Весна – чудовий привід для того, аби освіжити інтер’єр квартири. Нова ваза для квітів або яскравий килим на підлозі вже створять нову атмосферу у вашій оселі. Ми запитали дизайнерку, як можна оновити помешкання з мінімальними витратами, і підібрали кілька бюджетних варіантів декору, текстилю, посуду й інших речей для дому.

Ольга Соборова

співзасновниця майстерні дизайну U concept


Перед тим, як оновлювати інтер’єр, потрібно зробити прибирання та позбутися від усіх зайвих речей у квартирі. Тоді ви будете розуміти простір і бачити, як його можна оновити.

Додати рослини та квіти

Весна асоціюється з рослинами, живими квітами та зеленим кольором. Оновлення інтер’єру можна почати з озеленення квартири. Наприклад, купити нову вазу для квітів і 1–2 рази на місяць ставити туди живі квіти. Ваза коштує недорого, а разом із живими квітами буде створювати атмосферу свіжості в інтер’єрі.


Ваза Zara Home

Скільки: 799 гривень

Лінк


Ваза Ikea

Скільки: 149 гривень

Лінк


Ваза Lihtar

Скільки: 500 гривень

Лінк

Якщо у вас у квартирі є домашні рослини, можна почати оновлення інтер’єру з пересадження їх у нові вазони. Оберіть вазони цікавого кольору або доберіть їх так, щоби вони гармонічно виглядали між собою.


Набір керамічних горщиків Mini Plant

Скільки: 295 гривень

Лінк

Добре освіжають інтер’єр вазони з великими рослинами 120–130 сантиметрів. Ми звикли до маленьких домашніх рослин, які стоять на підвіконні, але навіть один великий вазон із рослиною може стати гарним елементом інтер’єру. Наприклад, це може бути великий фікус, бананове дерево або навіть кактус. Високий кактус дуже круто виглядає у вазоні. Великі рослини можна поставити поруч із диваном або в кутку.


Керамічний вазон Zelena

Скільки: 965 гривень

Лінк

Настінний декор

Добре оновити інтер’єр можна за допомогою декору. Наприклад, зробити сет із постерів на стіні. Купіть кілька рамок і розмістіть у них чотири види постерів з яскравими зображеннями. Постери в рамках можна періодично змінювати. Якщо одне зображення набридло, замінюєте на інше.


Постер Paper Collective

Скільки: 960 гривень

Лінк


Рамка Ikea

Скільки: 299 гривень

Лінк

Такий елемент декору просто реалізовується й одразу кидається в очі. В інтернеті можна знайти багато цікавих варіантів розміщення та компонування постерів на стіні. На гармонічне поєднання настінного декору можна подивитися на скандинавський сайтах, наприклад The Poster Club.

Новий текстиль

Простий і бюджетний варіант оновлення інтер’єру – заміна текстилю. Кинувши на диван дві нові подушки яскравого кольору, можна помітно освіжити інтер’єр і дещо змінити вигляд оселі. Одну подушку можна покласти у вітальні, іншу – на ліжко в спальні. Наприклад, це можуть бути подушки жовтого або зеленого кольору. В інтер’єрі гарно виглядають лляні декоративні подушки. Також можна купити новий плед і таким способом додати оселі нового настрою.


Подушка Всі свої

Скільки: 850 гривень

Лінк


Подушка Ikea

Скільки: 109 гривень

Лінк

Якщо є бажання й можливість, можна взагалі зняти з вікон штори. Без них у кімнаті буде більше сонячного світла й простір буде здаватися ширшим і вільним. Звичайно, якщо краєвид з вікна відкривається лише на сусідній дім, необхідності знімати штори немає.

Якщо все-таки хочеться щось змінити, можна поміняти штори та фіранки на ролети, римські штори чи жалюзі.


Римські штори Ikea

Скільки: 699 гривень

Лінк

Або просто повісити штори іншого кольору та фактури. Якщо у вас були темно-сині або темно-зелені завіси, замініть їх на лляні світлого відтінку. Вони виглядатимуть легко та повітряно.


Штори Ikea

Скільки: 849 гривень

Лінк


Лляна штора Zara Home

Скільки: 1900 гривень

Лінк

Можна покласти на кухні невеликий килим. Він додасть домашнього затишку та гарно виглядатиме в інтер’єрі. Крім того, такий акцент додасть новизни й освіжить приміщення. У магазинах на кшталт Jysk, Ikea, Zara Home та українських брендів широкий вибір килимів дуже класних кольорів. Плюс, за невеликими килимами легко доглядати, їх можна без проблем випрати та покласти назад.


Килим Jysk

Скільки: 649 гривень

Лінк

Світло

Бюджетно оновити інтер’єр можна за допомогою нових елементів освітлення. Наприклад, можна купити абажури підвісного світильника. Це шари з рисового паперу. З них можна зробити цікаву люстру або світильник, купивши окремо спеціальні дріт і лампочку. Або оновіть уже наявну люстру чи світильник, самостійно вмонтувавши шар. Цей монтаж не складний.


Абажур Ikea

Скільки: 69 гривень

Лінк

Такі шари надають об’єму приміщенню. Можна купити декілька шарів різного розміру. Вони помітно освіжають інтер’єр, навіть якщо це невелика квартира. Також можна купити торшер або настільну лампу, які ввечері будуть давати цікаве, більш затишне світло. Додаткове світло можуть давати гірлянди, вони пожвавлять інтер’єр, а коли потеплішає, їх можна повісити на балконі й вечорами проводити там час.

Новий посуд

Інтер’єр кухні можна оновити за допомогою посуду. Наприклад, керамічним посудом неправильної форми. Це можуть бути чашки, не обов’язково однакової форми та кольору. Або чашки однакової форми, але різного кольору. Також це може бути велика тарілка неправильної форми, з асиметричними краями. Або тарілка якогось яскравого кольору.


Чашки Quiet form

Скільки: 420 гривень

Лінк


Тарілка Quiet form

Скільки: 495 гривень

Лінк

Інший колір стін

Можна перефарбувати стіни, але в цьому моменті важливо проконсультуватися щодо фарби в будівельному магазині. Консультант допоможе вам обрати необхідну фарбу залежно від того, яку поверхню ви збираєтеся перефарбовувати. Ви можете змінити колір лише однієї або всіх стін у кімнаті. Для цього краще обирати світлий тон і робити на його фоні яскраві акценти, бо що світліші стіни, то легшим здається простір.