Інститут кольору Pantone визначив жовтий і сірий кольорами 2021 року. Та чи означає це, що тепер жовті та сірі кольори повинні бути в кожному інтер’єрі? The Village Україна запитує українських дизайнерів інтер’єру про основні тренди у 2021 році, як на них вплинула пандемія та що залишатиметься актуальним поза часом.

Слава Балбек

засновник студії інтер’єрного дизайну balbek bureau


Відхід від трендів

Я не виділяю для себе тренди, оскільки архітектура – це сухий функціонал, у якому ти використовуєш певні інструменти для того, щоби досягти певного результату.

Наша майстерня періодично використовує деякі популярні прийоми, але я, навпаки, намагаюся ліквідовувати тренди. Ми намагаємося бути олдскульним та універсальним дизайном: не слідкуємо за трендами й не намагаємося їх встановлювати.

У нашій команді навіть утворився вираз «не трендіти», тобто не використовувати тренди в інтер’єрі. Тому що шкода, коли ти над чимось працюєш, а через два роки над цим усі сміються, оскільки цей тренд застарів.

Простота й лаконічність

Простота й лаконічність інтер’єру поза часом. Що простіше та лаконічніше інтер’єр, що менше в ньому прийомів і кольорів, то краще. Наприклад, білі стіни будуть актуальними й через 500 років. Я маю на увазі не тільки нульовий колір білого. Існує безліч відтінків, які можна використовувати для того, аби зробити інтер’єр більш теплим або холодним.

Я все частіше застосовую в інтер’єрі білі стіни на противагу тинькуванню, каменю або плитці. Для мене це універсальний інструмент. Можна зробити інтер’єр цікавішим за допомогою деталей інших кольорів, адже невеликі речі роблять нашу емоцію.

Не потрібно мати активну червону стіну для того, аби перебувати під впливом якогось кольору. Краще змінити структуру, малюнок або меблі в межах білої стіни. Тоді ви не підв’язані під конкретну умову сприйняття.

Вибір кольору залежить від експозиції

Усі дизайнери тією чи іншою мірою залежать від течій і кольорів, які з’являються не тільки в інтер’єрі. Наприклад, у позаминулому році це був синій колір, у цьому році – глибокий зелений колір, у наступному році будуть жовтий і сірий.

Але, крім упливу клієнта, також існує вплив експозиції, яку ти робиш. Якщо це шоурум, який повинен прожити рік, тоді в ньому можна спробувати зробити щось актуальне, щоби він був яскравим і популярним. У житлових приміщеннях є ризик, що через якийсь час вибраний колір стане не актуальним, доведеться перероблювати.

Прості форми

Ми більш демократичні та мінімалістичні дизайнери, тому намагаємося не ускладнювати, а, навпаки, спрощувати інтер’єр. Усе, що ми рекомендуємо, – це прості форми. Прості для розуміння, побуту та функціонального використання.

Звичайно, якщо це специфічне приміщення, салон або ресторан, який хоче вражати, тоді ми можемо дозволити собі вийти за межі та зробити те, чого ми зазвичай не робимо. Наприклад, золоті панелі на тлі бетонної брутальної рецепції. Але це все не тренди, а спалах емоцій, які ти створюєш під конкретне завдання.

Екологічність

Наближення до екологічності було, є й буде актуальним. Але це також не тренд, а радше правило гарного тону. Використання екологічно чистих або перероблених матеріалів уже стало тим, без чого люди не працюють.

Безконтактність

Карантин уніс певні зміни – і тепер комерційні приміщення, ресторани або кафе, повинні дотримуватися закону розміщення столів на більшій відстані. Але це не тренд і не традиція. Це просто необхідність заходів безпеки. Мені б хотілося, щоби це закріпилося не як тренд, а як правило життя. Так втрачається певний контакт, але це можна регулювати й цим можна користуватися.

Крім відстані столів, люди почали застосовувати безконтактні прийоми: датчики відкривання або датчики води. Двері, що самі відкриваються або полиці, які самі висуваються. Це почали використовувати для того, щоби люди менше торкалися предметів. Безконтактність має право на життя, за цим велике майбутнє.

Олександр Карпінський

cпівзасновник студії інтер’єрного дизайну U concept


Наближення до природи й екологічність

Сьогодні, у століття zero waste та вторинного перероблення, натуральні матеріали все частіше використовуються не тільки заради досягнення задуму дизайнера, але й з екологічних міркувань. Безліч рослин, домашні мінітеплиці, грубі натуральні тканини набирають вагу та стають основними елементами інтер’єру.

Крім того, локдаун 2020 року показав важливість створення затишку в улюблених «чотирьох стінах». Це стосується всього: й оброблення, і меблів, і декору. На піку популярності залишаються мармур, онікс і граніт. Дерево також не здає позицій, роблячи будь-яке оформлення затишним і «теплим».

