Більшість переконана: якщо пофарбувати стіни в білий колір, придбати сірий диван і додати декору, вийде помешкання в скандинавському стилі. Частково правда в цьому є, але скандинавський дизайн не лише про декор і меблі з натуральних матеріалів.

Що таке скандинавський дизайн насправді та як його створити вдома, розповідає дизайнерка інтер’єрів Ольга Хомяк.

Ольга Хомяк

керівниця дизайн-студії OlgaHome Design


Я переконана, що в більшості людей скандинавський стиль асоціюється з білими стінами, дерев’яною підлогою та сірим диваном. Насправді тут треба копати трішки глибше. Скандинавський стиль не лише про дизайн, а й нейтральні предмети, які не кричать. Також він не тільки про красу, а й про зручність і функціонал. Тому, коли йдеться про інтер’єр зі скандинавським підходом, насамперед це про зручність, функціональність, ергономічність.

Популярність цього стилю була актуальна завжди, тому що він простий. Відтворити оселю в скандинавському стилі може кожен. Є низка простих правил, дотримуючись яких, можемо створити затишний і гарний простір.

Але скандинавський інтер’єр, він живий. Неможливо створити простір з допомогою дизайнера, у якому замовник буде так жити 10 років. Скандинавський дизайн дозволяє в процесі життя щось змінювати, переставляти. В експлуатації змінюються потреби людини, і від цього змінюється дизайн. Дуже важливу роль у популяризації цього стилю відіграє IKEA. Тому що однією з філософій дизайну є те, що ВІН має бути доступний кожному.

Основні риси скандинавського стилю

Скандинавський дизайн – це про світлі відтінки. Не завжди білий – може бути теплий сірий або так званий стокгольмський білий, який близький до теплого білого. Але це точно не чистий білий, який нагадує той, що ми звикли називати «лікарняним». Він має теплий відтінок, і взимку такі стіни додають тепла й затишку. Якщо говорити про кольори, то вони мають бути нейтральними та наближеними до природних відтінків.

Перевикористання, сортування, екологічність – це основна риса скандинавів.

Якщо помешкання в старій історичній будівлі, то в ній усе максимально намагаються зберегти. Якщо стіни цегляні, їх краще почистити, пофарбувати й залишити матеріал таким, яким його задумали. Якщо дерево, це має бути натуральне дерево; якщо це камінь, то він теж має бути натуральний.

Сучасне покоління популяризує повторне використання матеріалів і меблів. Купувати нове не про молодих скандинавів. Вони радше шукатимуть щось на аукціонах, які в них дуже популярні. Там часто можна знайти якийсь світильник відомих скандинавських брендів. Крім того, що таку річ можна купити за приємною ціною, їй дають друге життя, і це важливіше.

Основні елементи декору, які притаманні скандинавському стилю

На перше місце я б поставила рослини. Нещодавно в мене була мета розібратися зі скандинавським дизайном. Я зв’язалася з дизайнерами, які працюють у Швеції, Норвегії й інших країнах Скандинавії, поставила їм кілька запитань щодо скандинавського дизайну, і всі, як один, відповіли, що рослини основне в їхньому помешканні. Жоден скандинав не уявляє свого житла без живих рослин. Серед найпопулярніших – монстера, фікус і сезонні рослини. Що більша рослина та що старіший її горщик, то краще. Тому перше, за чим можна вирізнити скандинавський стиль з маси, – це велика кількість рослин.

На другому місці – свічки, вази, підсвічники. Вони стоять у скандинавів всюди, а особливо на підвіконнях. Купують високі підсвічники та роблять різні композиції. Крім цього, вони дуже вміло декорують стіни. Над диваном завжди висять постери або фотографії в рамках та круглі дзеркала над комодами й полицями.

Принципового табу з приводу використання штор, тюлей на вікнах немає. Хоч, будучи у Швеції, я помітила, що більшість не завішує вікна. Карнизи використовують накладні, з кільцями, на відміну від тих, які використовують у нас.

Освітлення

Світло – це один з основних китів, на яких стоїть скандинавський дизайн. Це зумовлено тим, що в їхній місцевості більше часу в році на вулиці темно. Тому світло, затишок переносять у дім. В оселях намагаються зробити освітлення різноплановим і різнорівневим, що не притаманно для пострадянських країн. Скандинави намагаються придумати якнайбільше сценаріїв. Враховуючи те, чим людина займається. Якщо ми говоримо про вітальню, то 100% увечері має бути торшер біля крісла, настільні лампи, розміщені на горизонтальних поверхнях і комодах, які скандинави дуже люблять.

