The Village Україна розбирається, як зробити помешкання затишним і стильним. Цього разу попросили дизайнерку інтер’єрів пояснити, що таке комплементарні кольори та як правильно їх поєднувати.

Марія Сохацька

дизайнерка інтер’єру в Lemonme Interiors


Що таке комплементарні кольори

Комплементарні кольори іноді помилково називають компліментарними, проте вони не мають стосунку до компліментів. Комплементарність (від лат. complementum) – доповнення. Тобто це кольори, які найкраще доповнюють одне одного.

Існує колірне коло Іттена, яке використовують часто в дизайні, графіці, мистецтві. Протилежні кольори за цим колом утворюють найяскравіші поєднання. Наприклад: червоний + зелений, жовтий + фіолетовий, синій + помаранчевий. За цим принципом, до кожного холодного кольору пасує теплий.

коло Іттена

Як їх правильно застосовувати в інтер’єрі

Кожен колір має певний емоційний уплив. Різноманітні поєднання кольорів в інтер’єрі збуджують або заспокоюють, піднімають настрій, спонукають до дій, до творчості, навіть до кохання. Кожен із нас знає свої комфортні кольори. Але простіше назвати ті, які нам точно не підходять.

Я завжди раджу замовникам не бути категоричними у виборі кольору, бо до кожного можна підібрати правильний відтінок. Треба враховувати його тональність, насиченість, яскравість. Я люблю застосовувати «складні» відтінки. Що я маю на увазі? Що навіть червоний може бути як теплим, так і холодним. У ньому навіть може бути легкий відтінок синього. Це можна відчути, поєднуючи акварельні фарби.

Більшість людей схильні обирати нейтральні тони навколишнього середовища. Це безпечний шлях до гармонії в інтер’єрі. Проте не варто боятись додавати хоча б трохи кольору в повсякденне життя. Невеликими порціями – у меблі або декор.

Коплементарна палітра інтер’єру – це сміливий крок. Яскравий інтер’єр свідчить і про яскравість його власника. Зазвичай такі інтер’єри – це домівки творчих людей.

Поєднуватися за кольором в інтер’єрі можуть великі площини та деталі. Кольоровим може бути все, навіть стеля.

Зараз уже виглядає трохи застарілим, коли всі стіни в кімнаті одного кольору, а стеля біла. Або коли всі стільці за обіднім столом одного кольору й форми. Коли однакові подушки на дивані, однакові приліжкові тумби. Я не кажу, що потрібно розфарбувати все в різні фарби колірного кола, оберіть лише два активні протилежні (комплементарні) кольори, що будуть перетинатися у площинах усіх кімнат. Поєднайте колір стіни із кольором дверей або фасади шафи з постільною білизною, або кухонні фасади з елементами меблів у вітальні. Обираючи фугу для плитки, поєднайте ії не із самою плиткою, а, наприклад, з меблями у ванній кімнаті.

Які правила використання кольорів

Комбінуючи кольори, варто обирати за основу насичений тон, доповнюючи його м’яким відтінком, розташованим навпроти. Якщо ви не впевнені, що насичений колір комфортний для вас, але бажаєте додати фарб до нейтральної бази – обирайте півтони, легкі кольорові градації.

Аби не помилитися з відтінками, ви можете користуватися готовими підбірками на цих ресурсах: Paletton, Design Seeds, Color Hunt.

Які кольори краще не поєднувати в інтер’єрі

Немає поганих кольорів, є складні поєднання. До таких я б віднесла поєднання жовтого та фіолетового.