Спільно з дизайнеркою інтер’єрів The Village Україна розбирається, як облаштувати маленьку спальню, аби візуально простір здавався більшим і був комфортним для життя.

Олеся Мозгова

дизайнерка інтер’єрів


Якщо облаштування спальні планується на стадії ремонту, то важливо одразу продумати, як саме ви будете її використовувати: за призначенням чи додатково як кабінет, місце для занять спортом, бібліотеку тощо. Максимум інформації дозволяє правильно спланувати, зонувати кімнату.

Далі важливо правильно організувати зберігання. Здебільшого візуальний безлад створюють речі, які лежать не на своїх місцях. Так відбувається з однієї простої причини: місце для них не передбачили. Якщо у квартирі немає гардеробної кімнати, для зберігання можна використовувати місце під ліжком, встановити матрац з підйомним механізмом й отримати велику горизонтальну шафу. Можна використовувати узголів’я ліжка як місце для зберігання речей.

Також важливо обрати правильний колір. Якщо приміщення маленьке, його можна візуально розширити завдяки вигідним кольоровим рішенням.

Колір стін

Мале приміщення раджу виконати у світлому, оскільки темна стеля й темна підлога візуально зменшують простір. Зараз перевагу надають світлим, за відтінками максимально наближеними до справжньої природи. Якщо дуже хочеться, темний колір краще застосувати для деталей та аксесуарів, а для основного кольору залишати світлі відтінки.

Аби візуально збільшити простір, можна застосовувати дзеркала знову ж таки у зоні узголів‘я. Якщо є можливість додати в спальню дзеркала, вони підходять за стилем і їх доречно використовувати в конкретному місці, тоді це супер. Але є один нюанс: варто подбати про те, що буде відбиватися в цьому дзеркалі, аби це все гарно та гармонійно виглядало.

Освітлення

Якщо раніше ми вішали в центрі кімнати одну люстру, то зараз можемо за допомогою світла дуже вигідно зонувати приміщення. Я поділила б варіанти освітлення на основне й епізодичне. У спальні обов’язково повинне бути основне світло. Якщо це приміщення виключно для відпочинку, тоді світло має бути не яскравим, приглушене – цього достатньо для того, аби вам було комфортно знаходитися в кімнаті. Можна додати окреме світло для читання й приліжкове. Тобто одне джерело світла просто освітлює певну зону, а інше дійсно дозволяє читати завдяки тому, що воно більш яскраве та холодне. Якщо у вас є якесь окреме місце відпочинку, наприклад, крісло, біля нього можна поставити торшер. Також його можна використовувати як декоративний елемент, що створюватиме затишок.

Зберігання

Якщо приміщення планується з нуля, тоді найоптимальнішим варіантом буде продумати вбудовану шафу, яка буде візуально непомітною. Додатково можна використовувати місце під ліжком або узголів’я. Необхідно зважати на те, які предмети будуть зберігатися. Якщо йдеться про одяг, слід продумати: це одяг, який буде висіти на вішаку, чи речі, які можна скласти до шафи. Слід відштовхнутися від ваших особистих потреб, способу та ритму життя. Вбудовані меблі – це оптимально й практично. Якщо ви встановлюєте тумби або комоди, потурбуйтеся про дотримання правил ергономіки, аби ваші мізинці не страждали.

Вікна

Вікна можуть бути різними: звичайне, панорамне, маленьке, з радіатором, без радіатора, з глибоким підвіконням або геть без нього.

Якщо є можливість відчинити вікно, наприклад, залишити тонку гардину й ролети або дерев’яні жалюзі – чудове рішення. Якщо можна залишити вікно взагалі відчиненим, тоді це ще краще, не ховайтеся. Світло з вікна, особливо якщо воно велике, візуально зробить кімнату ніби нескінченною.

Завдяки світлим однотонним шторам можна візуально витягнути приміщення. Важливо, аби віконний текстиль лежав на підлозі. Якщо він буде закоротким, це візуально «обрізатиме» кімнату.

Порада для будь-якого приміщення з невеликою площею: не перенавантажуйте, уникайте візуально важких, монументальних предметів інтер’єру, обирайте легкі матеріали, природні текстури; все, що можливо приховати, приховайте й насолоджуйтеся простором.