Розумний дім

Технології стають невіддільною частиною дизайну й меблів у майбутньому. Сьогодні запрограмувати можна все: від сигналізації й бойлера до музики та світла. Застосунки стають усе більш «розумними», тепер вони поліпшують якість повітря в будинку або регулюють температуру без зайвих енерговитрат. Оптимізація править світом: світильники виконують роль динаміків, тумби біля ліжка обладнані зарядними станціями, дивани запам’ятовують форми «господаря».

Мінімалізм

Краще менше, але краще – основний принцип під час створення інтер’єру у 2021 році. Ще один напрям, на який вплинула ситуація 2020 року – позбутися від зайвого, додати функціональності до того, що є.

Вільний простір і повітря

Повітря й вільне місце вдома – основна вимога до дизайну 2021-го. Особливу популярність отримують доступні збірні меблі й компактні окремі елементи, які можна налаштовувати під приміщення різних розмірів або під себе. У тренді також буде життя «у два поверхи»: дворівневі простори з напівповерхами та спальною зоною «нагорі».

Комфортне робоче місце

Комфортне робоче місце Home Office – головний тренд 2020 року, який плавно перекочує й у наступний. Працювати на дивані або за столом на кухні не тільки незручно, але й шкідливо для вашої спини, тому питання про обладнання комфортного домашнього офісу постає гостро.

Почніть із перестановки. Упевнений, у будь-якій квартирі або будинку знайдеться куточок для невеликого письмового столу та стільця, у крайньому разі використовуйте відкидний столик. Необов’язково обладнувати цілий кабінет. Важливо, щоби місце було добре освітлене природним або штучним світлом. Балкон – часто недооцінений потенціал і додаткова площа, на якій також можна облаштувати робоче місце за умови хорошого утеплення в холодну пору року.

Колір і декор

«По одежі стрічають», як не крути. Колір і декор – одні з основних інструментів у оформленні дизайну інтер’єру. Справжній король палітри – коричневий. Його можна використовувати як нейтрально, так й авангардно. Відтінки в діапазоні від сірувато-бежевого до кольору дуба, наприклад, відповідають за затишок. Колір темного дерева нагадує про ар-деко або модернізм. Додайте золото або метал – отримаєте справжню розкіш.

Світильники, дзеркала, плитка й килими з особливим візерунком здатні пристосовуватися до будь-якого стилю меблів та інтер’єру, доповнивши та прикрасивши його. Картини, скульптури, живопис і колекційний вінтаж в умілих руках дизайнера перетворять ваш будинок на затишну фортецю, у якій вам буде комфортно відпочивати, працювати й жити.

Сергій Махно

засновник студії українського дизайну Sergey Makhno Architects


Екологічність

Тренди змінюються, але головним залишається тренд на екологічність. Тенденція використання натуральних та екологічних матеріалів продовжується.

Тераси та власні городи

У житлових приміщеннях прослідковується тренд на домашні городи та тераси. Через пандемію люди проводять удома багато часу, тому разом із трендом на екологічність з’явилася тенденція домашніх городів в інтер’єрі. Люди почали замовляти в інтернеті рослини та висаджувати їх удома. Наприклад, деякі вирощують удома пшеницю, ячмінь, щоб їсти екологічні продукти.

Природні кольори жовтого та сірого спектра

Зараз ми відстежуємо в інтер’єрі тренд на натуральні й екологічні матеріали. А також на натуральні, земляні та пісочні кольори. Pantone визнав трендом 2021 року жовтий і сірий кольори. Жовтий – це сонце, а сірий – земля, дерев’яна кора. Тобто все, що пов’язано із природними кольорами. Я впевнений, що жовтий і сірий кольори будуть трендом в інтер’єрі у 2021 році. Також це можуть бути пісочні та сіро-бежеві кольори, оскільки вони в цьому ж спектрі.

Домашній кабінет

Через пандемію багато людей працюють дистанційно, тому робочий простір удома – це вже закономірність. Зараз майже в кожному нашому проєкті є домашній кабінет. І якщо раніше люди робили один такий, то зараз ми робимо два – для чоловіка та для жінки. Люди почали ділити зони відпочинку й роботи вдома. Якщо раніше було важливо збиратися разом у вітальні, наприклад, то зараз у побуті з’являється розділення: мій зал, твоя спальня.

Ігрові та спортивні зони в дитячих кімнатах

Також з’явився тренд на ігрові та спортивні зони в дитячих кімнатах. Оскільки через карантин діти теж багато часу проводять удома, а не на дитячому майданчику. Ігрові зони в дитячих кімнатах стали робити більш безпечними, з м’якими поверхнями, щоби діти не травмувалися.

Проєктор замість телевізора

В інтер’єрі житлових приміщень з’явився тренд на проєктори. Останнім часом люди почали встановлювати вдома проєктор замість телевізора. Оскільки вони стали більш якісні та доступні за ціною. Тим паче картинка від проєктора значно більша за телевізор, це подобається багатьом людям.

Професійна кухня

У 2020 році всі раптово стали кухарями, тому кухні стали більш професійними. Ця тенденція буде продовжуватися у 2021 році. Люди стали частіше готувати вдома, купувати міксери, тостери та домашні комбайни. Кухня стала другою залою, де люди проводять багато часу.