Скандинавський дизайн – це також про декор. Горизонтальні поверхні вони намагаються декорувати. Можна побачити настільні лампи на комоді, на стелажах із книгами, біля дивана – невеликий світильник, а на журнальному столику – свічки. Усюди, на лінії очей, мають бути освітлювальні прилади на різних рівнях. Температура освітлення зазвичай тепла й не агресивна. Очі за такого світла відпочивають і не напружуються.

У кімнатах частіше кілька зон освітлення. Наприклад у кухні є світло над кухонним столом, біля робочої поверхні й у зоні відпочинку.

Світло розділяється на основне, декоративне та функціональне. Основне та функціональне краще зробити білого нейтрального кольору для того, аби не змінювалися основні потоки світла. Над обіднім столом варто зробити тепле. В одній кімнаті різне світло не буде конфліктувати, оскільки його рідко вмикають одночасно. Світло в спальнях і вітальнях, декоративне світло має бути тепле.

Кольори

Скандинави використовують складні відтінки синього, охри, ближче до бежевого, кавового, складні пастельні, розбавлені сірим. Також трапляється зелений і різні його тони. Загалом це має бути якийсь колір, що пожвавить інтер’єр.

У приміщеннях потрібно дотримуватись ідеї: якщо в нас є якийсь колір, то його потрібно підтримувати. Наприклад, якщо ми маємо зелений диван, то в різних приміщеннях можна додати елементи зеленого. Варто пам’ятати, що рослини – це також елементи зеленого. Також це можуть бути постери з вкрапленням зеленого. 

Матеріали

На них скандинави роблять великий акцент. Важливо, щоб матеріали були локальними, притаманними тій місцевості, де розташоване приміщення. Використовують натуральне дерево, мармур і камінь.

Текстильний декор і СТІНИ

Аби відтворити Скандинавію вдома, я рекомендую використовувати багато текстилю. Наприклад, це можуть бути подушки, які легко змінюються залежно від сезону. Узимку можна використати подушки з шерсті чи іншого теплішого матеріалу, додати плед й оформити затишну відпочивальну зону.

У скандинавів не заведено декорувати стіни. Наприклад, намалювати певний малюнок на стіні або зробити стіну з різних матеріалів, тобто передати дизайн через настінні покриття – це не про скандинавський стиль. Вони радше куплять якісь дорогі меблі, але стіни залишать нейтральними тому, що вони не затримуються довго на одному місці. Тобто це люди, які звикли переїжджати з місця на місце залежно від ситуації. Водночас вони інвестують у якісні предмети, які можна забрати з собою та які прослужать не 10 років, а стільки, щоб їх можна було передавати дітям.

М’які меблі

За концепцією скандинавського стилю найперше у виборі дивану – це зручність, тому перед купівлею на ньому потрібно посидіти. Який би гарний не був диван, він насамперед повинен бути зручний. Також він має бути однотонний, адже дивани з принтом у скандинавському дизайні не трапляються.

У цьому й полягає філософія скандинавського стилю – зручність, функціоналізм. Річ має бути передусім зручна для людини, а форма може бути проста.

ВАННА КІМНАТА

Із власних спостережень можу сказати, що санвузли в них доволі прості, немає культури використання міксу різних плиток і покриттів. Ванна кімната для них – це просте приміщення, яке служить таким функціям, як: прийняти душ, зробити процедури, скористатися санвузлом. Тому особливого дизайну немає, усі елементи максимально прості.

Але навіть там є рослини, невибагливі, у горщиках, які не потребують частого контакту з сонцем і які можна рідко поливати.

Як самостійно створити скандинавський дизайн удома

Якщо ви людина, яка ніколи не працювала з дизайном інтер’єрів, то необхідно спочатку гарно відібрати референси, проаналізувати себе та зрозуміти, що вам подобається, яка ваша рутина, що робите щодня вдома. Від цього варто відштовхуватися.

Загалом скандинавський дизайн на базовому рівні може зробити кожен так, щоб було затишно й функціонально. Але є багато різних нюансів. Наприклад, правильне поєднання кольорів. Помилково вважати, що скандинавський дизайн – це 50 відтінків сірого та 50 білого.

Коли я робила огляди дизайнів, то помітила, що дуже легко розпізнати, який інтер’єр робив дизайнер, а який – звичайна людина, яка там проживає. У дизайнерських інтер’єрах завжди був доданий колір. Мається на увазі грамотне поєднання кольорів, у правильній пропорції та геометрії, із правильними текстурами. Збалансовано це можна зробити з допомогою професіонала.