальний дозатор для мийного засобу. Його можна вмонтувати у стільницю. Для цього робиться спеціальний отвір, який покривають силіконом, щоби туди не потрапляла вода. У дозатор можна наливати як рідке мило, так і мийний засіб. Його майже не видно, він не займає зайве місце, до того ж дуже зручний у використанні.

Скільки: 299 гривень

Лінк

Органайзери для мийки

Також можна придбати органайзер для мийки, у який можна складати губки для миття посуду. Його можна повісити на кран або якщо у вас подвійна мийка, то між її стінками. Це дозволяє сховати губку в мийці, аби вона не займала місця на стільниці.

Скільки: 185 гривень

Лінк

Скільки: 1739 гривень

Лінк

Сушка для мийки

Якщо у вас велика мийка, на неї можна встановити спеціальну розкладну сушку, яка легко знімається. Вона зручна тим, що зроблена у формі решітки, ну яку можна покласти посуд, аби з нього стікала вода. Вам не потрібно буде розкладати на стільниці окремий рушник чи сушку для посуду. Також на цій сушці можна залишати помиті овочі. До того ж сушка не займає додаткового місця на кухні.

Скільки: 599 гривень

Лінк

Скільки: 1700 гривень

Лінк

Магнітна планка для ножів

Дуже зручно зберігати ножі на магнітній планці. Це спеціальні магніти, які чіпляються на стіну. Так ножі завжди перед очима, їх можна зручно та швидко прикріплювати та знімати.

Також є зручні кухонні дошки із вмонтованими ножами. Необов’язково мати спеціальне місце для ножа, якщо є така дощечка.

Скільки: 429 гривень

Лінк

Скільки: 1999 гривень

Лінк

Для тримання кухонного приладдя на стіну можна прикріпити рейлінг. На нього зручно вішати рушники, кухонні рукавички й інше приладдя.

Скільки: 799 гривень

Лінк

Банка для зберігання

Щодо полиць, то в нижніх краще зберігати габаритний посуд, на кшталт каструль, сковорідок. А верхні полиці краще використовувати для тарілок, круп, цукру.

Щоби на поличках було більше місця, можна декантувати крупи чи інші продукти у спеціальні органайзери. Це можуть бути баночки або інші місткості із кришками. Так продукти не будуть займати багато місця на ваших поличках. Це доволі зручно, до того ж має гарний вигляд.

Скільки: 699–799 гривень

Лінк

Скільки: 149 гривень

Лінк

Збірні коробки для зберігання, Вставні полиці

Якщо у вас маленький простір для зберігання, його можна зробити більш зручним і функціональним за допомогою спеціальних коробок для зберігання. Вони можуть бути дерев’яні або з інших матеріалів. Їх ви можете покласти у свої кухонні ящики.

Наприклад, нижні ящики зазвичай дуже глибокі, у них зберігається багато масивного посуду, який часто складно дістати. Ці ящики допоможуть функціонально розподілити кухонні предмети та дозволить зручно діставати їх.

Для великих ящиків можна придбати вставні полички, аби ефективніше використовувати простір для зберігання.

Скільки: 499 гривень

Лінк

Скільки: 186 гривень

Лінк

Навісна полиця

Зараз тренд – не робити верхні кухонні ящики. Тож якщо їх у вас теж немає, для зберігання можна використовувати навісні полички. На них можна ставити посуд, органайзери для круп та інші кухонні предмети. На полиці можна вішати гачки, що є додатковим зручним функціональним рішенням.

Скільки: 899 гривень

Лінк

Відкидний стіл

Багато простору на маленькій кухні займає стіл. Я раджу використовувати маленькі столи, тому що зазвичай ми користуємося ними один-два рази на день. Тож можна обрати маленький стіл на дві особи (якщо у вас немає великої сім’ї).

Скільки: 999 гривень

Лінк