Мабуть, хоч раз у житті ви або ваші друзі шукали квартиру в оренду із запитом: «Світлу, без меблів». The Village Україна зібрали поради дизайнера про те, що варто купити в орендовану квартиру, аби жити комфортно, але при цьому не набрати зайвого.

Віктор Захарченко

архітектор студії Sergey Makhno Architects


Що купити в першу чергу

Насамперед, я б радив придбати матрац, зручний матрац. Далі можна купити ще один матрац, аби скласти матрац на матрац – так вийде чудове ліжко king-size. А купувати каркас самого ліжка в орендовану квартиру не бачу сенсу. Якщо ми говоримо про мінімалізм і в дизайні, і за бюджетом, то матрац на підлозі знімної квартири – оптимальне рішення.

Не рекомендую купувати диван як місце для сну, це тимчасове рішення. А зручний матрац – запорука того, що ти якісно виспишся. У США на темі матраців побудована ціла індустрія. Для них вибір матрацу – це приблизно те саме, що обирати квартиру. Вони виділяють на це чимало часу, можуть проводити у профільних матрацних гіпермаркетах усією родиною декілька годин. І я переконаний, що скоро такий культ дійде й до України. Ми почнемо так само уважно ставитися до комфорту нашого тіла, до відпочинку та сну.

На що не варто витрачати гроші

Точно можна обійтися без шафи-купе або будь-якого іншого формату шафи, в яку ми зазвичай рандомно закидаємо всі свої речі. Зараз існує ряд крутих органайзерів і систем для зберігання, які не займають багато місця та коштують зовсім недорого. Вписати їх у планування та інтер’єр орендованої квартири набагато простіше, ніж громіздку шафу, яка займає багато місця.

Шафи відходять на другий план перед мінімалістичними органайзерами з відкритими полицями. Шафа-купе відживає своє. Краще зробити невелике приміщення, в яке можна зайти та, обернувшись навколо, побачити всі свої речі на поличках і вішаках. Закуток, який мав слугувати коморою, може підійти під маленьку, але зручну гардеробну.

Де купувати

Ikea та Jysk – ідеальні варіанти для покупки речей не на все життя з ідеальною пропорцією ціни та якості. А якщо потрібно ще бюджетніше, то можна звернутися до OLX за вживаними товарами, які часто можна відшукати в хорошій якості. Якщо є час і бажання, то речі з барахолок, антикварних зльотів і відреставровані меблі стануть крутими акцентами.

Як облаштувати робоче місце

Головне, щоб було зручно. Офісні меблі спеціалізовані для сидіння в одному положенні годинами, а обідній стіл і стілець – ні. Останній має бути зручним на 100%, наша спина й тіло загалом подякують за це. І такі виробники, як Ikea та Jysk, дають нам можливість придбати меблі для домашнього офісу за доступними цінами.

Катя Бойко

орендувала квартиру без меблів


Коли ми з хлопцем шукали квартиру, для нас не було принципово, будуть у ній меблі чи ні. Кілька разів траплялося, що квартиру забирали прямо з-під носа, це нас засмучувало, тому вирішили брати, що є. Якось натрапили на квартиру на Воровського, у «царському» будинку. Житло було дуже красиве, з високою стелею й великими вікнами, але зовсім порожнє. Це була однокімнатна квартира з пофарбованими стінами у гарний сірий колір. Також там була кухня, але дуже стара. Крім цього, у квартирі була величезна шафа в радянському стилі – і це все. Попри це, ми вирішили, що орендуємо.

Орендуючи порожню квартиру, насамперед треба купити матрац і рейли для одягу. Далі придбати килими, торшери, зелень, декор. Це те, що додасть простору затишку.

Першою нашою покупкою був рейл для одягу. Оскільки в мене багато речей, довелося купити відразу два. Ми не викинули велику шафу, а просто розмістили її так, щоб утворився гардероб. За рейлами розмістили коробки.

Спали на матраці, який у мене залишився після життя в гуртожитку. Наступною покупкою був новий матрац. І так ми з кожної зарплати намагалися щось купити до квартири. Думали ще придбати піддони для матраца, але коли з’явилася дитина, вирішили, що це небезпечно через гострі кути.

Після основних покупок – матраца й рейлів – почали купувати декор, аби створити затишок.

Коли народилася дитина, переїхали в іншу квартиру. Зараз у «царському» будинку живе наш друг, який класно її облаштував. Він не змінював майже нічого й навіть продовжує спати на підлозі. Але, окрім цього, замовив тумби, поставив торшери, квіти. Створив робоче місце, купив телевізор і тумбу під нього. У цілому, стало дуже затишно. Він створив квартиру, де є все, – і нічого зайвого.