The Village Україна розбирається, як зробити помешкання затишним. Цього разу дизайнерка Марія Сохацька розповідає, як візуально збільшити простір, якщо квартира мала.

Марія Сохацька

дизайнерка інтер'єру в Lemonme Interiors


Стіни та підлога

Якщо ви на стадії ремонту, то краще використати білий або інший світлий колір для стін. Якщо плануєте використати шпалери, панно або малюнок, то візерунок повинен бути великий. Не варто обирати шпалери з дрібним візерунком – краще однотонні, або з великим візерунком. Підлогове покриття краще робити без переходу від плитки до паркету або від паркету до ламінату. Обирайте одне покриття для всього простору квартири.

Меблі

Основна моя порада щодо меблів у малих помешканнях: вони мають бути не громіздкі, а в масштабах квартири. Буває, що кімната маленька, а в ній стоїть величезний диван, який не порівняний із масштабами простору кімнати. Якщо квартира невелика, тоді диван повинен бути середніх розмірів. Також треба правильно організувати зберігання речей. Слід зробити так, щоб шафи були невидимками, ніби все зберігається в стінах. Шафа має бути від стелі до підлоги, туди можна вмістити холодильник або весь гардероб.

Використовуйте в інтер’єрі дзеркала

Дзеркало має бути на площину стіни. Замість того, щоб повісити окреме маленьке, краще повністю задекорувати дзеркалом стіну замість обробки штукатуркою.

Найчастіше не вистачає місця в прохідних зонах квартири: коридорі, суміжній частині передпокою та кухні. У коридорі дзеркало найбільш функціональне, оскільки можна перед виходом на себе подивитися й заразом візуально збільшити зону. Ванна кімната теж добре підходить для використання дзеркал.

Вікна

Якщо це штори або карниз, не потрібно вішати їх до середини стіни. Краще це робити від стелі до підлоги, тобто від осі до осі. Це ж стосується й шаф. Вони повинні бути висотою до самої стелі, тоді вона буде зчитуватися як частина стіни.

Використовуйте меблі на ніжках

Візуально ніжки дуже полегшують такі великі предмети, як: ліжко або диван. Диван на ніжках виглядає більш повітряно. Є ліжка з розкладним механізмом, у яких можна зберігати речі, але вони візуально виглядають важкими. Краще обрати ліжко на ніжках тому, що воно виглядатиме легше й під ним можна буде зберігати речі.

Багато маленького декору з’їдає простір. Краще використовувати декілька великих елементів, ніж багато маленьких.

А якщо маленька кухня?

Якщо кухня дуже маленька, я би пожертвувала розмірами плити тому, що ми нечасто використовуємо 4 конфорки одночасно, хіба лише коли приходять гості. Двох конфорок буде достатньо для життя. Також можна зробити невелику мийку та поставити невелику посудомийку – у такий спосіб збільшити робочий простір кухні. Крім цього, я завжди за те, щоб використовувати вбудований у шафу холодильник, тоді він менше помітний і візуально не забирає простір.