The Village Україна зібрало поради дизайнера про те, як виправити ситуацію та зробити кімнату світлішою.

Ігор Гавриленко

дизайнер


Темною кімната може бути у трьох випадках:

1

Стіни, меблі та фіранки темних кольорів.

2

Кімната розташована не на сонячній стороні, а на північній, або ви живете на першому-третьому поверсі й у вас перед вікнами ростуть великі дерева, які не пропускають світло. Усередину кімнати майже не потрапляє природне світло.

3

У кімнаті погано продумано освітлення. Мало джерел світла. Удень у ній затишно, а ввечері дуже темно. Аби виправити це, потрібно розуміти такі принципи:

  •  усі кольори мають властивість поглинати та відбивати світло. Темні кольори поглинають більше світла, ніж світлі.
  • колір предмета або кімнати залежить від джерела освітлення та навколишніх предметів.
  • усі об’єкти рефлексують і впливають на колір інших.

    Що робити, коли стіни, меблі та фіранки темних тонів?

    Глобально – потрібно робити ремонт: фарбувати стіни та стелю у світлі тони, купувати нові меблі, замінити фіранки на тюль. Якщо варіант із ремонтом не підходить, слід зробити певні зміни. Найперше, замініть фіранки на щось більш прозоре або взагалі їх приберіть, якщо це можливо. Зараз у тренді використання не фіранок, а мінімалістичних ролетів із тканини, які опускаються за необхідності. Вікно має бути максимально «вільним». Дайте світлу потрапити в кімнату максимально Приберіть усі найтемніші декоративні елементи: червоний килим, чорні картини, темно-сині горщики тощо. Вони поглинають світло та дають темні рефлекси, що робить загальну картинку ще темнішою.

    Замініть постіль на білосніжну. Білий колір дуже гарно відбиває світло та наповнює простір білим рефлексом.

    Наповніть кімнату елементами світлих кольорів. Зробіть контраст між темними стінами та світлим декором і меблями – це модно.

    Що робити, коли кімната розташована не на сонячній стороні?

    За стандартом, півтори години на добу у квартирі мають бути сонячні промені, якщо умова не виконується – ваша кімната на несприятливій стороні, північній. У цьому випадку також допоможуть попередні поради. Ми не можемо змусити сонячне світло «летіти» у ваше вікно, але можемо створити умови, що максимально сприятимуть збереженню того світла, що все ж потрапить усередину приміщення.

    Рекомендація з ремонтом буде ще більш актуальна. У цьому випадку природне світло – це світло, яке відбивається від неба та потрапляє всередину. У такому приміщенні не можна фарбувати стіни та стелю в темні кольори. Часто північні приміщення взагалі не використовують, як житлові.

    При купівлі нерухомості, обирайте квартиру з кімнатами, в яких вікна не виходять на північ. Усі інші сторони мають більш сприятливі умови для житлових кімнат. Світла там більше.

    Що робити, якщо в кімнаті погано продумано освітлення?

    Спробуйте замінити лампочки. Зараз є безліч нових, кращих ламп, які дають більше світла та потребують менше електроенергії. Обирайте LED-лампи з білим світлом.

    Якщо стеля дозволяє додати світильники – додайте. Доведеться викликати електрика, але воно того варте. Це легко інтегрувати в кімнату у стилі лофт, наприклад, додати ще декілька накладних світильників.

    Не потрібно купувати прожектор, який світить так, що аж очі вилазять. Просто розділіть кімнату на певні зони та додайте в кожну одне-два джерела світла: бра з підключенням у розетку, торшери, настільні лампи.