«У сучасному дизайні всім уже набридають пусті монотонні мінімалістичні простори. Люди починають доповнювати їх вінтажними речами задля більшої виразності та неповторності», – каже архітектор і дизайнер меблів Ігор Гавриленко.

Розбираємося, чому реставрація старих меблів зараз у тренді, як обрати меблі для реставрації та правильно їх відновити.

Ігор Гавриленко


архітектор, дизайнер меблів, засновник
hi atelier

Любов Мирончук


архітекторка-дизайнерка

Чому реставрація меблів зараз у тренді

Ігор: Я виділяю декілька причин популяризації цього напряму. Головна – економія та збереження ресурсів планети. Інша – емоційна та візуальна цінність. Остання, не менш важлива – бажання бути індивідуальним.


Дизайнери інтер’єрів частіше інтегрують у свої проєкти реставровані меблі, аби підтримати тему ресайклінгу й апсайклінгу


З першою причиною все дуже просто: менше купуєш нового – більше ресурсів залишаються незайманими. Сучасне суспільство не хоче жити під час екологічної катастрофи, тому намагається будь-яким чином її уникнути: кав’ярні відмовляються від пластикових кришок і трубочок, виробники паркету переходять на циклічний метод виготовлення сировини, у якому є обов’язкове насадження пустих ділянок новими деревам пропорційно зрізаним; сучасні лабораторії намагаються створити екологічно чисті матеріали, які з’являються природним шляхом; а дизайнери інтер’єрів частіше інтегрують у свої проєкти реставровані меблі, аби підтримати тему ресайклінгу й апсайклінгу.

У нас усіх є глобальна мета. Один ти з нею не впораєшся, але, якщо працювати злагоджено, то все вийде.

Емоційна та візуальна цінність – це про наш бекграунд і спогади, які виникають під час взаємодії з реставрованим предметом інтер’єру. У нашому випадку сучасна молодь дивиться на старі радянські меблі та бачить красивий предмет, а не погані асоціації режиму того часу. Навпаки, ця частина їм дуже цікава, її хочеться досліджувати та частково інтегрувати в повсякденне життя сучасними композиційними прийомами, якщо говорити про дизайн. Гарний приклад тому ресторан «Молодість» або сучасна течія Save Kyiv Modernism.

Ще один приклад – замовники, для яких я зараз роблю дизайн інтер’єру. Першим їх проханням було інтегрувати старий дідусевий стілець, письмовий стіл і килими радянського взірця в їхню нову квартиру. Й от що тут скажеш? Я радий, що щодня все більше людей розуміють цінність старих речей і не викидають їх у смітник.


Реставрація дає нам змогу зберегти нашу культурну спадщину


Бажання бути індивідуальним – одна з головних причин. Старі вінтажні речі – додаткова цінність до вашого життя. Хтось їх колекціонує або реставрує задля збагачення дизайн-індустрії унікальними речами, інші вивчають і накопичують ці знання. Вінтажні речі зараз у тренді тому, що вони спроможні наділити тебе та простір абсолютно унікальними емоціями.

У сучасному дизайні всім вже набридають пусті монотонні мінімалістичні простори. Люди починають наповнювати або доповнювати їх вінтажними речами задля більшої виразності та неповторності.

Для дизайнера то взагалі скарб, коли у твоєму інтер’єрі стоять стільці, які більше ніде купити. Ти унікальний, у тебе є додаткова вартість. Це я ще не сказав про те, що більшість вінтажних предметів починають набувати статусу артоб’єктів і легко конкурують на всесвітніх аукціонах із скульптурами, картинами, прикрасами тощо.

Любов: У наші дні все більшого поширення набуває ідея sustainable living. Люди починають розуміти шкоду культури споживання та шукають способи зменшити негативний вплив на навколишнє середовище. Реставрація меблів – це те, що забезпечує потреби та відповідає пріоритетам сучасного суспільства.

Не менш важливим фактом є те, що реставрація дає нам змогу зберегти нашу культурну спадщину. Це дуже важливо в сучасному світі, де всі сфери життя зазнають впливу глобалізації. Особисто мене у відреставрованих меблях приваблює те, що вони мають свою неповторну енергетику й ніби несуть із собою частинку історії.

Як зрозуміти, чи меблі підлягають реставрації

Ігор: Це дуже складно зрозуміти непідготовленій людині, бо для цього потрібно мати хоча б мінімальний досвід роботи з матеріалом.

Новачкам я б радив з цього питання проконсультуватися з локальними виробниками. Якщо у вас є дерев’яний стілець, звертайтеся до місцевих майстрів із дерева, якщо металеві вироби, допоможуть майстри з металу. За таку консультацію вони можуть навіть не взяти кошти.

Якщо немає можливості показати виріб майстру, то доведеться оцінювати самим. Критеріїв оцінки є дуже багато. Усі вони різні для виробів різного призначення та матеріалу:

Дерев’яні вироби треба оцінювати на загальну цілісність, чи не зіпсована структура дерева всередині. Подивіться, щоб серцевина була міцною та не пошкодженою жуками. Постукайте по деревині й оцініть звук: якщо глухий, середина нормальна; дзвінкий, можуть бути пошкоджені та пусті ділянки, це погано. Будь-які неглибокі пошкодження зовні не суттєві, їх можна виправити повторним шліфуванням і покриттям лаком. Колір дерева можна змінити на темніший за вашим бажанням. Також важливо подивитися на цілісність вузлів з’єднання. Вони відповідають за стійкість каркасу та з часом пошкоджуються найпершими, і не всі можна реставрувати.

У металевих виробах треба дивитися на ступінь іржі. Найгірший варіант: іржа частково «з’їла» метал. У цьому випадку повернути цілісність виробу майже неможливо, і доведеться або повністю замінювати деталь, або не братися за реставрацію взагалі. Не суттєву іржу легко прибрати та пофарбувати деталь наново.

У предметах із м’якими елементами останні потрібно замінювати в 90% випадків. У старих кріслах тканина часто погано пахне, інколи розтягнута або має дірки, тому простіше замінити м’яку частину, ніж приводити в нормальний вигляд стару. Бувають випадки, коли достатньо лише хімчистки, але це рідкість. Також у м’яких кріслах або диванах необхідно перевіряти внутрішні частини: ремені, каркас, пружини тощо. Це допоможе попередньо оцінити стан.

Будь-яка людина інтуїтивно може оцінити та зрозуміти стан предмета. Якщо каркас пошкоджено несуттєво, можна братися за реставрацію. В іншому разі краще проконсультуватися з майстром або не купувати. Головне: будь-який предмет можна реставрувати незалежно від його стану, але вартість буде варіюватися від складності реставрації.

Хочу відреставрувати крісло. Як це краще зробити

Любов: Якщо ви вирішили реставрувати старі меблі, у вас є два шляхи: звернутися до професіоналів або зробити все власноруч. Перш ніж ухвалити рішення, варто добре зважити всі «за» й «проти». Якщо ваші меблі належать до категорії антикваріата, не варто експериментувати й краще одразу звернутися до спеціалістів. Адже, намагаючись відновити меблі самостійно, ви можете нашкодити їм. Послуги реставраторів коштуватимуть дорожче, але збережуть вам час і нерви та будуть більш професійними, а результат – довговічним. Самостійна реставрація – більш бюджетний варіант, але вимагає більше часу та зусиль.

Процес реставрації дерев’яних меблів складається з декількох етапів.

  1. Перед початком робіт варто помити та добре висушити меблі. Далі за можливості розібрати на деталі та зняти фурнітуру. Перед початком робіт раджу сфотографувати елементи кріплення та загальний вигляд. За фото буде простіше зібрати всі елементи після закінчення реставрації, а також буде можливість порівняти результат із початковим виглядом.
  2. Далі потрібно очистити поверхню від лаку або фарби. Для цього можна скористатися наждачним папером, спеціальними розчинами або будівельним феном. Можна комбінувати між собою ці способи.
  3. На наступному етапі усуваються дрібні пошкодження. Тріщини та подряпини можна заповнити меблевим воском. Для більш суттєвих ушкоджень варто використати шпаклівку по дереву.
  4. Після цього потрібно усунути всі нерівності за допомогою дрібнозернистого наждачного паперу, протерти від пилу та просушити.
  5. Тепер можна переходити до фінішного покриття. Якщо ви бажаєте зберегти природну текстуру дерева, користуйтеся лаками та маслом для дерева. Якщо ж хочеться додати кольору, обирайте серед фарб для меблів. Пам’ятайте, що деякі лаки та фарби потребують нанесення ґрунтівки перед початком фарбування.

Для реставрації металевих меблів можна користуватися таким же алгоритмом дій, додавши сюди покриття антикорозійним розчином перед фарбуванням.

Для м’якої частини варто замінити наповнювач і, найімовірніше, тканину, оскільки ці частини найшвидше зношуються.